Passat lüks araba mı?

Çok daha ucuza (300-330 bandında) dolu C segmentler varken 400 binlik boş Passat beklesin fanboy alıcısını.
Türkiye'de boş bile olsa Passat alma konusu büyük bir fanatizm sorunu. 20-30 bin TL fazlasına dolu Superb varken boş Passat almak benim de aklıma yatan bir şey değil, parası olup da üst paketini alana hiç lafım yok. Birebir marka karşılığı oldukları için VW - Peugeot üzerinden demek istediğimi anlatmaya çalıştım. Son makyajlarda Peugeot distribütörü, VW distribütörünün yıllardır yaptığı bu satış modeline geçiş yaptı bu arada. 3008, 2008 ve 208 fiyatları da bunu bağıra bağıra söylüyor şu anda, şimdi araba almak için bayilerle görüşmeyip de liste fiyatları üzerinden marka gömenler Peugeot için de benzerini yapacak 2 yıl içinde.

Neyin maliyeti ya? far yağmur sensörü Pejoda, Renoda 1000-2000 lira iken sırf üst vergi dilimine giriyor diye VW 20 bin TL'ye gelmiyor.
Uzun uzun yazdım, sonra fark ettim ki hem sen hem Jira benim anlatmak istediğim konudan çok farklı bir açıdan yaklaşıyorsunuz. Benim savunduğum şeyi yanlış algılıyorsunuz, 2 kişi birden bahsettiğin noktayı kaçırmışsa kendi anlatımımda bir sorun vardır diyorum. Boşuna yazıyorum ama yine de son olarak yazayım.

Sen diyorsun ki basit 2 tane donanımı koysalar daha çok satılır, ben de diyorum ki alıcı grubu üzerinde yapılan anketlere göre satış profili ve donanımlar belirlenir. Bu tür anketlere yıllar boyu milyonlar harcayan bir distribütörün bu dediğin konudaki çalışmasını ya da açıklamasını bilmeden yorum yapmıyorum. Markalar bunlara göre baz paket için bir fiyat belirlenmiş ve dediğin fiyatlara göre bile olsa üstüne çıkmamak için bazı donanımları törpülüyorlar. Passat ve 508'in baz paketlerinin alım gücüne olan oranı fazla çünkü direkt %80'lik dilime giriyorlar ve kâr marjları alt markalarına göre daha yüksek.

Passat'ın ise bu ülkede bir avantajı var, distribütör de bunu sonuna kadar kullanıyor. Bu ülkede D sınıfının yıllardır lideri olan bir model var, ülke olarak farklı bir algıyla bakılan bir araç var ve o donanımların eksikliğinin satışa etki edeceğini düşünseler dediğini zaten yaparlar. O fiyat limitinde kalmak için bu defa rakibinde olmayan güvenlik donanımını arabadan çıkarsalar farklı kişiler de buradan laf edecek. Markalar ya da distribütörler değil, o arabaların alıcı kitlesi ürünleri (ve seçenekleri) şekillendiriyor.

Bu arada bu kadar gereksiz sert üsluplara da hiç gerek yok. Karşınızda çocuk da yok, ortada kavga eden biri de yok. Kendi kendinize kavga ediyorsunuz, benim bulunduğum konum ise sadece anlatmak istediğim noktayı anlatmaya çalışmak. Bu kadar tansiyon yükseltmeniz sağlığınız için iyi değil, bu kadar basit bir ortak nokta bulunamayan bir konuda böyle hitap edecek hale gelmeye gerek yok. Çoğu zaman aynı fikirde olan kişiler olarak ben nasıl sizlerin yaklaştığı konuyu anlamaya çalışıyorsam, haklılık paylarınızı düşünüyorsam sizden de beklerim. Fikir bağnazı olmaya gerek yok. Sizler sadece tek marka üzerinden bu durumu kötülüyorsunuz, ben de bu işin şu kısımları da var diyerek (farklı donanım tercihleri) bu segmentteki 2 araba için de sizin dediğiniz şeyi söylüyorum.
 
Son düzenleme:
Son makyajlarda Peugeot distribütörü, VW distribütörünün yıllardır yaptığı bu satış modeline geçiş yaptı bu arada. 3008, 2008 ve 208 fiyatları da bunu bağıra bağıra söylüyor şu anda,
Onu da eleştiririm, A markası B markası fark etmiyor.
şimdi araba almak için bayilerle görüşmeyip de liste fiyatları üzerinden marka gömenler Peugeot için de benzerini yapacak 2 yıl içinde.
Fiyatlara internetten bakıyoruz, normal değil mi?

Nedense ne zaman VW'ye laf yapsam savunma moduna geçip radarlarını açıyorsun.
Diğer markaların modellerine göre fiyatlarının çok daha fazla şişik olduğu ve hak etmediği bir gerçek, önce bunu bir kabullenelim.

Daha sonrasında da beni suçluyorsun. Bence böyle şeylere de gerek yok. Okuyan kişiler seni VW savunucu olarak algılıyorsa demek ki suç bende veya öyle anlayanlarda değildir. Belki de millet yaptığın şeyi anlıyordur.

Fikir bağnazı diyen sensin, suçlusun diyen sensin. Ne dememizi bekliyorsun ki? Herkese 40 50 bin indirim yapmadıklarına adım kadar eminim. Kar marjını yükselterek ahlaksızlık yaptıklarına da eminim, genelleme yapmaya lüzum yok.

Bu kadar insan beğenip katıldığını belirtiyorsa da düşüncelerimde yalnız değilimdir herhalde...
 
Diğer markaların modellerine göre fiyatlarının çok daha fazla şişik olduğu ve hak etmediği bir gerçek, önce bunu bir kabullenelim.
Pazarlama stratejilerinin neden öyle olduğunu bizzat şirketin içinde çalışan birinden öğrendiğim şekilde burada açıklıyorum. İnternet fiyatı psikolojik olarak bir statü avantajı sağlıyor markaya, gerçek fiyat için aradıklarında ise birebir rakibiyle aynı düzeyde fiyat verdikleri için satışta tercih edilme oranları yükseliyor. Kendi ardımdan bunu uydursam aynı şeyi 2. defa burada sana tekrar etmem. Peugeot da şimdi makyaj sonrası aynı algı için liste fiyatlarını yükseltti, onlar da benzer şeyi yaparak tercih edilmesini yükseltmeye çalışacak. Bu bir pazarlama stratejisi, marka düşmanlığına gerek yok. Yıllardır bunu VW yapıyordu, şimdi tam olarak VW karşısına konumlanmış olan Peugeot da yapmaya başladı. Laf edilecekse insanların algısı üzerine geliştirilen pazarlama stratejilerine laf edelim, sabaha kadar varım.

Ben 2 marka için de D segmenti baz donanım arabalarının fiyatlarının vergi yüzdesi ve kâr marjı nedeniyle yüksek olduğunu kaçıncı defadır tekrarlıyorum acaba? Bu ülkede kanser bir kullanıcı kitlesi var diye bir arabaya saydırmanın mantığı nerede?

Yakında Peugeot'nun "onun da baz modeli gereksiz fiyatta" dediğim arabasının GT Line paketini alacak biri olarak 2 markaya da gömüyorum bu konuda.

Gereksiz yere bana küçük çocukmuşum gibi davranan moderatörün söylediği şeyden sonra, aynı donanımın farklı markadaki kâr marjı hariç satış fiyatında olabilecek vergi farkını hesapladığımda ilk düşündüğüm kadar büyük bir fark olmadığını fark ettim ve bu konuyu savunmadım bile. Ben nasıl ki sizlerin dediklerini ciddiye alıp düşünüyorsam aynısını da beklerim, empati yapılmayıp küçük çocukmuşum gibi azarlamaya kalkana da artık cevap vermem. Bir tartışmaya karşısındakinin perspektifinden yaklaşmayan biriyle sırf moderatör diye niye iyi niyetli bir fikir alışverişine gireyim? Sonucu görüyorum işte...
 
