Fan Çoklayıcı İle 3 Pinli Fan Kontrol Edilir Mi?

Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
2.068
Makaleler
3
Çözümler
3
Merhaba arkadaşlar. Dark N10 kasa kullanıyorum. Kasamda işlemci soğutucu olarak Corsair H100i kullanıyorum. Soğutucunun içinde gelen 4 pinli fanlar kasanın ön tarafının içerisinde bulunuyor. Kasamın üzerinde gelen mavi ledli fanlar ise 3 pinli ve kasanın dış kısmında bulunuyor. Bu 4 pinli fanlar CPU Fan1 ve CPU Fan 2 ye bağlı bir şekilde işlemcinin sıcaklığına göre devri artıp azalıyor. Ön taraftaki 3 pinli fanlar ise kasanın içerisinde gelen fan kontrolcüye bağlı manuel olarak hızını arttırıp azaltıyorum. Kasamın içinin daha şık görünmesini istediğim için bu 3 pinli fanları içeri almak istiyorum. Dışarıda bağlıyken içeriye ışık vermiyorlar. Ayrıca ek olarak bu 3 pinli fanlar radyatöre vidalı push-pull yapılı. Radyatördeki 4 pinli fanları dışarı takıp 3 pinli fanları içeri aldığım zaman 4 pinli fanların kablosu anakarta yetişmiyor. Ben bu sorunu çözmek için Akasa Beşli PWM Otomatik Fan Kontrollü Fan Çoklayıcı almak istiyorum. Böyle bir kablo almışken de radyatöre bağlı 4 fanın da işlemci sıcaklığına göre hızını arttırıp azalmasını istiyorum. Hatta eğer duruma göre kablosu yetişirse kasanın egzoz fanını da buraya bağlamak istiyorum. Sizlere sorum bu anlattıklarım mümkün müdür? Bu alacağım kablo ile 3 pinli fanları kontrol edebilir miyim? Yoksa son hızda mı çalışırlar? Ya da anlattığım şekilde işlemcinin sıcaklığına göre fanların yavaşlayıp hızlanmasını nasıl sağlayabilirim?

@CJack60 @er36po @SypeR
 
3 pinli fanları PWM ile kontrol edemezsiniz, yani son hızda çalışır. Fan kontrolcüye bağlamak zorundasın. Ama 4 pinli fanları hepsi çoklanarak tek merkezden, işlemci sıcaklığı ile orantılı olarak çalışır.

Burada gördüğünüz gibi, üç pin yan yana takılınca control boşta kalır.
untitled2.JPG
 
Son düzenleyen: Moderatör:
3 pinli fanları PWM ile kontrol edemezsiniz, yani son hızda çalışır. Fan kontrolcüye bağlamak zorundasın. Ama 4 pinli fanları hepsi çoklanarak tek merkezden, işlemci sıcaklığı ile orantılı olarak çalışır.

Burada gördüğünüz gibi, üç pin yan yana takılınca control boşta kalır.
Eki Görüntüle 208188
Yukarıda anlattığım gibi çalıştırabilmek için ne yapmam lazım?

Eğer kontrol edilemez ise masraf yapıp kablo almayacağım. Olduğu gibi bırakacağım.

Ya da 3 pinli fanlar kontrol edilemiyorsa fan kontrolcü nasıl kontrol ediyor? İstediğim şekilde kontrol edebilmek için yapabileceğim bir şey var mı?
 
Fan kontrolcü gerilimi düşürerek kontrol yapar, CPU_FAN portu, işlemci sıcaklığına bağlı olarak PWM sinyal ile kontrol yapar. Kontrolcüde Sen ayarlı direnci oynadıkça gerilimi düşürür veya çoğaltır fan kontrolcü, kontrol edilemeyen fanları CPU temp ile kontrol etmek için, bir devre paylaşmıştım şurada, led kontrol diye yapmıştım ama, Led yerine Fan +, fan - gir, onu da kontrol eder. Sense ise direk bağlanır.

gfg.JPG


upload_2017-1-4_14-2-5.png
 
Çizimlerden anlayamadım ama bundan önceki hava soğutmam 3 pinliydi Cpu Fan1 de son hızda çalışıyordu, onu söküp System Fan1 e taktım. Daha sonra biosdan ayar yaparak düşük sıcaklıkta düşük hız yüksek sıcaklıkta yüksek hızda dönmesini sağlamıştım.
 
Anakart nedir tam modeli, araştıralım, belki o portta bir ihtimal Voltaj kontrölü vardır.
MSI Z170 PC Mate

Çok giriş seviyesi bir anakart Overclock yetenekleri de oldukça zayıf olmasına rağmen i5-6600k işlemcimi 4,8 GHz seviyesine O.C yapmayı başarabildim. Şuan iş yerindeyim eve gidince biraz daha şansımı deneyeceğim.

Elimde fotoğraf yok. Telefonda bu resim varmış. Prime 95 testini 15 dakika boyunca yaptım bir hata almadım.
c6c1af94-4192-43ee-bde7-a934c2558ff7.jpg
 
Evet SYSFAN'larda voltaj kontrol varmış, 3 Pinli fanları bu portlara bağlarsanız kontrol edilebilir. 4 Pinli fanları çoğaltıp PWM'e bağlamak daha mantıklı.



upload_2017-1-4_14-44-1.png
 
Bu alacağım kabloyu direk Cpu Fan1 yerine System Fan1 e takarsam 3 pinli fanları da kontrol edebilir miyim? Benim amacım radyatör işlemci ısısına göre 2 fanı yüksek devirde çevireceğine daha düşük devirde 4 fan çevirsin.

OverClock maceramın daha bittiğini düşünmüyorum. Şuan için işlemcide aşırı ısınma görmedim 90 dereceye kadar yada işlemcimin sınırına ulaştığımda bırakmak istiyorum.
 
3 tane SYSFAN var zaten kabloya gerek yok, o kablo 3 pinli fanı kontrol etmez ayrıca, o PWM için. Yani 12v ve GND'yi Molexten almış. Ama SYSFAN'da 12V olan ucu kendi portundan alman lazım ki voltaj ile kontrol olsun. 2 tane 3 pinliyi SYSFAN'lara tak, 2 tane 4 pinli PWM fanları da CPU_Fan'lara tak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı