Çin'den laptop getirmek mantıklı mıdır?

Mahir Çakıner

Centipat
Katılım
22 Haziran 2019
Mesajlar
5
Yaklaşık 10 gün sonra ailenin bir bireyi Çin'e seyahat edecek ve ben de bu aralar oyun için laptop baktığımdan Çin'den getirebileceğini söyledi. Shenzen bölgesine gidecek o civarlarda bildiğiniz elektronik satıcısı uygun bir bilgisayar bulabiliceğim bir mağaza biliyorsanız ya da oradan daha ucuza gelecek bir bilgisayar biliyorsanız link atarsanız sevinirim.


Bilgisayar tercihlerim;
  • İşlemci: i7
  • Ekran Kartı 1660 Ti-RTX2060
  • 16 GB RAM
  • SSD: Evet
  • 1TB HDD olabilir ama SSD yeterliyse sıkıntı yok
  • Aklımdaki Markalar: Dell-MSI
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çin'de ucuz olan şeyler, Çin'e ait ŞANŞONŞİNGFONFİNG marka bilinmeyen markalar. Bazı Çin markaları Batı'ya açılıp büyük firma olarak isim yaptı ama bir çok firma isim yapmadı. Belki onlar ucuzdur.

Gidip oradaki teknoloji marketlerinden istediğin özelliklerde olan laptopların listesini ve fiyatını kağıda yazsın. Sana göstersin. Sende Türkiye'den fiyat karşılaştır.

Mesela senin istediğin özellikle X marka laptop Çin'de 4000 TL, Y markası Türkiye'de 5500 TL, tamam. Çin'den al. Ama Çin'de X markası 5000 TL, Türkiye'de 5500 TL İse yine Çin'den al. Ama ufak tefek fark için değmez.

Teknolojik cihazlarda pek sorun çıkmaz ama çıktığı zaman kafanı duvarlara vurduracak kadar sinir yapar.
 
Çin'den alacağım cihaz en az 4.000 TL ve üzerine denk geliyorsa, aradaki fiyat farkı 1.000 TL dahi olsa Çin'den satın almam. Cihazın evrensel bir garantisi yoksa, garantilik konularda çöp olabilme ihtimali yüksek. 4.000 TL'yi çöp etmektense, 1.000 TL daha verir, Türkiye'den satın alırdım.

Eğer cihaz 1.000 - 2.000 TL'ye geliyorsa ve Türkiye'deki fiyat farkı en azından bir 500-750 TL kadarsa, Çin'den satın alırdım.

Bu fiyatlar biraz temsili. Kısacası paranın boyutuna göre riske girer ya da girmezdim.
 
Piyasadaki ürünlerin %90'ı ya Çin'den ya da ham maddesi Çin'den geliyor zaten, o neden mantıklı olmasın?
Cihazın problemli çıkma, kronik sorun ve sonradan garanti kapsamında doğabilecek problemler ihtimalini de düşünmek lazım. Cihazın garantisi yoksa, şayet fazla para verirse kumar oynamış olur. Yoksa şu an kaliteyi tartışmıyoruz.
 
Çinde laptop mantığı şu şekilde; toplama kasa gibi yüksek donanımları topluyor hatta bazen 9600k gibi masaüstü bileşenleri de koyabiliyorlar. Soğutma olarak bazıları iyi olurken bazıları cayır cayır yanıyor. Markalar hiç bilinmediğinden dolayı iyi bir araştırma yapmanızı öneririm. Eğer herkesin beğendiği sorunu en az markayı bulursanız alabilirdiniz. Bir de garantisi olmayacağını bilin.
 
Cihazın problemli çıkma, kronik sorun ve sonradan garanti kapsamında doğabilecek problemler ihtimalini de düşünmek lazım. Cihazın garantisi yoksa, şayet fazla para verirse kumar oynamış olur. Yoksa şu an kaliteyi tartışmıyoruz.

Aynı sorunu yurtiçi alışveriş de yaşamayacak mı? Cihaz problemli çıktığında ve teknik servis kullanıcı hatası dediği zaman biter. Güvenmiyorsan almazsın. Ayrıca 2 ay alıcı koruması var. Ürünün 1 ayda geldiğini varsayarsak test etmek için yeterince vaktin kalır.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı