Alaylı yazılımcı olmak için üniversite okumak şart mı?

hixin14

Femtopat
Katılım
6 Haziran 2023
Mesajlar
41
Alaylı bir şekilde yapmayı düşünüyordum ama bazıları okuman gerek diyor. Bazıları okumasanda olur diyor. Her kafadan farklı şeyler dendiği için kafam cok karışıyor.
Üniversiteyi okumak istemememin nedeni ileri seviye matematik olması. Tek kaygım korkum matematik. Bu integral türev falan yazılım mühendisliği konuları. İşte onlar olmadan kariyerimi yazılımdan ilerleyemem mi acaba?
 
Üst komşum Alaylı yazılımcı muhabbet ederken sordum gerek yok dedi. Kendisi Amerika merkezli bir şirkette çalışıyormuş.
Yıllar önce yazılımcılığa başlamışsa, pek gerek yoktu o zamanlar. Şimdi elini attığın yerden yeni yetme alaylı yazılımcı fışkırıyor. Herkes full stack webci olmaya çalışıyor. Piyasa template site çakan adam dolu. Nadir alaylı başarılı olur şu devirde. Gerçekten yetenekli olması lazım. Böyle bakınca konuya Dubai'de proje liderliği yapan yaşıtım ve alaylı arkadaşım var. Yeni gitti Dubai'ye. Ama çocuk neredeyse 5-6 senedir piyasada ve günün çok büyük bir kısmını programlama yaparak geçiriyordu.
 
Üniversite eğitimi almadan yazılım alanında kariyer yapmak mümkün, ama bu 'okumadan da yazılımcı olunabiliyor, yani okumaya gerek yok' anlamına gelmiyor. 'Alaylı yazılımcı' ya geldiğimizdeyse alaylı demek zaten alanındaki eğitimi kendisi edinmiş olduğunu kastediyor, yani üniversite okudğunuzda alaylı yazılımcı olmuyorsunuz sanırım.
 
Türkiye'de hiçbir üniversiteden şu anda yazılım piyasasının gerektirdiği deneyimi kazanamazsın. Üniversite sana sadece yazılıma giriş ve algoritma temelleri gibi dersler verir.

Bir de temel seviyede bir bilgisayar nasıl çalışır yani basit bir elektrik akımı, karmaşık bilgisayar sistemlerine nasıl çevirir onu öğrenirsin.

Tabi bi ihtimal şanslıysan da sosyal çevrende kaliteli yazılımcılar denk gelir ve network oluşturmaya başlarsın.

Kısaca sadece üniversite derslerini alıp mezun olduktan sonra iş bulamazsın. Kendine katman gereken çok şey var.
 
Alaylı olmak için okumayacaksın zaten. Okula vereceğin enerji ve vakiti sürekli tekrar, ve denemeye vereceksin. Herkes okulda hatır hatır matematik kafa yorarken evde kendi 3D snake oyununu geliştirmeye çalışacaksın gibi gibi. Yani herkes okurken sen çalışacaksın. Akıcı İngilizce öğrenebilirsen veya biliyorsan çorap söküğü gibi gelir ama irade gerekli. İnsanlar 4 sene okulu bitirmeye çalışırken sen 4 sene kendi projen üstünde veya başkalarını projelerini geliştirmek üstüne çalışacaksın. Her gün. 4 sene boyunca (mesela yani) ama zaten mesleğin bu olacağı için hayatının büyük bölümünü bu rotasyonda geçireceksin o nedenle kendini sıkmadan bir rutin, tempo tutmaya alışmak en doğrusu olur.
Okursan mektepli olursun. Çoğu şeyi bilir, mantığını kavrarsın ama başarısızlıpı tecrübe etmek için geç kalmış olmak kötü bir durum bence. Düşe kalka öğrenmek daha kalıcı olur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı