Rehber HP Victus Hall Sensörü sorunlu bilgisayarın mahkeme süreci ve değişim sonucu

Arkadaşlar yaklaşık 4 ay önce HP Victus 16 r0013nt 7p6b4ea bilgisayarımda ekran gitmesi sorunu yaşadım kısa bir araştırma sonrası bilgisayarın kronik arızalı olduğunu fakat markanın bunu kabul etmeyip insanları DOA süreci gibi saçmalıklarla kandırdığını öğrendim. Bir süre araştırma yaptıktan sonra markaya ve satın aldığım yere dava açtım. Davanın sonuçlanması 4 ay sürdü. 4 Ay boyunca bilgisayarı sorunsuz kullandım ve şimdi de 1 hafta içinde marka bilgisayarımı alıp ayıpsız mislini vermek zorunda. Bu yazıda süreci nasıl yönettiğimi adım adım anlatacağım. İstediğiniz her yerde paylaşıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz yeter ki hiçbir kullanıcı mağdur olmasın.

Adım 1:

Arızanın ortaya çıktığı tarihi kaydedin.
HP yetkili servislerinden herhangi birini arayıp bilgisayarı göndermek istediğinizi söyleyin. Kabul etmeyip görüntülü çözelim derlerse HP'nin resmi sitesine girip canlı desteğe bağlanın.
Canlı destekte bilgisayarda arıza olduğunu, yetkili servise göndermek istediğinizi söyleyin ve kargo kodu isteyin.
Bilgisayarı düzeltmek isteyeceklerdir bir şeyler denetirler. Siz hala sorun olduğunu söylediğinizde kargo kodu verecekler.
Nasıl kutulamanız gerektiğini de sorun şarj aleti koyup koymayacağınızı söyleyecekler.

Adım 2:

Bilgisayarınızı size söyledikleri şekilde kutulayın. Kutunun içine bilgisayarınızın onarımını değil değişimini istediğiniz bir dilekçe (Dilekçe 1 başlığı altında örneği aşağıya bırakıyorum) yazın. Aynı dilekçenin bir nüshasını kutunun üstüne de yapıştırın. Aynı şekilde bu dilekçeyi HP'nin herhangi bir mail adresine de yollayın ki dijital kanıt olsun.
Dilekçede cihazınızın seri numarasını belirtmeniz önemli.

Adım 3:

Servis bu noktada cihazınızın değişim talebini reddedibilir ya da sizi umursamayıp cihazı ücretsiz onarabilir. Ne yaptıkları önemli değil, size gönderdikleri servis formunu saklayın. Ülkemizde kural şu: Eğer cihaz üretici kaynaklı arızalanmışsa garanti sürecinde olsun ya da olmasın tüketicinin 4 hakkı var: 1) Cihazın ayıpsız misliyle değişimi 2) Ücretsiz onarım 3) Para iadesi 4) Arıza bedelinin geri ödenmesi. Bu 4 hakkından birisini seçme hakkı bize yani tüketiciye ait.

Bu durumda yetkili servis ücretsiz onarım yapmışsa size sormadan 4 hakkınızdan birini size kullandırtmış, böylece cihazın üretici kaynaklı arızalı olduğunu kabul etmiş demektir. Bende yaşanan şey bu ve dava dilekçemi (Dilekçe 2) buna göre yazdım. Birçok insanda böyle olduğunu bildiğim için dava eden birçok kişinin kazanacağını tahmin ediyor ve umuyorum.

Adım 4:
Önceki adımlarda bahsettiğim şeylerden sonra cihaz yetkili servis tarafından onarılarak ya da onarılmadan elinize ulaştığında. Değişim talebiniz gözardı edilmiş veya reddedilmiş ise bu noktada isterseniz direkt dava açabilirsiniz veya son bir umut ürünü satın aldığınız yere durumu anlattığınız ve değişim talebinizi içeren bir mail atabilirsiniz.

Adım 5:
Üretici (HP), satıcı (X, benimki mediamarkttı) değişim talebinizi kabul etmedi ve sizi dava açmak zorunda bıraktı. Dava açmadan önce kanıtlarınızı toplamanız lazım.
1- HP ye yolladığınız değişim talebinizi içeren mailleriniz. (Bu dilekçede mutlaka seri numarası geçirin)
2- Satıcıya yolladığınız değişim talebinizi içeren mailleriniz. (Bu dilekçede mutlaka seri numarası ve fatura numarası geçirin)
3- Servise yollarken kutuya attığınız, değişim talebinizi içeren dilekçeniz.
4- Fatura.
5- Garanti belgesi önlü arkalı. (arkasını okursanız bahsettiğim seçimlik haklarını göreceksiniz.)
6- Servis formu.

Adım 6:
Kanıtları topladıktan sonra E-devlet veya TUBİS üzerinden (bilgisayar satın alınırken kimin üzerine alındıysa onun e-devlet hesabı olmalı) fatura no, seri no, servis no içeren bir dilekçe ile (Dilekçe 2) SATICIYA (üreticiden ziyade ürünü satın aldığınız satıcıya dava açmalısınız) dava açıyoruz. Topladığımız kanıtları dosya olarak ekliyoruz zaten aşamalarda sizden isteyecek.

Örnek dilekçeler:

Dilekçe 1:
dilekçe 1.JPG


Dilekçe 2:
Media Markt Kocaeli Gebze Center AVM mağazasından satın aldığım ------- seri numaralı HP marka dizüstü bilgisayar garanti süresi içinde arızalanmıştır. Cihaz HP yetkilisinin tarafıma iletmiş olduğu ------ kargo kodu ile Yurtiçi Kargo şubesine verilmiş, 25 Ağustos 2025 tarihinde HP yetkili servisine ulaştırılmış ve WO-------- servis takip numarasıyla işleme alınmıştır.

HP yetkili servisi, tarafımdan onay almadan cihazı ücretsiz olarak onarmış dolayısıyla cihazın ayıplı olduğunu zımnen kabul etmiştir. Cihazın onarımını değil değişimini talep ettiğim cihaz onarılmadan önce de sonra da HP yetkililerine bildirilmiştir. HP yetkilisi 3 Eylül 2025 tarihinde değişim talebimi yazılı ve sözlü olarak reddetmiştir.

Cihazın ayıbından satıcının da sorumlu olması gerekçesiyle 3 Eylül 2025 tarihinde, ------- seri numaralı cihazımla ilgili değişim talebim MediaMarkt müşteri hizmetlerine e-posta yoluyla iletilmiştir. Firma, değişim talebime olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt vermemiş, sorumluluğun üretici firmada olduğunu belirtmiştir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 9. maddesi uyarınca satıcı malı sözleşmeye uygun teslim etmekle yükümlüdür. Aynı kanunun 11. maddesi uyarınca tüketici, malın ayıplı olduğu durumda satıcıdan değişim talep etme hakkına sahiptir.

HP yetkili servisinin ücretsiz onarım yapması, cihazın ayıplı olduğunu zımnen kabul ettiğini göstermektedir. Bu durumda MediaMarkt'ın da satıcı sıfatıyla sorumluluğu doğmuştur.

Tüm bu gerekçelerle, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 11. maddesi uyarınca -------seri numaralı cihazın ayıpsız misli ile değiştirilmesini talep ediyorum.

Benim davamın sonuç belgesini de sizinle paylaşmak istiyorum:
Ekran görüntüsü 2025-12-11 182043.png

Son olarak anlamadığınız merak ettiğiniz her türlü şeye yardımcı olurum çekinmeden sorun. Mağduriyetin azalması için paylaşmayı unutmayın.
 
Teşekkür ederim. Şöyle ekranı 165Hz, sRGB %100, 3ms ve 400nit parlaklık olan bir model bulamadık bulduk o da sonradan geç oldu onu söylerdim. Siparişte verildi bekliyoruz. Bu model OMEN'in en uygun RTX 5060 modeli olduğu için kabul ettiler. RTX 4060 bilgisayarım olsaydı RTX 5070 veya sRGB yüksek ekranı iyi olan model isterdim.
Gene de yiğidi öldür hakkını yeme 120 watt 5060 var 4050 den geçtiniz mis. Ekranları neredeyse aynı zaten hatta Omen bir tık daha iyi.
 
Gene de yiğidi öldür hakkını yeme 120 watt 5060 var 4050'den geçtiniz mis. Ekranları neredeyse aynı zaten hatta Omen bir tık daha iyi.

Bunu genel yerde herkesin okuyacağı yere söyledim diye şimdi kullanıcılar müşteri ilişkilerine baskı kurar RTX 4050'a RTX 5060 vermişsiniz diye. 🙂 Hiç hoşlanmayacaklar ama onlarda bozuk bilgisayar üretip vermesinler bizene. 😎 Biz böyle yaparsak onlarda işini doğru yaparlar yapmazlarsa böyle bizimle uğraşmak zorunda kalırlar. Malı satıp bittiyle olmuyor. Para kolay kazanılmıyor. Ne hevesle ne zorluklarla ürünü alıyoruz.

Eğer üstüne para eklemek istemiyorsanız 45 civarına 5060 Ti olan sistem alabilirsiniz am 5070 ile %40 performans farkı var bildiğim kadarıyla. Laptopu kaça sattığınıza göre değişir eğer 60 civarına satacaksanız 5-10 ekleyip 5070'li güzel bir sistem kurabilirsiniz monitörle birlikte.

Bakalım o zamana kadar ne olur. Şubat ilk haftası ancak elimde olur. Bunun daha satma işi var o zamana bakar.
 
Son düzenleme:
Aynı durumdan bende muzdaribim. 3. Servis kaydımı oluşturdum fakat cihazdan soğudum zaten. Hem işlerimden dolayı cihaz lazım hemde bu durumda servise göndermem lazım vs arada kaldım. GPn teknoloji üzerinden 24.11.2023 tarihinde satın almıştım ilk servis kaydım 04.11.2025 2. servis kaydım 20.11.2025 ve 3. servis kaydını 2. servisten geldikten hemen sonra yani 08.01.2026 da oluşturdum. Süreci sizce nasıl ilerletmeliyim?
 
Aynı durumdan bende muzdaribim. 3. Servis kaydımı oluşturdum fakat cihazdan soğudum zaten. Hem işlerimden dolayı cihaz lazım hemde bu durumda servise göndermem lazım vs arada kaldım. GPn teknoloji üzerinden 24.11.2023 tarihinde satın almıştım ilk servis kaydım 04.11.2025 2. servis kaydım 20.11.2025 ve 3. servis kaydını 2. servisten geldikten hemen sonra yani 08.01.2026 da oluşturdum. Süreci sizce nasıl ilerletmeliyim?
Sorun tekrar mı etti niye tekrar gönderdin servise? Garanti uzattın mı?
 
Sorun tekrar mı etti niye tekrar gönderdin servise? Garanti uzattın mı?
2. servis öncesi soruna rastlamamıştım çok inceleme yapma fırsatım olmadı zaten direkt gönderdim fakat 2. servisten geldikten sonra sorun direkt kendini belli etti. Garanti uzatma yapmadım sadece serviste geçen süre zarfında garantiyi duraklatmıyorlar. Bu yüzden garanti serviste bitti gibi bir durum var.
 
@Arwiendd arıza tekrarladığı için gönderin. Serviste kalan süreleride ekleniyor garantiye garanti hizmetinde bakacaklardır. 2. Arıza olduğu için değişim isteyin. İsteğiniz sağlanmazsa onarım yapılırsa THH güçlü deliller ile başvurmuş olursunuz.
Hocam Pazartesi o zaman göndermeden önce tekrardan iletişime geçip ücret iadesi veya farklı model revizesi üstüne diretiyorum. GPN'i aradığımda tamamen HP ile ilerleyeceksiniz bizi ilgilendirmiyor olarak dönüş aldım. Ama onarım seçeneğinden vazgeçtim zaten cihazı satıp doğrudan Zbook alımı yapacağım.
 
Son düzenleme:
@SunSet ben THH başvurusunu iptal edip tekrar servise gönderip 2. raporu da almaya karar verdim. Servise yazmam gereken bir şey var mı? 2 rapor yetiyormuş aynı sorun olmasına gerek yok.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı