Yumruk Yapınca Parmak Çıtlıyor

Katılım
4 Kasım 2018
Mesajlar
1.024
Çözümler
2
Arkadaşlar bir arkadaşım elini yumruk yapıp parmaklarını çıtlatıyordu. Sonra ben de yapmayı denedim bir süre sonra da çıtlatmayı başardım. Ama ne zaman elimi yumruk yapıp sıksam hemen parmaklarım çıtlıyor. Dedim ki uzun süre elimi fazla sıkmayayım belki düzelir ama düzelmedi. Elimi ne zaman sıksam hemen çıtlıyor. Aynı şey ayağımda da var. Ne zaman ayağımı sıksam hemen parmaklarım çıtlıyor. Sizce ne yapayım?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Parmak , ayak , boyun çıtlatma çok büyük riskleri olan ve hiç sağlıklı olmayan bir hareket. Lütfen el ayak vs yerlerini çıtlatmayın.
 
Parmak , ayak , boyun çıtlatma çok büyük riskleri olan ve hiç sağlıklı olmayan bir hareket. Lütfen el ayak vs yerlerini çıtlatmayın.

Neden o zaman Amerikalı bir Doktor Youtuber boyun, sırt bacak vb. çıtlatma tedavisi sunuyor?
 
Neden o zaman Amerikalı bir Doktor Youtuber boyun, sırt bacak vb. çıtlatma tedavisi sunuyor?


Normalde bazı şanslı öğrencilere ilk okulda verilen bir sağlık bilgisidir. Bir yerlerinizi çıtlatmayın zararını ileride görürsünüz diye.

Parmak çıtlatmak eklemlerin aniden genişlemesi ile eklem sıvısı içinde bulunan gazlar açığa çıkar ve bunlar üzerine baskı yapıldığında gazın dışarıya yansıması sonrasında efekt olarak çıtlama sesi meydana gelir.Bir defa parmak çıtlatıldığında ardından birkez daha denemeniz durumunda tekrardan gerçekleşmeyecektir çünkü açığa çıkan gazların yeniden eklem içi sıvısına karışması en az 20-25 dakika zaman almaktadır. Parmak çıtlatılması etraftaki reseptörlerin uyarılmasına sebep olur. Ve bu reseptörler ise eklem kaslarının gevşemesini sağlamaktadır. Bu durumda kişiye gevşeme ve rahatlama duygusunu yaşatmaktadır. Parmak çıtlatmanın zararları bizlere verdiği gevşeme hissi ile çok fazla düşünmeyiz. Yapılan araştırmalarda parmak çıtlatmanın kireçlenmeye sebep olmadığı belirlenmiştir. Ancak parmak çıtlatan kişilerin kavrama güçlerinin çıtlatmayan kişilere göre çok daha yetersiz olduğu da tespit edilmiştir. Yine parmak çıtlatmanın zararları üzerine yapılan araştırmalarda eklem gevşekliğine neden olabileceği tanısı henüz kesinleşmemektedir. Aslında yaygın bir inanca göre parmak çıtlatmak çok zararlı olarak nitelendirilse de , kişiler üzerinde çok ciddi zararlara yol açmayacağı uzmanlar tarafından söylenmektedir. Peki yine parmak çıtlatmanın zararları olarak öngörülen ellerde titremeye yol açtığı durumu ne kadar doğru bir gerçekliktir. Parmak çıtlatan insanların ellerinde titreme olacağı, kireçlenmelerin oluşacağı doğru bir inanış olarak nitelendirilmemektedir. Parmak çıtlatmak eklemleri çok zorlayarak yerlerinden çıkartmadığınız sürece hiçbir zararı olmayan bir alışkanlıktır. Ellerde titreme durumunu ise parmak çıtlatmak yerine farklı bir nörolojik olguya bağlamak ve doktora başvurmak gerekmektedir. Bu durumda parmak çıtlatmanın tek zararı olarak uzun dönemde kavrama gücünde zayıflamak ve yetersizlik olarak değerlendirebiliriz.
 
Kolojen içeren örneğin etleri sıyrılmış kemik suyu haşlama, paça, işkembe çorbasının eklem yerlerine olumlu yönlerden pek çok faydalarının bulunduğunu, sosyal medyadan çok iyi tanıdığımız Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, beslenme ve sağlık uzmanı Dr. Ender SARAÇ, özellikle eklemlerle ilgili konular açıldığında TV programlarında bu kolojenli besinleri sık sık önermekteler. Kolay gelsin.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı