Dizüstü termal macun ve termal pad arasındaki fark nedir?

DenizG101

Hectopat
Katılım
31 Ocak 2017
Mesajlar
727
Çözümler
3
Merhaba.
Dizüstü bilgisayarımın termal macununu değiştireceğim yakın zamanda(bunu daha önceden yaptım) fakat aklıma takılan bir soru var ekran kartının bellekleri üzerinde macun yerine pad var bu pad kaldırılıp yerine termal macun sürülebilir mi? termal macunu link olarak koyacağım. Bir de daha önceden ekran kartımın çekirdek hızına overclock işlemi yapmıştım herhangi bir sıkıntı olmamıştı sonradan ekran kartı belleklerine de overclock yapmıştım sonrasında bilgisayar 10 defa filan mavi ekran verip kapanmıştı ve oyunlarda performans kaybı yaşamıştım ekran kartımda hasar olup olmadığını nasıl anlayabilirim? VRAM Artifacts adı altında verilen bütün programları denedim fakat sadece entegre grafik kartımı görüyorlardı bu yüzden test edememiştim. Bir de eğer VRAM hasar almışsa bunu düzeltmemizin bir yolu var mıdır? Şimdiden yardımlarınızı bekliyorum.

Cooler Master MasterGel Maker Nano Elmas partiküllü Termal Macun | ITOPYA
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fakat aklıma takılan bir soru var ekran kartının bellekleri üzerinde macun yerine pad var bu pad kaldırılıp yerine termal macun sürülebilir mi?
Hayır sürülmez. Sürülse bile bu kadar kalın bir boşlukta termal macun iletkenliği sağlayamayacaktır. Termal pad'ler ise daha katı ve kalın yapıda olduğu için daha büyük boşluklarda etkin bir şekilde ısıl iletkenliği sağlayacaktır. Termal pad'lerin macunlara göre en büyük dezavantajı termal macunlar kadar ısıl iletkenliği sağlayamaması ve mikro boşluklara dolamaması.

Termal macunlar sadece heatsink'in mikro işlemcilere veya yongalara doğrudan temas ettiği yerlerde etkin şekilde ısıyı iletebilir. Akışkan olmalarının sebebi ise gözle göremediğimiz mikro boşluklara dolmasıdır.

Termal macun olarak doğru seçimlerden birisini yapmışsınız. Daha performanslı bir ürün için Thermal Grizzly Kryonaut öneririm.
 
Hayır sürülmez. Sürülse bile bu kadar kalın bir boşlukta termal macun iletkenliği sağlayamayacaktır. Thermal pad'ler ise daha katı ve kalın yapıda olduğu için daha büyük boşluklarda etkin bir şekilde ısıl iletkenliği sağlayacaktır.

Termal macunlar sadece heatsink'in mikro işlemcilere veya yongalara doğrudan temas ettiği yerlerde etkin şekilde ısıyı iletebilir. Akışkan olmalarının sebebi ise gözle göremediğimiz mikro boşluklara dolmasıdır.
Önerebileceğiniz bir termal pad var mıdır?
 
Termal pad gerektiren tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Orada ne yazdığının bir önemi yoktur. En iyi şekilde iletsin diyorsanız Minus Pad biçilmiş kaftandır.
 
Maker Nano yerine Kryonaut öneririm. Daha performanslı bir üründür.

Thermal Grizzly Kryonaut - Cooling Accessory - Nanokatalog

Kaç mm olduğunu nasıl anlarım?
Termal pad duruyorsa görselini yandan atın. Laptop VRAM termal pad'leri genelde 1 mm veya 0.5 mm kalınlığında.

Laptop fanı içinde nasıl bir yağ önerirsiniz?
Yağlı kontak spreyi veya sıvı gress kullanacaksınız. Sıvı gress daha etkilidir.

Würth Hhs 2000 Sıvı Gres 500 Ml. 0893 106 Made İn Germany - n11.com
 
Son düzenleme:
Gerçi termal macunu aldım ama, aralarında 1.5 W/m*K gibi bir fark var. Linkini attığınız macun ile arasında çok fark yaratır mı?

Birde termal pad'i direkt olarak iyisinden seçip link olarak atar mısınız? verdiğiniz linkte bir sürü çeşit varda.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı