Bir Aforizma #4

Vay dedim. Kant'a geçtik. :) Zaferdir bu benim için.

Bence Tanrı'nın varlığı hakkında insanlığın ikna edilmesi gerekli değildir. Günümüzde çoğu insan Tanrı'nın var olma ihtimalini dahi reddediyor. Normal bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar. Bence Tanrı'nın varlığı önemli bir başlık tabii ki ama insanların bu konuda ikna edilmesi gerekmiyor bence.

Ama iş ispatlama konusuna geldi mi, o iş yaş. Eğer ortaya bir iddia atıyorsak onu kanıtlayacak bir delil de sunmamız gerekir. Mesela birini katil olarak yargılamak için şüpheli bir durum gerekir. Ama o kişiyi katil olduğunu kanıtlamak ve hapse atmak için kanıt gereklidir.

Kant, olmadı bence bu söz. Bana saçma geldi yani. Bu aforizma sanki ''Tanrı'ya inan ama onun var olup olmadığını önemseme'' diyor. Bir Tanrı'ya inanacaksam önce onun varlığını kabul etmem gerek. İnsanlığı bir Tanrı'nın varlığı konusunda ikna etmen gerekli ama o insanlar Tanrı'nın var olduğunu ispat etmen gerekli değil. İlginç.

Tanrı'nın varlığı hakkında insanı ikna etmek için, Tanrı'nın varlığına dair bir kanıt gereklidir. İnsanların bazısı kanıta ihtiyaç duymadan bir şeyi kabul ederler ama bazıları kanıt görmek ister. Bu kanıtı sunmazsanız o insan, görüşü kabul etmez.

Bana göre bu aforizma şu şekilde olmalıydı: "Tanrı'nın varlığı hakkında insanlığın ikna edilmesi gerekli değildir. Fakat Tanrı'nın varlığının ispat edilmesi gereklidir."

Kant, senle aynı dönemde yaşamalıydık. :)
 
İnsanlık sadece gördüğüne inansaydı gelişmezdi. Merak etti, ettikçe araştırdı, araştırdıkça daha fazlasını gördü. Dinden dine ismi değişmekle birlikte bir yaratıcı olduğu ortada ancak kanıt için gerekli somut detaylara ulaşılamıyor bu yüzden onların ismi mucize olarak kaldı.
 
@Random.Person Somut detaylar, muhtemelen asla elde edilemeyecek. Tanrı'nın varlığı için de diyorum. Eğer bir gün, Tanrı'nın olduğunu gerçekten öğrenecek olursak, öğrenmemiş olmayı tercih edebilirsin.

Çünkü bu Tanrı'nın niteliklerini bilmiyoruz. Sadist bir Tanrı figürü olduğunu düşünmek ne kadar korkutucu.
 
Sadist bir Tanrı figürü olduğunu düşünmek ne kadar korkutucu.

İşte bu noktada dinler ve örgütler ortaya çıkıyor. Kim gruplar Tanrı'nın merhametli olduğunu savunuyor, kimileri de sadist ruhlu olduğunu söylüyor. O Tanrı ile yakından tanışmadan bunu tam olarak anlayamayız.

Tabii Tanrı varsa. ;)
 
İslam dinine ibadet edip onun yönelttiği iyilikleri yapmaya çalışıyorum bu benim için yeterlidir. İlgilendiğim tek bir şey var o da Kur'an'ı Kerim yaratıcısını bulacak insanlar bulduklarında ne yapacak merak ediyorum.
 
Konunun herhangi bir dine yönelmesini istemiyorum ama @Random.Person sana bununla ilgili bir cevap verebilirim.

İnsanların Kuran'ın yaratıcısını bulmasına gerek yoktur. Tanrı zaten insanın yakınındadır. Bakınız: Kaf suresi 16. ayet:

''Ant olsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız.''

Bu kitap öyle mucizevi bir kitap ki içerisinde insanın yolda nasıl yürümesi gerektiğine dair bir hüküm bile var. Her ayeti özenle incelenmelidir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı