6700 XT güç bağlantısı nasıl yapılıyor?

alaattin

Megapat
Katılım
25 Mart 2014
Mesajlar
132
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba 6700XT ve onun güç girişleri ile ilgili merak ettiğim birkaç nokta var.

8000-8500 lira gibi bir fiyata ikinci el 6700XT almayı planlıyorum. ASUS Dual 6700XT.

Şu anda MSI Gaming X RX 480 8 GB kullanıyorum ve yeni kartın performans açısından büyük bir kazanç sağladığını biliyorum, ancak yeni kartın güç tüketimi ve bendeki PSU ile konusunda endişelerim, merak ettiğim noktalar var.

Mevcut PSU m 600W. PSU'nun üzerinde tek kablodan gelen (6+2)+(6+2) şeklinde iki tane 8 pin PCI güç soketi var. Yani PSU'dan PCI güç soketi için tek kablo çıkıyor ve ileride 2 parçaya ayrılıyor.
8 pinli PCI soketinin 150W, anakart PCI yuvasının ise 75W güç iletebildiğini öğrendim araştırmalarım sonucunda, yani toplamda yaklaşık 225 watt.

6700XT de ise 8+6 pin soketi var, bu yüzden eğer bu kartı alırsam ya tek kablodan gelen 8+6 pin soket tarzını kullanacağım (ki bu da hala 150W ile sınırlı olmuş olacak tek kablodan geldiği için) ya da SATA/Molex'ten 6 pine çeviren bir dönüştürücü alacağım. Sata/Molex kablosu ise yaklaşık 50-54W taşıyabiliyormuş. Bu arada güç kaynağı için adaptörlerin, çeviricilerin önerilmediğini ve tüm bilgisayarları hatta evi bile yakabileceğini söyleyenlere bile denk geldim...

İlk sorum şu;
Birkaç 6700XT FurMark testi izledim ve yaklaşık 200W çekiyor, ancak oyunlarda sanırım 220W'a kadar çıkabiliyor. Bu değerler doğruysa, 8 pin (150W) + PCI Express (75W) 6700XT'yi beslemek için zaten yeterli. Peki neden 8+6 pin koymuşlar? Ekstra 6 pin soketi ne işe yarıyor? Daha sağlam, güvenli olması için mi? Ani yüklenmeler, sıçralamalar vs. için olabilir mi?

İkinci sorum şu;
Hangi kurulum daha güvenilir ve uzun ömürlü olur? Tek kablodan gelen 8+6 pin bağlantısı mı yoksa 8 pin + Molex - 6 pin dönüştürücü adaptörlü bağlantı mı?

Üçüncü sorum;
Derecelendirilmemiş (80+ falan yok) 600W güç kaynağı mevcut donanımlarım için yeterli mi olur mu? Yeterli geleceğini varsayıyorum ama emin olmak, teyit etmek istiyorum.

Bu arada FurMark V2 de benchmark veya stres test sırasında RX480 ekran kartının BIOS sınırı olan 180W güç harcıyor. PBO OC Ryzen 5600K'i onun da PBO sınırı 110W ayarladım ve o da test sırasında 110W güç tüketiyor. Yaklaşık 1 saat 30 dakika kadar ikisini de tam yükte stres testine soktum ve herhangi bir hata, çökme ile karşılaşmadım. (FurMark+Prime95)
Yani elimdeki mevcut PSU'nun 110W işlemci ve 180W ekran kartını besleyebileceğini söyleyebilirim. Uzun süreli testler hakkında ise bir fikrim yok belki kablolar ısınır veya erir bilemeyeceğim artık.

Tuhaf olan şu ki, birçok 6700XT videosunda veya fotoğrafında insanlar benim bahsettiğim tek kablodan gelip ikiye ayrılan 8+6 güç girişini kullanıyor. Bu kabloların kapasitesinden hiç kimse bahsetmiyor. Belki de bu durum hakkında hiçbir fikirleri, bilgileri yok. Kabloların kapasitesini bilmeden eğer kablo sokete giriyorsa tak-çalıştır yapıp hayatlarına devam ediyorlar sanırım. Belki de onlar doğru ben yanlışım?

Mevcut sistemim.
  • Gigabyte B450M S2H.
    Ryzen 5600 (X değil) / PBO ile +200 MHz.
    MSI Gaming X 480 8 GB (sadece 8pin girişi var)
    Corsair 2x8 16 GB RAM.
    2X SATA SSD + 1 HDD.
    Güç kaynağı: Zalman ZM600-leıı

Özet: tek kablodan gelen 8+6 pin ile 6700XT sorunsuz çalışır mı? yoksa 8pin + Molex - 6 pin dönüştürücü daha mı iyi?

Bu arada bendeki psu bu
Bahsettiğim kablo görseldeki gibi. 2X(6+2) pin.

Photos_ol0TYBQBjl.png
 
RX 6700XT'nin en iyi soğutma bloğu/fana sahip modeli PowerColor Red Devil RX 6700XT bunlardan bulursan 1-2 FurMark GPU Z test ettir al bulamazsan ucuza bulup internette FurMark testlerine bak %kaç fanla kaç dereceleri görüyor bunlara bak.
Asus dual ın tam olarak ne gibi bir sorunu var? Soğutma konusunda kaç dereceleri görüyor. Çok ısındığı için thermal throttling olayımı oluyor?

edit: Sanırım genel olarak coil whine olayı varmış ama bildiğim kadarıyla bu sorun hemen hemen her gpu da olabiliyor marka model fark etmeksizin. Belki yüzde olarak bu modelde daha fazladır bilemeyeceğim.

Ayrıca genel olarak bu 6700 xt için 2.el piyasası kaç olmalı yani şu fiyata alırsan çok iyi, şu fiyat üstüne kesin çıkma denebilecek bir aralık var mı?

Bir de konuda bahsettiğim olay ile ilgili bir bilginiz veya tavsiyesiniz var mı? Mesela sizde ki kart psu ya nasıl bağlı, görsel vs atma ihtimaliniz var mıdır?
 
Son düzenleme:
ASUS Dual'ın tam olarak ne gibi bir sorunu var? Soğutma konusunda kaç dereceleri görüyor. Çok ısındığı için thermal throttling olayımı oluyor?

Edit: Sanırım genel olarak coil whine olayı varmış ama bildiğim kadarıyla bu sorun hemen hemen her GPU da olabiliyor marka model fark etmeksizin. Belki yüzde olarak bu modelde daha fazladır bilemeyeceğim.

Ayrıca genel olarak bu 6700 XT için 2.el piyasası kaç olmalı yani şu fiyata alırsan çok iyi, şu fiyat üstüne kesin çıkma denebilecek bir aralık var mı?

Bir de konuda bahsettiğim olay ile ilgili bir bilginiz veya tavsiyesiniz var mı? Mesela sizde ki kart PSU'ya nasıl bağlı, görsel vs atma ihtimaliniz var mıdır?

ASUS Dual'in sorunu soğutması yetersiz performans olarak sorun yaşamazsın ancak kart gerçekten sesli çalışıyor FurMark'ta 72 derece %80 fanlarda oturuyor ve hiç çekilmiyor gerçekten

6700XT piyasası 7500 8500 arası normal diyebiliriz modelden modele kutusu ve faturasına garantisine göre değişiklik gösterir

6700XT için 6+2(8)+6 pin kablo lazım normalde 8 pin birleşiktir sen elle ayırırsın 6+2 diye 2'yi takmayacaksın 2.porta o kadar.
 
ASUS Dual'in sorunu soğutması yetersiz performans olarak sorun yaşamazsın ancak kart gerçekten sesli çalışıyor FurMark'ta 72 derece %80 fanlarda oturuyor ve hiç çekilmiyor gerçekten

6700XT piyasası 7500 8500 arası normal diyebiliriz modelden modele kutusu ve faturasına garantisine göre değişiklik gösterir

6700XT için 6+2(8)+6 pin kablo lazım normalde 8 pin birleşiktir sen elle ayırırsın 6+2 diye 2'yi takmayacaksın 2.porta o kadar.
Furmark testi oc test falan belki mantıklı ama normal kullanımda gerçekçiliği tartışılır, çok yapay. Aslında oc veya uv içinde tartışılır. Çünkü bugün bendeki rx480 uv yaptım, furmark 10 dakika falan boyunca sorunsuz test ettim sonra chrome gezinirken pc çöktü...

Asus dual normal herhangi bir oyunda kaç dereceleri görüyor, hotspot durumu nasıldır sizde ki kartın?

Bu arada siz konuda ki sorumu iyi anlamamışınız.
 
FurMark testi OC test falan belki mantıklı ama normal kullanımda gerçekçiliği tartışılır, çok yapay. Aslında OC veya UV içinde tartışılır. Çünkü bugün bendeki RX480 UV yaptım, FurMark 10 dakika falan boyunca sorunsuz test ettim sonra Chrome gezinirken PC çöktü...

ASUS Dual normal herhangi bir oyunda kaç dereceleri görüyor, hotspot durumu nasıldır sizde ki kartın?

Bu arada siz konuda ki sorumu iyi anlamamışınız.

Oyundaki sıcaklık FurMark'la benzer oluyor oynadığınız oyuna ve ayarlarınıza bağlı örneğin The Last of Us Part 1 1080p ultrada FurMark'la tamamen aynı çünkü kart köküne kadar zorlanıyor bendekinin TDP'si 193W oyunlarda 170-185 arasında gidip geliyor 200+ hayatımda hiç görmedim çıktığını

PSU sorununuzada gelirsek boşuna Molex'den çekmekle uğraşmayın tek çıkıştan yeterince güç verir +6'nın sebebi kartın yapacağı spikelerin önüne geçmektir diye düşünüyorum saliselik 230 240 wattlar yani

Oyunlarda 72 73 derece %70-%80 fan devri hotspot genelde çekirdekten 18 20 derece daha fazla yani 90'larda.
 
Oyundaki sıcaklık FurMark'la benzer oluyor oynadığınız oyuna ve ayarlarınıza bağlı örneğin The Last of Us Part 1 1080p ultrada FurMark'la tamamen aynı çünkü kart köküne kadar zorlanıyor bendekinin TDP'si 193W oyunlarda 170-185 arasında gidip geliyor 200+ hayatımda hiç görmedim çıktığını

PSU sorununuzada gelirsek boşuna Molex'den çekmekle uğraşmayın tek çıkıştan yeterince güç verir +6'nın sebebi kartın yapacağı spikelerin önüne geçmektir diye düşünüyorum saliselik 230 240 wattlar yani

Oyunlarda 72 73 derece %70-%80 fan devri hotspot genelde çekirdekten 18 20 derece daha fazla yani 90'larda.
Furmark x8 de 1 dakikada 81 derece çıkması bir sorun mudur acaba. Ki bu model oc de değil yani sizinkine göre clock hızı bir tık daha düşük. Daha serin çalışması gerekmesi lazım. Etiket üzerinde diyor ama kutusu yokmuş. Sanırım satıcı da başkasından aldı, kutusu yok dediği için öyle düşünüyorum. Belki mining yapılan bir kart.
 
FurMark X8 de 1 dakikada 81 derece çıkması bir sorun mudur acaba. Ki bu model OC de değil yani sizinkine göre clock hızı bir tık daha düşük. Daha serin çalışması gerekmesi lazım. Etiket üzerinde diyor ama kutusu yokmuş. Sanırım satıcı da başkasından aldı, kutusu yok dediği için öyle düşünüyorum. Belki mining yapılan bir kart.

Fan devriyle orantılı önemli %80 100 fanlarda 81 derece muazzam kötü en azından 60 derecelerde %50 %60 fanlarda seyredenlere bakın.
 
Fan devriyle orantılı önemli %80 100 fanlarda 81 derece muazzam kötü en azından 60 derecelerde %50 %60 fanlarda seyredenlere bakın.
Daha satıcı ile kart hakkında konuşmadım sadece ilan görsellerinden gördüklerim kadar bilgi sahibiyim. Gerçi resimlerde pek net değil okunmuyor. 81 yerine 61 bile olabilir açıkçası. Çünkü 81 derece bana çok mantıksız hatta, imkansız geliyor.
Bu modelde ısrar etme sebebim hem en ucuzu hem de satıcı ile yakın zamanda arkadaşlık kurdum gibi bir şey. Çünkü şuan kullandığım işlemciyi de bu satıcıdan almışım yani sonradan denk geldim gpu ilanına. Hatta b450 için bios atmam gerekti diye bu satıcı elindeki ryzen 2200g bana 2 günlüğüne ödünç bile vermişti büyük thermal macun şırıngası ile beraber. 3-4 kere görüşmüşlüğüm, birkaç saat muhabbet etmişliğim var.
 
Daha satıcı ile kart hakkında konuşmadım sadece ilan görsellerinden gördüklerim kadar bilgi sahibiyim. Gerçi resimlerde pek net değil okunmuyor. 81 yerine 61 bile olabilir açıkçası. Çünkü 81 derece bana çok mantıksız hatta, imkansız geliyor.
Bu modelde ısrar etme sebebim hem en ucuzu hem de satıcı ile yakın zamanda arkadaşlık kurdum gibi bir şey. Çünkü şu an kullandığım işlemciyi de bu satıcıdan almışım yani sonradan denk geldim GPU ilanına. Hatta B450 için BIOS atmam gerekti diye bu satıcı elindeki Ryzen 2200G bana 2 günlüğüne ödünç bile vermişti büyük thermal macun şırıngası ile beraber. 3-4 kere görüşmüşlüğüm, birkaç saat muhabbet etmişliğim var.

O zaman düşünülebilir ancak eğer 81 dereceyse kesinlikle içinin açılıp termal macun ve thermal pad değişimi yapılması lazım. Satarken de içi açıldı diye ilanına soğuyabiliyor insanlar, sorun olmazsa alabilirsin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
O zaman düşünülebilir ancak eğer 81 dereceyse kesinlikle içinin açılıp termal macun ve thermal pad değişimi yapılması lazım. Satarken de içi açıldı diye ilanına soğuyabiliyor insanlar, sorun olmazsa alabilirsin.
Eğer dediğiniz gibi psu olarak herhangi bir sorun yaşamazsam yani tek kablonun ikiye ayrılmasının bana zararı olmazsa ve bu tek kablo ile 8+6 kullabilirsem bu kartı almayı cidden düşünüyorum zaten başka pek alternatif de yok dedim gibi. Satıcı ile iletişim geçip test yapmasını isteyebilirim ve detay konuşabilirim.

Bu arada açılmış kartlar doğal olarak insanlar için endişe verebiliyor. Ben alıcı olsam bende açılmışa pek yanaşmam hele bir de mining devri ile ilgili bağlantısı varsa. Mesela ben elimdeki rx480 2017 veya 2018 de aldım ve daha bugün ilk defa açtım. Sadece oyun için kullandım, mining yapmadım. Açmadan önce etiketin sağlam olduğu resimleri falan çektim tarihle beraber. İleride satacak olursam kanıt olsun diye. Thermal macun yenileyip, soğutucu ızgaralara hava tutup tekrar kapattım. Önceden furmark açtığım an siyah ekran veren bilgisayar şimdi sorunsuz çalışıyor. Gpu-z render teste 72 derece görürken şimdi 53 falan gözüyor. Izgaralar çok kirli olmasa bile macun kuruduğu zaman işin rengi değişiyormuş bunu bugün tecrübe ettim.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı