2 yıllık açıktan grafik tasarım okumayı düşünüyorum. Önerir misiniz?
Açıktan okudum ve grafik tasarım adına gram bilgi öğretmediler. 1 tane ders vardı bilgisayar destekli tasarım diye orada az bir öğrenir gibi oldum oda 1 dönem sürdü. Uzun lafın kısası okumaya değmez.
Ben şu an okuyorum. İlk dönem bitmek üzere ve grafik tasarıma dair bildiğim hiçbir bilgim yok. Benim okuma amacım zaten ön lisans KPSS'ye girebilmek içindi.
Örgün grafik tasarım mezunuyum önermiyorum. İş imkanı yok, var diyenlere de aldırmamalısın. Büyük şehirde bile asla hayal ettiğin paraları alacağını düşünmüyorum, gerçekçi olalım.
Belli şartlar altında okunabilir. Ön lisans da da pek bir numara yok. Ama Grafik Tasarım öylesine okuyayım diyebileceğiniz bir bölüm değil. İlgi, yetenek, çevre lazım. Ama ilgi ve kişisel gelişim gerçekten lazım. Bende öğrenciyim. Yaklaşık 5, 6 senedir bu işle uğraşıyorum. Okula kalsaydım cidden hiçbir şey öğrenemezdim. Kişinin biraz da kendisinde bitiyor. Ha ama bu sektörün zor olduğu gerçeğini tabii ki geliştirmez. Yapay zeka kullanımının artması ve mezunlarının ciddi derecede arttığı bu zamanda iş bulmak çok zor. Bu söylediğim diğer bölümler içinde geçerli. Her yerde üniversite, her yerde bu bölüm var. Bu bölümü okuyanların küçük bir kısmı iyi yerlerde çalışıyor bu da kendi kişisel gelişimine ve edindiği çevreye ve tecrübesine bakıyor. Programları ileri düzey bilmek çok önemli. Illustrator, Photoshop, InDesign, Premiere, After Effects gibi Adobe programlarının yanında CorelDRAW, DaVinci Resolve, Blender, 3DS Max gibi programlarda iyice yetişmek gerekiyor ve yabancı dil çok önemli. İletişim ve yaratıcı düşünce becerisi çok önemli. Biraz da masraflı bir bölüm. İyi bir bilgisayar, iyi bir tablet, fotoğraf makinesi, 3D yazıcı gibi cihazlar önemli. Eğer açıktan düşünüyorsanız başka bir bölüme yönelmenizi tavsiye ederim. Eğer devlete girmek istemiyorsanız. Ben bile bazen bırakmayı düşündüğüm ile oldu.
Devlette alım az evet biraz da referans lazım. Maalesef büyük şirketler veya devlet kurumları diploma istemese vakit kaybetmeye değmez gerçekten. Kendini çok iyi geliştirmiş tasarımcılar mevcut. Öbür tarafta ben bakıyorum mesela bu bölüme gelenler de gram istek yok. Okul derslerinden geçip bırakıyorlar sektörde tutunmak zor. Türkiye'de kim hayal ettiği maaşı alıyor ki zaten. CorelDRAW zaten çokta gerekli olmaması lazım diğerleri de yapıyor onun işlerini ama hala bazı yerlerde kullanmaya devam ediyorlar. Evet baya sabır isteyen bir iş müşteriye ürün beğendirmekte zor. Ha bu işin iyi tarafı sosyal medyadan da yürütebilirsin. Ben ilkokuldan beri çizime ilgi duyuyorum, lise de de bu bölümü okudum, sevdiğim için devam ediyorum. Üniversite ortamı güzel ama boş geçirmemek lazım. Türkiye'de sanat değer görmüyor zaten.Devlete çok fazla tasarımcı alınmıyor hatta bayağı yok denebilecek düzeyde alınılıyor. Ben liseden yabancı dil mezunuyum bir sürü yabancı arkadaşlarım var ve her gün oyunlarda yabancılarla konuşuyorum orta düzey İngilizceye sahibim ancak yine de okunmaması gerektiğini düşünüyorum dendiği gibi evden de öğrenilebilecek bir şey ön lisans ya da lisans olması bir şey değiştirmiyor evet cahil toplumumuzun işverenleri lisans mezunu arıyorlar ama bizim meslekte sizlerdebilirsiniz ki 2 ya da 4 yıl fark etmez hatta okul okuyup okumadığın fark etmez yetenekliysen ve yapabiliyorsan iş vardır ama hayal ettiğimiz maaşları Türkiye de alamayız. Yapay zekaya gelecek olursak bizim işimizi hem kolaylaştırıyor hem sıkıntıya sokuyor. Corel asla sevmeyeceğim bir uygulama diğerleri oldukça önemli özellikle Blender ve After Effects.
Ayrıca insanlar tasarımcı tutuyorlar ve tasarımcının işine karışıyorlar madem tasarımcının işine karışacaksanız neden tasarımcı tutma gereği duyuyorsunuz?Bizim insanımız ile bu ülkede bu iş olmaz arkadaş
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.