Siz olayı hiç anlamamışsınız.
Üniversite sınavına girdiğinizde yeni puanınız oluyor. Oturup "Ben eskiden yerleşmiştim ama bakın, artık daha iyi sınav sonucu getirebiliyorum. Beni güzel bölüme alın" diyemiyorsunuz.
Şu anda belirli bir yılda sınava girdiğiniz puanla tercih yapıp yerleştiniz. Belki hazırlık bile okudunuz/okuyorsunuz. Hiçbir önemi yok. Merkezi yerleştirme puanıyla (MYP) yatay geçişteki olay çok basit. Zamanında tercih yaparken yerleştiğiniz yerden daha yukarı yazsaydınız yerleşebileceğiniz yerlere gidebilirsiniz. O okul siz sınava girdiğinizde kaç puanla öğrenci aldıysa ona bakılıyor. Bölüm falan kimsenin umurunda değil. Daha önceki eğitiminiz kaçıncı sınıftan başlayacağınızı belirler, o kadar.
Genel MYP kuralları çok yüzeysel, okullar kendi kurallarını koyuyor. Okul okul sitelerini takip edip başvuru yapabilirsiniz. Pandemi sağ olsun, online sisteme geçmeyen kalmamıştır. Önceden başvuru için fiziksel olarak gitmeniz ya da postacının ve duruma dahil olan okul görevlilerin insafına kalıyordunuz.
Sınava tekrar girerseniz tercih yapabilir ve yerleşebilirsiniz. Duruma göre OBP kırılabilir. Yerleşirseniz daha önce gördüğünüz derslerden muaf olabilirsiniz ama zor iş, çok umutlanmayın.