Yılbaşını Kutlamayan İnsanlar

Siz Yılbaşı kutluyor musunuz?

  • Evet.

    Oy: 66 41,5%
  • Hayır. (Nedenini belirtiniz.)

    Oy: 93 58,5%

  • Oy verenlerin toplamı
    159
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
"Christmas (Mass of Christ) 31 değil 25 Aralık'tır, biz onu değil yeni yılı kutluyoruz" diyenlere:
1-) O halde neden christmas kutlamasına ait olan noel baba, geyik, çam vs figürleri heryeri süslemekte?
2-) Noeli değil yeni yılı kutladığını sananlar yaşanmamış bir yılın nesini kutluyor ki? Henüz yaşanmamış bir başarı öyküsünü mü mesela? Kutlamalar geçmişe dönük olur. Bir tarihte doğmuş olmanı kutlarsın mesela, ya da evlenmiş olmanı, veya bir beldenin fethini, kurtuluşunu vs.. bir de geçmişte bir olaya atfen ilan edilmiş bir bayramı kutlarsın, ki bu tarihte kutlanan bayram da christmas zaten.
3-) Hz. İsa'nın doğum günü belli olmadığından bu bayram Hristiyan dünyasında 25 Aralıktan 19 Ocağa kadar çeşitli tarihlerde kutlanmaktadır. Christmas'a ait semboller olmasa bile bu tarihler arasında böyle kutlamalar yine uygun düşmez. Peygamberimiz bazı özel günlerde oruç tutarken bile yahudiler de o gün tutuyor diye onlara benzememek için siz bir gün sonrasında veya öncesinde de tutun demiştir.(http://www.sorularlaislamiyet.com/qna/5753/baska-kavimlere-benzeme-teseb...) Nitekim Rasûlüllah (s.a.s): Bir kavme benzemeye çalışan, o kavimdendir" (Ahmed b. Hanbel 11, 50; Ebu Davud, Libas, 4) ve "Bizden başkasına benzemeye özenen bizden değildir" (Tirmizî, İsti'zân, 7) buyurmakla, şeklen dahi olsa, bir müslümanın kâfirlere benzemesine karşı olduğunu göstermiştir.
İnandığınız kitapta "Noeli kutlamak asla caiz değildir. Bir zaruret olursa, caiz olur. Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caiz olur. Fakat Noel ile ilgisi olmayan yılbaşında bir Müslümana tebrik kartı yazıp, yeni bir yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek günah değildir." bilgisi de var. İnandığınız kitabı açıp bir okuyun. Noel ile Yılbaşının ayrımını yukarıda yapmıştım. Yılbaşı kutlamak sadece partilerde alkol alıp eğlenmek değildir. Evde kola ve abur cubur yiyerek televizyon izlemekte bir kutlama biçimidir.
 
Son düzenleme:
Resmi tatil dışında kutlayacak özel bir şey olduğunu sanmıyorum. Kutlayana saygım var fakat 31 Aralık 1 Ocak olurken benim için bir şey değişmiyor.
 
Kutlamam ama kutlayana saygı duyarım, sanki yeni yılda süper farklılık var, dini kısmı benim için bir takıntı değil, yılbaşı ve Noel farklı şeylerdir.
 
2020'ye giren Türkiye;

DguDQxiWAAAx0t0.jpg
 
Ben yılbaşını kutlarım. İstemeyen kutlamaz, bu da beni bağlamaz.

@PODOLOG ülkemizdeki herkes Müslüman değil. Ülkemizin resmi dini de Müslümanlık değil ki bu madde Anayasa'dan 91 yıl önce kaldırıldı. Ek olarak yılbaşını seviyesinde kutlamanın Müslümanlığa göre bir sakıncası yok. Ayrıca sanırım yılbaşını Noel ile karıştırdınız. Noel, Avrupa'da genellikle 24-25 Aralık gecesinde kutlanır ki geçti bile.

Doğu Türkistan meselesine gelecek olursak, o olan şeylere biz elbette karşıyız ama bizim buradan Doğu Türkistan'a yapabileceğimiz ne var? Gidip de oradakileri oradan çıkaramayız, malum Çin. Bu meseleyi uzun uzun konuşabiliriz ama şimdi yeri değil. Tek yapabileceğimiz şey, sosyal medya gibi yerlerden tepkimizi dile getirmek. Ha, bir de gönlü kopan çeşitli vakıflara onların yardımı için bağış yapar.

İsteyen içkilerle kutlar isteyen 10'dan geriye doğru sayar. Biz aile ve akrabaca toplanıp 10'dan geriye doğru sayacağız, bir arada gireceğiz.

1. O halde neden Noel kutlamasına ait olan Noel Baba, geyik, çam vb. figürleri her yeri süslemekte?
Bu, halkımızın çoğundaki cahillikten kaynaklanan bir şey. Ne yazık ki Noel ile yılbaşını karıştıran bir kesim var.
2. Noel'i değil yeni yılı kutladığını sananlar yaşanmamış bir yılın nesini kutluyor ki? Henüz yaşanmamış bir başarı öyküsünü mü mesela? Kutlamalar geçmişe dönük olur. Bir tarihte doğmuş olmanı kutlarsın mesela ya da evlenmiş olmanı veya bir beldenin fethini, kurtuluşunu vb. bir de geçmişte bir olaya atfen ilan edilmiş bir bayramı kutlarsın ki bu tarihte kutlanan bayram da Noel zaten.
Yeni yılın gelişini kutluyorlar, yeni yıl hakkında iyi temennide bulunuyorlar. Noel ile yılbaşı arasındaki farktan bahsettim.

Ayrıca kimsenin inancı ve nasıl kutladığı sizi bağlamaz. Beni soracak olursanız, benim için 10'dan geriye doğru saymak yeterli. İçkili yılbaşı kutlamalarından ben de hoşlanmam ama karışamam.
 
Evimde kutluyorum. Sevdigim insanlarla, esimle dostumla. Zaten hicbirimizin fazla ickiyle falan arasi yok. Disarida dagitanlara da anlam veremiyorum. Din takintili olup kutlamayanlara anlam veremedigim gibi.
Bu yil ayricalik yapip agac susleyecegiz. Sirf dindoslar haram dedigi icin inat. Bu da agacimiz ve pisilerimizden biri. Kerata agactaki suslere ziplamaya bayiliyor. 😺
 

Dosya Ekleri

  • agac.jpg
    agac.jpg
    20,5 KB · Görüntüleme: 55
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı