E-Devlet Yavaşlaması Nedeni

TheYOLA

Kilopat
Katılım
22 Ağustos 2015
Mesajlar
1.763
Makaleler
2
Çözümler
13
E-devlet'in aile geçmişini görüntüleyen yeni uygulamasını duyan insanlar E-Devlet sitesine akın etti. Haliyle sitenin sunucuları zorlandı ve sistem yavaşlayıp, erişilemez hale geldi. Bazı insanlar şundan şikayetçi bir devlet sitesinde böyle şeylerin olmaması gerek, insanlar mağdur vs gibi şeyler yazıyorlar. Bir yandan haklılar ancak şöyle bir durum var bu Soy Ağacı Uygulaması'nın yoğunluğu bir kaç gün içinde geçecektir. Adamlar gidip de bir kaç gün için sunucularını yükseltmesi doğru değil çünkü masraflı olacak. Kim bir kaç gün için masraf etmek ister ki? Olayın görünmeyen kısmına dikkat çekmek istiyorum.

Güçlü bir siber saldırıda şu anki sunucularla site düşer mi? Bu yavaşlama bir eksiklik belirtisi mi? Büyük saldırılar için bir uyarı mı? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sistem muazzam (!) çalışıyor.

Screenshot_1.png


Gerçekten muazzam (!)

muthiş.png
 
Yanlışım yoksa sanal sunucu sistemi ile bu sorun çözülebiliyor. Yük arttıkça sistem esnek bir biçimde kaynak artırıyor.
Esnek Cloud VPS çözümlerinde bu dediğiniz mevcut hocam. Yalnız bu hizmeti Türkiyede verebilen bir DC yok. Yurt dışındaki DC'lere de bu hizmeti yükleyip oradan sunmak zaten bu kadar insanın anında abanmasıyla Doğal DDoS etkisi yapıp, komple ülkenin sunucudan banlanması demek. Ek olarak bu tip bir durumda alınan hizmette suspend yer ve sunucudaki tüm kodlar incelenir. Bu da komple e-Devlet altyapısını riske atabilecek bir problem.

Ama alternatifi de yok değildi. Ülkemizde mevcut olan DC'lerden 1 haftalık/aylık direkt olarak makineler kiralanırdı, CDN yöntemiyle sisteme entegre edilirdi ve altyapı çökmesi yaşamadan herkes hizmete erişebilirdi. Tabi ama önce bunları düşünecek elemanlara ihtiyaç var. :)
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı