Instagram'da birini küfür için nasıl şikayet edebilirim?

Hakaret suçu kişilerin yüzüne karşı gerçekleştirilebileceği gibi gıyaplarında da gerçekleştirilebilecektir. Hakaret fiilinin internet ortamında “mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde” de yüzyüze yapılmış gibi cezalandırılacaktır. Ancak bir fiilin suç olarak kabul edilmesi ve cezalandırılabilmesi için öncelikle bir ceza yargılamasına konu edilmesi gerekir. Ayrıca bu yargılama sonucunda suç işlendiğine dair kesin karar verilmesi gerekmektedir. Hakaret suçları kanun koyucu tarafından şikâyete tabii suçlardan sayılmıştır. Hakarete uğrayan kişinin öncelikle bu konuda cumhuriyet savcılıklarına veya kolluk(polis jandarma vb.) kuvvetlerine şikâyette bulunması gerekmektedir(tck m. 131/1). aksi halde söz konusu hakaret fiili hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılamayacaktır. Bu nedenle hakarete maruz kalan kimsenin en geç 6 ay içerisinde şikâyette bulunması gerekmektedir.

Sosyal medyadan hakaret fiili; kişinin kendi hesabından yayınladığı bir iletiyle gerçekleştirilebilir. Mağdurun profiline gönderilen bir ileti, mesaj veya yorum yapmak suretiyle de işlenebilir.

sosyal medya üzerinden hakaret suçunun ispatı

Sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen bir hakaret suçunun ispatı bakımından en önemli delillerden biri sosyal medya hesabında yer alan hakaret içerikli iletinin ekran görüntüsünün(screenshot) veya bir çıktısının alınmasıdır. suçun failinin bir tuşla sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği hakaret içeren iletisini kaldırabileceği düşünüldüğünde, hakarete uğrayan kişinin hakaret içerikli bir iletiyle karşılaşması durumunda zaman kaybetmeden bu iletinin mümkün olan en geniş haliyle bir ekran fotoğrafını(screenshot) alması son derece önemlidir. bu delil hem en hızlı hem de en kolay elde edilebilecek delildir.

Ekran fotoğrafı hakaret suçu bakımından önemli bir delilse de her durumda suçun işlendiğini ispatlamaya yetmemektedir. Sosyal medya hesaplarının kişilerin gerçek kimlikleriyle açılması zorunluluğu bulunmadığından, hakaret fiili ispatlansa da bunun kim tarafından gerçekleştirildiği tespit edilemeyebilmektedir. Diğer bir ifadeyle hakaret fiilinin gerçekleştirildiği sosyal medya hesabının gerçekte kime ait olduğu tespit edilemeyebilmektedir. Ya da hakaret niteliği taşıyan iletinin kim tarafından gerçekleştirildiği tespit edilemeyebilmektedir. Bu nedenle hakaretin gerçekleştirildiği sosyal medya hesabının kim tarafından kullanıldığının belirlenmesi gerekmektedir. Bu belirlenirken öncelikle söz konusu sosyal medya hesabına hakaret içeren iletinin gerçekleştirildiği sırada hangi ıp numarasından girildiğinin tespit edilmesi gerekir. Sonrasında bu ıp’nin kime ait olduğunun internet servis sağlayıcı veya BTK’dan sorularak öğrenilmesi gerekmektedir. Bu işlemi ancak cumhuriyet savcıları veya mahkemeler gerçekleştirebilecektir. IP adresinin sahibi söz konusu sosyal medya hesabını kendisi kullanmış olabileceği gibi aile yakını veya arkadaşı gibi başka bir kimseye kullandırmış da olabilecektir. Bu kişilerin ifadelerinin alınmasıyla bu konu netlik kazanabilecektir.

sosyal medya üzerinden hakaret suçunun cezası nedir?

Sosyal medya cezaları olarak tabir edilebilen bu olayla ilgili olarak; bu şekilde sosyal medya hesabı üzerinden hakarette bulunduğu konusunda kesin kanıya varılan bir kişi, mahkemece, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilecektir.

sosyal medya hakaret tazmiant davası

Son olarak şunu da belirtelim; hakaret içeren bir fiille karşılaşan kişinin ceza davası yoluyla failin cezalandırılmasını sağlama hakkı bulunması yanında hukuk davası açmak suretiyle tazminat talep etme hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle hakarete maruz kalan kimse ceza davasından bağımsız olarak tazminat davası açabilir. Ya da isterse ceza davasını takiben de bu talebini dile getirebilir.
 
Hocam geçmiş olsun. Vaktiniz ve avukatınız yoksa engelleyin arkadaşı. Bunun gibiler 1 tane 2 tane değil ki binlerce var. Sosyal medya kullanıyorsanız bu tarz insanlar olduğunu kabullenmeniz gerekiyor maalesef. Ciddiye almamakta fayda var.
 
Hakaret, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde suçtur. Hakaretin ve hakareti yapan kişinin profilinin(gizli olsa bile) ekran görüntülerini alıp en yakın savcılığa başvurabilirsin.
 
Kişiden izin almadan Ses veya görüntü kaydı alamazsın.Yanlış bilmiyorsam bu mahkemede delil olarak sunulamıyor izinsiz alınan ses veya görüntü kaydı.
 
Hesabını sildiği anda veritabanından gittiğini mi zannediyor acaba?
Screenshot_20201217-152726.png

Bugün ablam ile görüşüp ondan yardım alacağım. Uğraşmaya değmez gibi görünüyor, sahte mahkeme kağıtları ile biraz korku versem yeter diye düşünüyorum.

Screenshot_20201217-153018.png

Bu velet ile uğraşmaya değmez bence.
 

Geri
Yukarı