KKTC'de başörtüsü yasağı mahkeme kararıyla geri geldi!

Okulda tek amaç eğitim olmalı. Devlet, bir konuda baskı yapamaz. Baskı yaparsa veliler eğitim hakkını kısıtlamak isteyebilir. Öğrenciler de eşit hissetmeli. Mesela bir çocuğu ailesi zorluyorsa utanabilir, kötü hissedebilir. Diğerleri de dışlayabilir. Okulda herkes öğrenci olarak görülüyor, kul değil.

Tamam ama devlet sana zorla başörtülü olacaksın demiyor ki. Velilerin dediğin kısmı, dindar kesim için geçerli. Çok dindarsa yapan yapıyor, orası ayrı bir konu. Bak, din dersi kaldırılsın ya da din dersinde bütün dinler eşit şekilde anlatılsın, o zaman olur. Ha, din dersine girme zorunluluğu kalksın, isteyen girer, girmeyen de yok yazılmasın, takılsın okul bahçesinde. Bu da olabilir, ona da tamam. Ama bir kadının ya da kızın başörtülü olması neden eğitim dışı olsun? Belki de o başörtüyü moda diye takıyor. Moda olsun diye takan insanlar da var, tek din için takmayanlar da var. Yani bunun bayağı çeşitleri var.
 
Evet, 'masal kitap' demek doğru olmaz.
Lafın gelişiydi, herhangi bir yazıya uyması için zorlanamaz anlamında demek istemiştim. Dini kitaplar için kutsal kitap dersek daha doğru olur tabii ki ama kutsal kitaplara dayanmayan ve hikayelere dayanan inançlar da var.
Bazı ailelerde 'biz Müslümansak, sen de Müslüman olacaksın' diye bir kafa var, bu bana saçma geliyor.
Evet, biraz üzücü ve saçma. Ayrıca okulda inanca izin verilirse:
  • Belirli inanç daha fazla diye veliler öğrenci göndermek istemeyebilir.
  • Öğrenci zorlanabilir.
  • Öğrenciyi diğer öğrenciler veya öğretmenler dışlayabilir. Ona göre not olabilir.
  • Devlet laik olmaz. Okula gelen öğretmen veya öğrenci, devleti temsil ediyor. Başı kapalı olursa ona göre bir devlet temsil etmiş olur.
Daha da sebepler sayılabilir ama üniversite öncesinde inanç sembollerinin yasak olması ve çarşafın tamamen yasak olması çok normal.

Ama bir kadının ya da kızın başörtülü olması neden eğitim dışı olsun?
Diğer öğrenciler/öğretmenler tarafından dışlanabilir ve okul formasıyla o okulu temsil ediyor. Olimpiyatlarda bile Fransa dini sembol kabul etmiyordu.
 
Diğer öğrenciler/öğretmenler tarafından dışlanabilir ve okul formasıyla o okulu temsil ediyor.

Neden dışlasınlar ki? Dışlamaya aşağılamaya hakları yok, onları ilgilendirmez. Gider şikayet ederler. O kız, onların açık giyinmesine karışmıyorsa, dışlamıyorsa, başları açık diye aşağılamıyorsa, kendi halinde takılıp saygı duyuyorsa, aynı şekilde onların da buna saygı göstermesi gerekir.

Lafın gelişiydi, herhangi bir yazıya uyması için zorlanamaz anlamında demek istemiştim. Dini kitaplar için kutsal kitap dersek daha doğru olur tabii ki ama kutsal kitaplara dayanmayan ve hikayelere dayanan inançlar da var.

Kutsal kitap mı değil mi tartışılır, ama burası yeri değil. Ayrı bir konu.
 
Neden dışlasınlar ki? Dışlamaya aşağılamaya hakları yok, onları ilgilendirmez. Gider şikayet ederler.
Şikayet ederlerse cezası var ama çocuklar çok kaba olabiliyor. Mesela Yahudi veya domuz eti yiyen birisini görünce düşman kesilecek az insan yok.
Kutsal kitap mı değil mi tartışılır, ama burası yeri değil. Ayrı bir konu.
Dini metin diyebiliriz en iyisi. :)
 
Daha da sebepler sayılabilir ama üniversite öncesinde inanç sembollerinin yasak olması ve çarşafın tamamen yasak olması çok normal.

Yani, çarşaf, yüzü kapatmak, peçe gibi şeyler konusunda haklısın. Ama sembol olarak başörtüsü konusu bana pek normal gelmedi. Sanırsam Fransa ülkesinde de yasak bildiğim kadarıyla. Buna katı laiklik deniyor.

Şikayet ederlerse cezası var ama çocuklar çok kaba olabiliyor. Mesela yahudi veya domuz eti yiyen birisini görünce düşman kesilecek az insan yok.

Evet, haklısın. O yediği yemekler, abur cuburlar, emin ol domuz etinden daha zararlıdır. Domuz eti daha faydalıdır.
 
Yani, çarşaf, yüzü kapatmak, peçe gibi şeyler konusunda haklısın. Ama sembol olarak başörtüsü konusu bana pek normal gelmedi. Sanırsam Fransa ülkesinde de yasak bildiğim kadarıyla. Buna katı laiklik deniyor.
Evet, Fransa’da devlet kurumlarında dini semboller yasak ama üniversitede abartmadığınız sürece serbest. Çarşaf her türlü yasak ve doğrudan cezası var. Hem de yüzünüz belli olmuyor diye toplumu riske atıyorsunuz. Hırsız ya da katil olsanız kimse tespit edemeyecek. Kutusu açılmamış iPhone gibi gezmenin bir mantığı yok. Kutuyu açınca değeriniz düşmüyor.

Başörtüsünü de haç gibi doğrudan bir dini sembol kabul ediyorlar. Okul kıyafetiyle okulu temsil ediyorsunuz. O yüzden liseye kadar yasak.
 
Yani bilemiyorum, ailesi zorla mı kapatmış yoksa kendi isteğiyle mi, bunu bilemem. Ama ben küçük çocukların başörtüsü takmasına karşıyım, olmamalı. Reşit olduğunda kendi isteğiyle kapanmasını isterim; dini araştırsın, her şeyini öğrensin, düşünsün. Ailesi tarafından beyni yıkanmasın, zorla olmasın.
Hocam zaten ne kadar küçükken yaparsak o kadar çıkması zor olur diye yapıyorlar :) O yaşta çocuklar dinden sorumlu mu olacak sanki? Büyüyünce kendi kararını kendi versin diye bakarlar mı bakmazlar tabi. Çünkü diğer seçeneği seçme ihtimalini tamamen ortadan kaldırma düşüncesi yatıyor bunun altında. Bugün bazı aileler çocuğunun farklı düşünmesine bile tahammül edemeyecek durumda.
 
Evet, Fransa'da devlet kurumlarında dini semboller yasak ama üniversitede abartmadığınız sürece serbest. Çarşaf her türlü yasak ve doğrudan cezası var. Hem de yüzünüz belli olmuyor diye toplumu riske atıyorsunuz. Hırsız ya da katil olsanız kimse tespit edemeyecek. Kutusu açılmamış iPhone gibi gezmenin bir mantığı yok. Kutuyu açınca değeriniz düşmüyor.

Başörtüsünü de haç gibi doğrudan bir dini sembol kabul ediyorlar. Okul kıyafetiyle okulu temsil ediyorsunuz. O yüzden liseye kadar yasak.

Fransa'daki halk, bunu çok dert etmiyor sanırsam. Destekliyorlar herhalde.
 
Fransa'daki halk, bunu çok dert etmiyor sanırsam. Destekliyorlar herhalde.
Evet, destekleniyor. İyice sağcı olanlar başörtüsünü çarşaf gibi tamamen yasaklamak istiyor ama solcular buna karşı geliyor. Dini toplumun gözüne böyle sokmazsak ve kişiye özel kalırsa saçma sapan kavgalar da olmaz zaten. KKTC de okullar devleti temsil ettiği için iyi bir karar almış.
 
Fransa'daki halk laikliği kendileri istedi ve mücadele vererek ülkelerine getirdi. Bu yüzden her halükarda uyumlular. Ama bizim ülke öyle değildi. Halk laiklik için mücadele vermedi, Osmanlı dönemi olsun, eski dönemler olsun fark etmez. Laiklik, Atatürk sayesinde geldi. Bu yüzden henüz çok uyumlu olmamız beklenemez gibi. Hala mini etek giyince laf yiyen insanlar var. Entegre olamadık sanırım, daha 100 yıl geçmesine rağmen.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı