Torrent neden yavaş iniyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Roronoa Zoro

Hectopat
Katılım
21 Ekim 2012
Mesajlar
23
Torrent'e bir dosya koyuyorum, indirme hızı saniyede 800 KB. Ama IDM adlı programda indirme hızı 3 ile 3.5 MBit arası değişiyor.

Torrent neden 800 KB'dan fazlasını indirmiyor. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Sürekli hızım bu değildir ama şu anki hız böyle ve bir sürede böyle olacağa benziyor.
 
Torrent seed-peer sistemi ile çalışır. Hatta adı da P2P olması lazım. Ne kadar çok seeder olursa o kadar hızlı indirsin dosyayı. IDM dediğin galiba Internet Download Manager. O normal indirme yapar, o yüzden biraz daha hızlı olması normal.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ama hangi dosyayı atarsam atayım torrent'te hız aynı. Hem IDM ile aralarında bu kadar fark olmaz diye düşünüyorum ve bir yolu olabileceğini sanıyorum. Hem internet ne kadar hızlı olursa olsun torrent aynı hızda mı indirecek ?
 
Torrent'te ayarlarda download ve upload hızına limit koyabiliyorsun. Bi ona bak bakmadıysan. Bi de internet sağlayıcın ile hızını yazabilir misin?
 
Şu anki hız indrme 52.58 Mbps, yükleme hızı 15.26 Mbps. Normal koşullarda bundan çok daha düşük ama bir kaç saattir böyle.
 
Torrent'te dosya bir sunucudan inmez. Sizin gibi bir başka kullanıcının bilgisayarından gelir. Bu yüzden size en yakın olan kullanıcıların Upload hızı ile limitlendirilirsiniz. Yani bir başka kişinin Upload hızı, sizin download hızınız olur Torrent'te. Zira siz dosyayı indirirken aslında bir başka kişi size dosyayı otomatik olarak upload ediyordur aslında.

IDM ile Torrent hiçbir zaman aynı hıza ulaşamayacak. IDM ile dosya indirirken internete belki de Gigabit'lik bir erişim ile bağlı olan sunucudan dosya çekersiniz. Oysa ki Torrent'te diğer kullanıcıların upload hızı neyse sınır odur. bazen bu hızlar birleşir ve siz de yüksek hızlara ulaşırsınız. Ama bu her zaman olmaz.

Dosyayı indirdikten sonra siz de bir süre Upload ederek bu paylaşım olgusuna katkıda bulunmalısınız. Bu işlemi yapmayanlara "sülük" denmektedir. yani ağdan istediğin emen, ama ağa katkı yapmayan... Dosyayı indirip, belli bir süre göndermeye devam edenlere ise Seeder denir, yani tohumlayan.

Eğer gerçekten hızlı indirmek istiyorsanız bu işin Nirvana'sı Usenet'tir. Verirsiniz ayda 99$'ı, paşa paşa sunucudan en yüksek hızda çekersiniz...

news.astraweb.com - Usenet News Server - $10/month
 
Birincisi, ayarlar doğru yapılandırılmamış olabilir. Seçenekler menüsünden Kurulum Rehberi deyip Testi çalıştır butonuna basın. Biraz bekledikten sonra en uygun ayarlar gelecek. Kaydet deyip pencereyi kapatın. (Bu işlemi yaparken hiç birşey indirmiyor olmalısın)

İkincisi ve en önemlisi, seed eden kişilerin sayısı ya azdır ya da düşük hızla gönderme yapıyor olabilir. Size tavsiyem halka açık torrent sitelerinden değil de üyelikli sitelerden torrent indirin.
 
Size tavsiyem halka açık torrent sitelerinden değil de üyelikli sitelerden torrent indirin.

Tabi üyelikli sitelerde Leecher'lara hiç tolerans gösterilmediğini de hatırlatayım. Sürekli indirip hiç Upload yapmazsanız dakikasında banlarlar sizi, haklı olarak. Bu sitelerde bir Ratio vardır. Bu sizin indirme/gönderme oranınızdır. Ratio 1.00'ın altına düşünce önce uyarı alırsınız. Sülük gibi emmeye devam ederseniz de ardından güzel bir ban gelir...
 
Tabi üyelikli sitelerde Leecher'lara hiç tolerans gösterilmediğini de hatırlatayım. Sürekli indirip hiç Upload yapmazsanız dakikasında banlarlar sizi, haklı olarak. Bu sitelerde bir Ratio vardır. Bu sizin indirme/gönderme oranınızdır. Ratio 1.00'ın altına düşünce önce uyarı alırsınız. Sülük gibi emmeye devam ederseniz de ardından güzel bir ban gelir...

Aynen öyle. Zaten böyle katı kuralları olmazsa seedde kalan çok olmaz, doğal olarak da indirme hızları düşük olur. (Tıpkı halka açık trackerlarda olduğu gibi)
 
Teşekkür ederim.
Ratio'nun ne anlama geldiğini bilmiyordum.
Sayenizde öğrendim. Demek benim hesap bu yüzden ban yemiyor. Kota sınırım olmadığı için torrent listesinde bir süre ortalanıyor olarak bırakıyordum. Bir süre gönderiliyor olarak kalıyordu.

Peki saçma bir soru olacak ama ratio yükseldikçe indirme hızımızın yükselme oranı bir artış gösterecek mi ?

Hepinize ilginiz için ayrı ayı teşekkür ediyorum. Bu arada elimden geldiği kadar Türkçe ve noktalama işaretleri hakkında duyarlı olmaya çalışıyorum. Ama benim bilgim bu kadar. Kaç puan ceza alınca bu forumda üyeliğimiz ban yiyor. İstemeden de olsa 10 puan ceza ve 1 uyarı aldım.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı