Laptopu Sürekli Şarjda Kullanmak Zararlı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Onur_Doğan19

Hectopat
Katılım
3 Ocak 2014
Mesajlar
453
Çözümler
1
Merhaba. Kullanmış olduğum laptopun bataryası işlemci gücünden dolayı çok tez bitiyor. Aslında sormak istediğim şu. Şarj %100 olduğunda çekmesem laptopa zararı olur mu? Tam dolu olduğunda prizden akımı kesiyor mu yoksa batarya şişer mi? (Li-on batarya kullanıyorum)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
3. yılına girecek benim laptop. 3 yıldır da prizde kullandım hiç bir sıkıntısını görmedim.
 
Bildiğim kadarıyla bataryaların belli bir kullanım süresi var ve bu dolduğunda tekrar eskisi gibi olmuyor. Laptop'umu ilk aldığımda 3-4 saat bataryada kullanabiliyordum fakat şuan 30 dakikada bitiyor. Bunun sebebi de sürekli şarjda kullanmak, zırt pırt şarja takıp çıkartmakmış sanırım.
 
By pass falan kullanıyorlar diye biliyorum yani güç pil üstünden geçiyor ama gücü prizden alıyor. Sıkıntı olmaz sonuç olarak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
5 senedir prize takılı şekilde kullanıyorum hiç çıkarmıyorum. Zararı bir gün dokunursa yeni laptop alırım zaten bunca yıldan sonra.
 
Son düzenleme:
Bilgisi olmadığını söyleyip bataryasız kullanmanızı tavsiye edenlere itibar etmeyin. Batarya çıkarıp kullandığınızda batarya durduğu yerde de saklama koşullarından dolayı zaten yıpranır. Yani en iyi senaryo sürekli prizde batarya takılı kullanmaktır. Herhangi bir elektrik kesintisinde anakartınız zarar görebilir. Ancak batarya takılı olduğu zaman böyle bir sorun olmayacaktır. Nitekim Asus'un bir modelini kullanıyorsun. %98'de bırakıp prize taktığın zaman batarya şarj bile olmaz. Bende Asus kullanıyorum. Deneyebilirsin. Ben üç buçuk yıldır bu şekilde kullanıyorum. Bataryam yüzde otuz yıprandı. Düzenli olarak da doldur-boşalt yaparsanız ömrü daha da uzar.
 
Batarya gömülü değilse çıkarıp kullanabilirsiniz. Sadece her ay tam olarak boşaltıp %90 seviyesine kadar doldurun. Full dolu halde bataryayı bir yere koymayın. %80-90 yeterli.
@Viktor R3znov Sizin dediginiz eski bilgisayarlarda geçerli. Yeni bilgisayarlarda adaptör içerisinde cam sigorta mevcut yüksek voltajda sadece o patlıyor veya adaptör yanıyor. Bilgisayara bir şey olmuyor.
 
Batarya ömründe esas olan saklama koşulları ve döngü sayısıdır. Sürekli prizde kullanmanız sağlıklı değil. Haftada bir veya en fazla iki haftada bir bilgisayarınızın fişini çıkardıktan sonra şarjınızı %10'a düşürüp tekrar şarj etmelisiniz, en sağlık yöntem budur. Dizüstü bilgisayarı bataryasız kullanmak çok saçma... Yeni bir araba aldığınızda lastikleri eskiyecek diye garaja mı kapatırsınız? Hayat böyle geçmez arkadaşlar. :) Bataryayı çıkarsanız da saklama koşullarından dolayı zaten bitecek. Ayrıca bir bataryanın fiyatı nedir? 200-300₺ verirsiniz üç sene daha kullanırsınız bu kadar basit. Bataryasız bilgisayar kullanmak alkollü araç kullanmaya benzer, dikkatinize. :)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı