Ekonomik krizde tasarruf senaryoları

İlk önce kullanmadığım ya da ekonomik yönden yük bindiren şeylerden kurtulurum. Örneğin yakıt gerektiren araba-motosiklet gibi aracı satmakla başlarım. Daha ileri seviyede kombi yerine sobaya geçmek gibi..
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Nefese de vergi gelirse daha az nefes alıp, faturayı azaltırız.

Şaka bir yana ben israfçı bir insan değilimdir. Ailem bu konuya çok fazla önem verdiği ve özellikle bu konuda bana çocukluktan beri iyi bir eğitim verdikleri için neredeyse israfı minimuma çekerim. Fakat daha önce dediğim gibi biz ne kadar israftan sakınmış olsak bile nedense faturalar hep daha fazla geliyor. :)

En basit şekilde rakamlarla açıklayayım.

Şimdi fatura çok gelmesin diye biz 5 kıssak, 15 geliyor. Sonra onu görünce, "Bu ne lan böyle, acaba daha mı fazla tasarruf yapmalıyız?" diyorum. Sonra bi' 6 ay boyunca 5 yerine 15 kısıyoruz ama 45 geliyor bu sefer de. Bu durumda ne yapacağız? Yine dediğime çıkıyor. Ne kadar çok tasarruf yapsak bile, yeni zamanda, tasarruf yapmadığımız zamankinden daha fazla geliyor. 2019'da neler olacak çok ama çok merak ediyorum. Bakalım daha ne gibi bir noktada bulunacağız. Ha tabi fakirin daha fakir olması muhabbeti böyle sürdüğü sürece asla değişmeyecek bir gerçektir. 2019'da da o fakirlik meselesi aynı, belki de daha şiddetli bir şekilde devam edecektir. 2018'de yaşanan buydu tam olarak. 2019'da neden olmasın?

Demem o ki; biz insanlar, ailelerce "Tasarruf" diye bir gerçeğe başvurarak kötü ayları atlatırdık. Fakat bu konuda itikatım sarsıldı. Birisi bana "Tasarruf nedir?" diye sorunca, "O ney ki, giyilen ya da içilen bir şey mi?" diye sorasım geliyor açıkçası. Yaşamın pahalılığı 0,1 falan diye artmıyor, yahut hiç azalmıyor ki, en az %30 şeklinde artıyor. Bu durumda tasarruf, tasarruf değil de, cücük gibi bir şey oluyor.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı