Ekran yırtılması hangi durumda olur?

Safsalak

Hectopat
Katılım
14 Mayıs 2018
Mesajlar
106
Arkadaşlar örneğin 60 Hz monitörüm var, 60 FPS'den fazla FPS alırsam mı ekranda yırtılma olur yoksa az FPS'de mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer ekran kartı monitöre belirli bir zamanda monitörün gösterebileceğinden daha fazla kare gönderirse ekranda kırılmalar olur ve bu kırılmalar da hassas bir gözü çoğu zaman rahatsız eder. Görüntüdeki bu kırılmalara "tearing" denir.
İşte bu kırılmaları engellemek için V-Sync kullanılır ve oyunlarda saniyede gösterilecek kare sayısının monitörün tazeleme hızını geçmemesi sağlanır. Günümüzde 60 Hz`in altındaki tazeleme hızları kullanılmadığından en kötü durumda bile oyun performansı 60 FPS ile sınırlanır ki bu da oyunlar için çoğunlukla ideal hızdır. Ama özellikle multiplayer oyunlarda hız her şeyden önemlidir. Oyun ne kadar hızlı çalışırsa fare hareketleri de o kadar hassas olur ve bu yüzden saniyede gösterilecek fazladan 1-2 karenin bile hesabını yapan kimi oyuncular bunu devre dışı bırakırlar.

 
Eğer donanımın monitörün tazeleme hızından daha yüksek bir miktarda FPS yollarsa monitörde yırtılmalar olur sebebi monitör kendisini o FPS'ye yetiştirmeye çalışır bu sırada bunu yapamadığı için de yetiştiremediği kısımlarla yetiştiremediği kısımlar arasında yani yırtılmanın olduğu yerlerin yan alt ve üst tarafları arsında FPS farkı olur buda oyun keyfini mahveder. Bu tür bir durumla karşı karşıya isen V-Sync'i açabilir yada nVidia G-SYNC/AMD FreeSync destekli bir monitör kullanabilirsin.
 

Geri
Yukarı