Neden Herkes Bilgisayar Mühendisi Olmak İstiyor?

sLord

Kilopat
Katılım
4 Eylül 2016
Mesajlar
430
Çözümler
2
Bu sıralar nerede görsem herkes bilgisayar mühendisliği konusunda yardım istiyor. Bana kalırsa makine ve elektrik-elektronikten sonra gelen bir bölüm o. Sırf sabah akşam bilgisayardasınız diye veya oyun oynuyorsunuz diye bilgisayar mühendisi olunmak istenmezki. Dediğim gibi makine, elektrik-elektronik, endüstri mühendislikleri var. Mimarlık, iç mimarlık. Ama gene sırf bilgisayar topladım bilgisayar mühendisi olayım kafasına giriyor herkes. Bu bölüm tıp gibi de değil anadoludaki üniversitelerden mezun olayım para basayım olayı maalesef yok. Ha para basan var ama ya Avrupa'da ya Silikon Vadisi'nde ya da İTÜ, ODTÜ veya Boğaziçi mezunu olarak. Herkes mühendis olmak zorunda değil arkadaşlar bunu da belirtiyim. Ortada o kadar meslek varken bazıları da sosyal meslekler ama neden gidipte 7-24 hayatınızın bütün vaktini kod yazarak geçirmek istiyorsunuz ki? Bilgisayar mühendisliği kötü bir tercih değil evet ama sırf Technopat'ın tüm videolarını izliyorum veya format atabiliyorum diye de bilgisayar mühendisi olunmaz. Ha bunu da neden belirtiyorum, diğer forumlara göre burada kimi görsem, bilgisayarla alakalı bir bölüm istiyor. Bilgisayar mühendisliği adayları neden bana illa o bölümü tercih edeceklerini anlatabilirler mi? Diğer meslekleri de göz önünde bulundurun yoksa ben bilgisayar mühendisiyim neden asgari ücrette çalışıyorum konusuna geleceksiniz. Bir şirketin mülakat sorusunda gerektiğinde çay demler misiniz vardı. Piyasa en az fiyata çalıştıracak amele arıyor. Bazı firmalarda ya önlisans kabul ediyor ya da sadece yazılımı bilen vasıfsız kişileri alıyor az maaşla. Ha ben büyük firmalarda çalışacağım derseniz onlarda tekrar tekrar söylediğimiz top 10 üniversite arasından alıyor. Ki ileri de bu kriterler daha kötüye gidebilir, çünkü işletme mezunu kadar bilgisayar mezunu olacak gibi. Makine ve elektrik-elektronikleri geçecek bilgisayar mezunları. Bu sözlerim yurt dışına kesin gideceğim diyenler için geçerli değil. Ama biliyoruz ki bir çoğunuz burada kalacak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sormayın. Ben de bilgisayar mühendisiyim. Şimdiki gençlerin sorduğu sorular hep aynı, "Yurt dışına gitmek istiyorum. Bilgisayar mühendisliği yazayım mı?", "Yapay zekaya ilgim var. Yazayım mı?". Bu arkadaşların şevkini kırmak istemiyorum ama yapay zekayı Iron Man'deki Jarvis sanıp "aa ne kadar havalı." deyince, yapay zekaya ilgileri var sanıyorlar.

Bu arada size katılmadığım nokta var. Bilgisayar mühendisliği bitecek bölüm değil. Kendini geliştirene her zaman iş var ve gün geçtikçe bilgisayar mühendisi ihtiyacı artıyor. Ayrıca ben bir alanı iyi öğrenmiş birinin asgari ücretle çalıştığını görmedim. İş sahası çok geniş. Front-end, back-end, mobil, database, veri madenciliği, gömülü sistemler (benim alanım) vb. işlerde çalışabilir. Ve işler her geçen gün artıyor.
 
Üni hayatı boyunca sadece okula gidip gelmiş ise, Türkiye gibi bir yerde tabii ki asgari ücret ile çalışacak. Çoğu şey bilişim alanında bittiği için genellikle insanlar bilişim bölümleri tercih ediyorlar. Bilgisayar mühendisliği seçilmesinin genel sebebi ise yurtdışına en kolay kapak atabilen mesleklerden birisi olması.
 
Bilgisayar mühendisliği adayları neden bana illa o bölümü tercih edeceklerini anlatabilirler mi?
Makine mühendisliği ilgimi çekmiyor ya da elektrik-elektronikteki bazı şeyler. Mesela hocalarla görüştüm uçak bakım gibi bir şey söylediydi ama oda ilgi alanım değil neden risk alayım ki? Hayatım boyunca mutlu olmayacağım bir alanda neden okuyayım?
 
Yazın abi bilgisayar mühendisliğini. Diğer bölümlerin sıralaması düşer ve bu diğer bölümleri seçen kişilerin işine gelir. Bilgisayar sektörünü BIOS ile oynama, format atmak gibi basit işlemlerden ibaret olduğunu sanan arkadaşlar. Hadi yeteneğin var diyelim, bölüm bitti. İşe girdiğinde " okulda ne yaptın " diye soracaklar. Derslere gittim geldim dersen adam sana asgari maaş verir. Ama okuldan artan zamanlarda kendini geliştirip, bitirdiğin bölümü derece ile bitirirsen direk yüksek maaş ile başlarsın.
 
Ben şuana bilgisayar programcılığı okuyorum DGS ile yazılım bölümüne puanım yetmezse bilgisayar mühendisliğine geçiş yapacağım. Ben bu işleri yaparken mutluyum bunlardan zevk alıyorum ilgim bu yönde. Çoğu insanda "ohh oturduğunuz yerden para kazanıyorsunuz bende bilgisayar mühendisi olacağım" diyor.
 
Ben de bilişim sistemleri mühendisliği okuyorum, bazen insanı gerçekten delirtebiliyor kodlama. Kodlama yapmak da film ve dizilerdekine hiç benzemiyor arkadaşlar. Bilgisayar mühendisliği okumak istiyorsanız başka alanlara da yönelebilirsiniz. Mesela grafik tasarım gibi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı