5 yıl kullanılabilecek telefon önerisi

Bütçe
20000-25000

xÖTÜKENx

Kilopat
Katılım
2 Eylül 2019
Mesajlar
750
Yer
Türkiye
Arkadaşlar şu an kullandığım Galaxy M14 5G telefonum kasma donma yapıyor 4 GB olduğundan, ayrıca ucuz telefon olduğu ve Samsung'un da iyi optimizeye önem vermediğinden olduğunu düşünüyorum ( sadece bu model için veya diğer çok ucuz olanlar). Daha önce Galaxy Note 10 Lite telefonum vardı 3 sene kadar kullandım genel olarak iyi ekranı kırılınca şu anki telefonumu aldım, bir buçuk yıl oldu halen kullanıyorum.
Yeni alacağım telefonu muhtemelen en az 4 yıl kullanacağım belki de 5-6 yıl kullanmam gerekebilir. Biraz telefonlara bakındıktan sonra kendi kullanım amaçlarıma göre şöyle birkaç model seçtim: Galaxy S24 FE 256 25.000, Mi 14T 512 22.000 ve POCO X7 Pro 512 21.000 TL. Daha ucuz modellerde mesela Redmi 14 Pro 256/13.000 512/16.000 veya Galaxy A36 256 16.000 TL; bunların ilkinde 2.5 GHz diğerinde 2.4 GHz 4'er tane işlemci çekirdeği var ve açıkçası beni korkutuyor kötü performans verecek diye çünkü bundan 9 yıl önce hatta 10 olacak, çıkmış Galaxy S7'nin hızı bile 2.3 GHz ve yeni diye alıp paramı verdiğim telefonun 1-2 yıl sonra M14 gibi olmasını istemem, bu sebepten ilk üç seçenekte yoğunlaştım ama gene fikirlerinizi belirtin. Yazının sonunda kolaylık olması açısından ilk 3 seçenek ile Note 10 Lite'ın detaylı karşılaştırıldığı bir link bırakacağım.
Genel kullanım amacım oyun değil veya fotoğraf çekmek, ders amaçlı günde bazen 8 saat kadar YouTube'dan video izliyorum ayrıca bu videoları internet yetmezse diye YouTube indirilenlerde bulunduruyorum yani hafızayı da kullanıyorum; 256 GB hafıza kartı bin TL iken hem 256 GB + 4 GB RAM için 2-3 bin TL uygun gözüküyor bana. En önemlisi göz sağlığı ve ekran titremesine duyarlıyım Tab S9 cihazımda 6-8 saat çalıştıktan sonra baş ve göz ağrıları yaşıyordum M14 bu konuda biraz daha iyi... Xiaomi modellerde PWM frekansının yüksek oluşu bu durumun önüne geçtiği için benim için çok büyük artı ayrıca TÜV Rheinland Eye Comfort Certification olması da, tabii Tab S9'da Eye Care sertifikası olduğu yazıyor Kimovil sitesinde fakat pek farkının olduğunu söyleyemem. Ayrıca bazen çeviri için Google Lens kullanıyorum, dosyalarım arasında gezinme veya aldığım ses ve ekran kayıtlarını izleme gibi durumlarda söz konusu. Pil pek de önemli değil çünkü üç modelde en az 9 saat video izletir veya Google da dosyalar da galeri de gezebilir düşüncesindeyim.
Genel değerlendirme: Çok önemli bir konu yazılım. Xiaomi'nin reklam göstermesi veya telefonun kağıt üzeri bilgilerinin yazılım sebebiyle fiyaskoya dönüşmesi korkum var ama öte yandan iki modelinde TÜV setifikaları ve özellikle 1920Hz PWM dimming olması beni çok cezbediyor çünkü 6-8 saat pürdikkat ekranına bakacağım bir cihazın ekran yönünden iyi olması göz sağlığını koruması inanılmaz avantaj benim için fakat yazılım konusunda hüsran yaşama durumu da tedirgin ediyor çünkü 9 sene önceki 2.3 GHz işlemci varken bugün Redmi 14Pro veya A36'nın 100-200MHz'lik farkla iyi performans veriyor olması ama ilerleyen yıllarda kasma donma başlayabilme durumu gibi... Samsung Galaxy S24 FE ye gelirsem; 3 yıl Note 10Lite, 1.5 yıl M14, 6 ay Tab S9 kullandım az çok Samsung'a hakimim ama kullandığım olmazsa olmaz denilebilecek bir şeyle karşılaşmadım, sadece YouTube Google dosyalar galeri takvim hava durumu gibi, Google Lens her telefonda var diye biliyorum fakat Samsung daha istikrarlı ve düzgün performans verdiğini çevremdekilerin kullandığı telefonlardanda kendi tecrübelerimdende biliyorum ve Redmi Note 11 Pro'nun kasar gibi ara yüznünün olup Redmi 10 Pro'nun çok istikrarlı arayüzü olduğunu da. Bu sebepten Samsung daha uzun ömürlü ve sağlam olacağı inancındayım ama ekranın Tab S9 gibi olacağını da tahmin ediyorum.
Yani Samsung gerçekten uzun ömürlü istikrarlı ama ekran konusunda benim açımdan kötü oluşu ve 8 GB ama Xiaomi'lerin ekranlarının daha iyi oluşu ve 12 GB RAM 512 hafıza ve daha ucuz olması. Gene ama Xiaomi'lerin kağıt üstünde özellikleriyle çok iyi olup da alınca fiyasko olmasından çekiniyorum. Bu sebplerden sizlerin yorumlarını merak ediyorum aranız bu telefonları veya daha iyilerini veya daha kötülerini kullanıp olumlu veya olumsuz yorumlarını merak ediyorum fikirlerinizi önerilerinizi bekliyorum.

Araştırırken kullandığım kaynaklar.


POCO X7 Pro incelemesi --- Xiaomi Poco X7 Pro Smartphone Review: Dimensity 8400-Ultra debut with software updates until 2029 for under €400

Xiaomi 14 t incelemesi --- Xiaomi 14T smartphone review - Flagship tech at a low price, but with a few small flaws

S24 FE incelemesi --- Samsung Galaxy S24 FE review - Fans have redefined the Galaxy smartphone
Bu kaynakların incelemeleri aşırı detaylı olduğundan ve parayla inceleme yapanlar gibi taraflı olmadığından tercih ettim.

Bild_Xiaomi_14T-9183.jpg


Foto_Hersteller_Xiaomo_POCO_X7_Pro_Black.jpg


csm_Bild_Samsung_Galaxy_S24_FE-616_5c20337957.jpg


Ekran görüntüsü 2025-06-02 204315.png


Ekran görüntüsü 2025-06-02 204344.png
 
Arkadaşlar şu an kullandığım Galaxy M14 5G telefonum kasma donma yapıyor 4 GB olduğundan, ayrıca ucuz telefon olduğu ve Samsung'un da iyi optimizeye önem vermediğinden olduğunu düşünüyorum ( sadece bu model için veya diğer çok ucuz olanlar). Daha önce Galaxy Note 10 Lite telefonum vardı 3 sene kadar kullandım genel olarak iyi ekranı kırılınca şu anki telefonumu aldım, bir buçuk yıl oldu halen kullanıyorum.
Yeni alacağım telefonu muhtemelen en az 4 yıl kullanacağım belki de 5-6 yıl kullanmam gerekebilir. Biraz telefonlara bakındıktan sonra kendi kullanım amaçlarıma göre şöyle birkaç model seçtim: Galaxy S24 FE 256 25.000, mi 14T 512 22.000 ve POCO X7 Pro 512 21.000 TL. Daha ucuz modellerde mesela Redmi 14 Pro 256/13.000 512/16.000 veya Galaxy A36 256 16.000 TL; bunların ilkinde 2.5 GHz diğerinde 2.4 GHz 4'er tane işlemci çekirdeği var ve açıkçası beni korkutuyor kötü performans verecek diye çünkü bundan 9 yıl önce hatta 10 olacak, çıkmış Galaxy S7'nin hızı bile 2.3 GHz ve yeni diye alıp paramı verdiğim telefonun 1-2 yıl sonra M14 gibi olmasını istemem, bu sebepten ilk üç seçenekte yoğunlaştım ama gene fikirlerinizi belirtin. Yazının sonunda kolaylık olması açısından ilk 3 seçenek ile Note 10 Lite'ın detaylı karşılaştırıldığı bir link bırakacağım.
Genel kullanım amacım oyun değil veya fotoğraf çekmek, ders amaçlı günde bazen 8 saat kadar YouTube'dan video izliyorum ayrıca bu videoları internet yetmezse diye YouTube indirilenlerde bulunduruyorum yani hafızayı da kullanıyorum; 256 GB hafıza kartı bin TL iken hem 256 GB + 4 GB RAM için 2-3 bin TL uygun gözüküyor bana. En önemlisi göz sağlığı ve ekran titremesine duyarlıyım Tab S9 cihazımda 6-8 saat çalıştıktan sonra baş ve göz ağrıları yaşıyordum M14 bu konuda biraz daha iyi... Xiaomi modellerde PWM frekansının yüksek oluşu bu durumun önüne geçtiği için benim için çok büyük artı ayrıca tüv rheinland eye comfort certification olması da, tabii Tab S9'da eye care sertifikası olduğu yazıyor kimovil sitesinde fakat pek farkının olduğunu söyleyemem. Ayrıca bazen çeviri için Google Lens kullanıyorum, dosyalarım arasında gezinme veya aldığım ses ve ekran kayıtlarını izleme gibi durumlarda söz konusu. Pil pek de önemli değil çünkü üç modelde en az 9 saat video izletir veya Google da dosyalar da galeri de gezebilir düşüncesindeyim.
Genel değerlendirme: Çok önemli bir konu yazılım. Xiaomi'nin reklam göstermesi veya telefonun kağıt üzeri bilgilerinin yazılım sebebiyle fiyaskoya dönüşmesi korkum var ama öte yandan iki modelinde tüv setifikaları ve özellikle 1920Hz PWM dimming olması beni çok cezbediyor çünkü 6-8 saat pürdikkat ekranına bakacağım bir cihazın ekran yönünden iyi olması göz sağlığını koruması inanılmaz avantaj benim için fakat yazılım konusunda hüsran yaşama durumu da tedirgin ediyor çünkü 9 sene önceki 2.3 GHz işlemci varken bugün Redmi 14Pro veya A36'nın 100-200MHz'lik farkla iyi performans veriyor olması ama ilerleyen yıllarda kasma donma başlayabilme durumu gibi... Samsung Galaxy S24 FE ye gelirsem; 3 yıl Note 10Lite, 1.5 yıl M14, 6 ay Tab S9 kullandım az çok Samsung'a hakimim ama kullandığım olmazsa olmaz denilebilecek bir şeyle karşılaşmadım, sadece YouTube Google dosyalar galeri takvim hava durumu gibi, Google Lens her telefonda var diye biliyorum fakat Samsung daha istikrarlı ve düzgün performans verdiğini çevremdekilerin kullandığı telefonlardanda kendi tecrübelerimdende biliyorum ve Redmi Note 11 Pro'nun kasar gibi ara yüznünün olup Redmi 10 Pro'nun çok istikrarlı arayüzü olduğunu da. Bu sebepten Samsung daha uzun ömürlü ve sağlam olacağı inancındayım ama ekranın Tab S9 gibi olacağını da tahmin ediyorum.
Yani Samsung gerçekten uzun ömürlü istikrarlı ama ekran konusunda benim açımdan kötü oluşu ve 8 GB ama Xiaomi'lerin ekranlarının daha iyi oluşu ve 12 GB RAM 512 hafıza ve daha ucuz olması. Gene ama Xiaomi'lerin kağıt üstünde özellikleriyle çok iyi olup da alınca fiyasko olmasından çekiniyorum. Bu sebplerden sizlerin yorumlarını merak ediyorum aranız bu telefonları veya daha iyilerini veya daha kötülerini kullanıp olumlu veya olumsuz yorumlarını merak ediyorum fikirlerinizi önerilerinizi bekliyorum.

Araştırırken kullandığım kaynaklar.


POCO X7 Pro incelemesi --- Xiaomi Poco X7 Pro Smartphone Review: Dimensity 8400-Ultra debut with software updates until 2029 for under €400

Xiaomi 14 t incelemesi --- Xiaomi 14T smartphone review - Flagship tech at a low price, but with a few small flaws

S24 FE incelemesi --- Samsung Galaxy S24 FE review - Fans have redefined the Galaxy smartphone
Bu kaynakların incelemeleri aşırı detaylı olduğundan ve parayla inceleme yapanlar gibi taraflı olmadığından tercih ettim.

Eki Görüntüle 2504055

Eki Görüntüle 2504056

Eki Görüntüle 2504053

Eki Görüntüle 2504061

Eki Görüntüle 2504062

S24 FE.
 
Samsung Galaxy S24 al.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Xiaomi alacaksanız boşuna Türkiye kayıtlı almayın değmez. Gidip yurt dışı global bir cihaz bulup onu alın. (Çin model bir cihaz değil global bir cihaz diyorum). Ama siz 5 6 yıl kullanacağım diyorsanız Samsung tercihiniz olması gerekmesini düşünüyorum.

Aslında bende S24 feden yanayım ama gene bu özelliklerinin fazla olması bir de ekran setifikaları Xiaomi'den taraf bir karar almama sebep olabilir tabii alınca da fiyasko olması vesaire korkutmuyor değil.

25 bin TL bandında mi 14 Ultra var yurt dışı ona da bakabilirsiniz.
 
Aslında bende S24 FEden yanayım ama gene bu özelliklerinin fazla olması bir de ekran setifikaları Xiaomi'den taraf bir karar almama sebep olabilir tabii alınca da fiyasko olması vesaire korkutmuyor değil.

Aralarında çok bir fiyat farkı yok. Özellikler konusunda da öyle sayılır. Samsung alıp geçin rahatınıza bakın.
 
5 yıl götürecek orta segment bir telefon yok neredeyse. POCO serisi illa sorun çıkarır uzun ömürlü bir telefon değil. Samsung tarafında A o kadar götürür mü bilmiyorum ama S götürür ki S zaten Samsung'un amiral gemisi serisi. Xiaomi'lerin çoğu dayanmıyor, dayansa da çok kasıyor. Mesela bundan 5 sene önce çıkan Redmi telefon veya POCO telefon şu an çatur çutur kasıyor. Samsung S serisine yönelmen daha iyi olacaktır ama FE serisi 5 sene dayanır mı bilmiyorum uzun süre performansı aynı şekilde dayanacak telefon iPhone'dir. En azından 5 sene öncesini baz alırsak öyle. S10+'yı incelemişliğim oldu bildirim panelini açarken bile lag giriyor. Şebeke versin diye host niyetine kullandığım Mi 8 gibi. Çok lag giriyor ve hiç akıcı hissetmiyor ama bundan 6-7 sene önce çıkmış bir iPhone kasmayı hissettirmiyor. Tabii bunda güncelleme vb. olaylar var bu seneden itibaren önümüzdeki 5-6 senede ne durumda olacaklarını bilemeyiz. Ama şu bir gerçek ki Xiaomi tarafında POCO ve Redmi serileri orta segment oldukları için uzun süre götürmüyorlar genellikle ömürleri 2-3 yıl sonra ya kasım kasım kasılıyor ya da anakartı cartı curtu bozulup telefonun kendisi kadar bir masraf çıkarıyor. Eğer iPhone istemezsen S24 FE önerebilirim o fiyatta başka Honor 200 ve S24 FE'den iyi bir seçenek yok. Ama FE modellere de çok sıcak bakmam.
 
Xiaomi alacaksanız boşuna Türkiye kayıtlı almayın değmez. Gidip yurt dışı global bir cihaz bulup onu alın. (Çin model bir cihaz değil global bir cihaz diyorum). Ama siz 5 6 yıl kullanacağım diyorsanız Samsung tercihiniz olması gerekmesini düşünüyorum.

25 bin TL bandında mi 14 Ultra var yurt dışı ona da bakabilirsiniz.

Peki bu ekran özellikleri ve ayrıca ne kadar istikrarlı performans verir. Yurt dışı telefonlarda hat kullanma olayı 8ay kullanılıyor 4 ay gelecek yıl bekleniyor diye biliyorum idare etmeye çalışırken biraz baş ağrıtmaz mı?

Öneriyi siz yapıyorsunuz sandım.
yok sizden bekliyorum :)
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı