Osmanlı I. Dünya savaşını kazansaydı?

Farz edelim ki; Araplar Osmanlı'yı arkadan vurmadı, Doğu cephesinde başarılı olundu ve I. Dünya savaşı kazanıldı. Nasıl olurdu?
Kazansak bile en fazla Batum'u,Kars'ı,Selanik'i alabilirdik.Alman İmparatorluğu savaşa sömürge için girdi.Fransanın işgal ettiği eski topraklarımız Cezayir,Tunus'u Britanya'nın işgal ettiği Mısır-Sudan'ı tekrar alamazdık.
 
Osmanlı-yunan savaşını hatırlattı bana. Hatırlayınca bile sinirleniyorum.

Kesinlikle, atina önlerine gelip Yunan'ın abileri yüzünden kaybetmiştik.
Aynısı olurdu.
İngiliz'ler ermeni, Arap vb. milletleri fişeklemeye devam ederdi.
Böylece milliyetçilik akımı yüzünden isyanlar çıkardı ve yıkılırdık.
Cumhuriyet'in gelmesi ve milletlerin tam eşitliği olması halinde belki ayakta kalırdı.
 
Osmanlı kazansaydı diye başlasam yine çok fazla olasılık mevcut. İyi ve kötü her şey olabilirdi. Belki parçalanmadan kendimiz yeni yöneticilerle yine daha modernize geçişler yapabilirdik. Bir takım feragatlar olsa bile temel gücü yitirmeden daha iyi günlere götürülebilirdi. Olumlu bakmaya çalıştım.
 
Bu "yenik muamelesi gördü" argümanı başından sonuna saçmalıktır öncelikle. Devletler arası hukuk böyle işlemiyor, birinci dünya savaşında Almanya kaybetti diye siz yenilmiş olmadınız, birinci dünya savaşında zaten sizin bütün umutlarınız Almanya'ya bağlıydı. Hatta savaşa girilme sebebi bile daha önce sanayi devriminin S'sini duymamış ismini vermeyeceğim bazı subaylarımızın Almanya'yı görüp "vay güçlü çarmış yenilmez bu" demesi ile alakalı. Osmanlı korkulacak bir devlet olsaydı İngiltere ve Fransa oturup topraklarını paylaşma planları yapmazlardı.
 
Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'nda başarı elde etti zaten. Kût'ül-Amâre Kuşatması ve Çanakkale Savaşı'nda İngilizlere karşı başarı elde ettiler. Brest-Litovsk Antlaşması ile de son kez toprak kazandı.
 

Geri
Yukarı