Son düzenleme:
Yurt dışında gitmediğim için ora hakkında bir şey diyemem ama Türkiye şartlarına göre bence lüks araba. Sebebi ise şu şekilde 3000 TL' ye asgari ücret olarak düşünürsek Passat ise 200000 TL desek ( belki daha pahalıdır ) 66 maaş yemeyip içmemesi lazım.
E ona bakarsan tofaş ta lüks, 50K diyende var e 3000 TL'yi asgari ücret düşünürsek neredeyse 2 yıl yemeyip içmemesi lazım? Her araba alanın maaş'ı ile biriktirerek mi alıyor sanıyorsun? Passat balon bir araba.
 
Ben 2 marka için de D segmenti baz donanım arabalarının fiyatlarının vergi yüzdesi ve kâr marjı nedeniyle yüksek olduğunu kaçıncı defadır tekrarlıyorum acaba? Bu ülkede kanser bir kullanıcı kitlesi var diye bir arabaya saydırmanın mantığı nerede?
Kullanış tarzı olarak kitlesini eleştirmek farklı konuya kalsın.

Ben ve Ercan da diyor ki, o halde bu markanın distribütörü madem fazladan kar marjını cebine atmayarak ''iyilik meleği'' oluyor, o halde 400 bine dayanan otomobile çok basit birkaç donanım eklemesi gibi basit bir işten neden kaçıyorlar?

Bu özellikler neredeyse bomboş Civic'de, Corolla'da mevcut. Yıl 2021. VW gibi ''ortalama üstü'' arabalar üreten markanın ''ortalama üstü'' arabasında olmayıp, fiyatının bu kadar saçma olması cidden komik ve eleştirilmeyi sonuna kadar hak ediyor.

Ayrıca o strateji bizi ilgilendirmiyor, ben gördüğüm fiyata göre yorum yapıyorum. Bugün bayiye gitsem bana söylediğin miktarlarda indirim yapacakları kesin bir şey değil, bu yüzden genelleme yapma diyorum.
 
Ben ve Ercan da diyor ki, o halde bu markanın distribütörü madem fazladan kar marjını cebine atmayarak ''iyilik meleği'' oluyor, o halde 400 bine dayanan otomobile çok basit birkaç donanım eklemesi gibi basit bir işten neden kaçıyorlar?
Ben de diyorum ki rakibi neden bir güvenlik donanımından kaçıyorsa aynı nedenden dolayı. Sizler bir markayı kötüleme üzerinden tartışmaya çalışıyorsunuz, ben de sizlere objektif olun aynı durumun laciverti rakibinde de var diyorum.

Ayrıca bunun iyilik meleğiyle hiçbir alakası yok, bak ne demişim: Yıllardır bunu VW yapıyordu, şimdi tam olarak VW karşısına konumlanmış olan Peugeot da yapmaya başladı. Laf edilecekse insanların algısı üzerine geliştirilen pazarlama stratejilerine laf edelim, sabaha kadar varım.

Objektif olunması lazım diyen benim, burada konuda geçen arabanın rakibini yakında alacak olan benim ama ikinize göre sabit fikirli ben oluyorum öyle mi? Bir de gece gece çocuk gibi azarlama hakkını kendinde görüyor arkadaş, merak ediyorum hangi mühendislik bilgisine sahip acaba? AutoClub'da izlediği videolardan başka neyi araştırmış?
 
Model belirtilmeyince biraz saçma olmuş. 2000 model aracın nesi lüks. Ama tabii yenilerini diyorsan Türkiye standardında lüksün de lüksü şuanda.
 
Ben de diyorum ki rakibi neden bir güvenlik donanımından kaçıyorsa aynı nedenden dolayı. Sizler bir markayı kötüleme üzerinden tartışmaya çalışıyorsunuz, ben de sizlere objektif olun aynı durumun laciverti rakibinde de var diyorum.
Peugeot'u olaya sen kattın. Başlıkta Passat yazıyor. O halde eleştirilerin VW'ye ve Passat'a gelmesi kadar normal bir şey yok. Yarın biri 508 lüks bir araç mı diye konu açar, aynı eleştirileri yine yaparız.

Beni ikiyüzlülükle suçlayan sensin, sonra birbirimizi kırmaya gerek yok diyorsun mağdura yatarak. Benim tepkilerim de karşıdakinin üslubuna göre değişir, bilmen gerekiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı