Beyin göçü yapmak vatan hainliği mi?

Beyin göçü yapmak vatan hainliği mi?

  • Evet

    Oy: 10 3,7%
  • Hayır

    Oy: 236 88,1%
  • Kararsızım

    Oy: 22 8,2%

  • Oy verenlerin toplamı
    268
Kesinlikle değil ama ben Atatürkçüyüm, milliyetçiyim gibi söylemlerde bulunanlar bu işlemi gerçekleştirirse Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sine karşı gelmiş oluyorlar.
Türkçülerin de Türk ülkesini terk etmesi zaten beklenemez.
Vatan hainlerce ele geçirilmişse, ya ne yapmalı?

Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerait, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler.

Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Senin yorumunun cevabı Genliğe Hitabe'de gizli.
 
Vatanın bize yaptığı hainlikleri saymazsak.
 
Hayır, zararına çalışmadığın ve az/çok olsa fayda sağladığın sürece değil.
Kesinlikle değil. Ama ben Atatürkçüyüm, milliyetçiyim gibi söylemlerde bulunanlar bu işlemi gerçekleştirirse Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sine karşı gelmiş oluyorlar.
Dönem farkı siye bir şey var, ben Atam kadar cesur, kararlı, azimli olamam.
Türkçülerin de Türk ülkesini terk etmesi zaten beklenemez.
Terk etmek ile daha iyi şartlarda kendini geliştirmek çok farklı şeyler.
 
Ülkeyi bu hale getirenler vatan hayini cahil bir toplum içinde yaşamamak isteyenler değil.
 
Hemen evet hem hayır. Hayat, neticesinde insanın kendi tercihleridir.

Ancak şuna inanırım, bu topraklarda büyüyüp, yetişip, ekmeğini yeyip, gelişip de yurt dışına gittikten sonra dönüp, doğup büyüdüğü ülkeye bakmazsa bir insan, işleri yolunda gitmez ve yaptığı işten de hayır gelmez.

Neticede ülkene bir şeyler katmak önemli olan. Bir dikili taşının olması, bir eser, bir kitap, bir teknoloji ya da yetiştirdiğin öğrenciler, bireyler...
 

Geri
Yukarı