- Makaleler
- 2
Türkiye'de boş bile olsa Passat alma konusu büyük bir fanatizm sorunu. 20-30 bin TL fazlasına dolu Superb varken boş Passat almak benim de aklıma yatan bir şey değil, parası olup da üst paketini alana hiç lafım yok. Birebir marka karşılığı oldukları için VW - Peugeot üzerinden demek istediğimi anlatmaya çalıştım. Son makyajlarda Peugeot distribütörü, VW distribütörünün yıllardır yaptığı bu satış modeline geçiş yaptı bu arada. 3008, 2008 ve 208 fiyatları da bunu bağıra bağıra söylüyor şu anda, şimdi araba almak için bayilerle görüşmeyip de liste fiyatları üzerinden marka gömenler Peugeot için de benzerini yapacak 2 yıl içinde.
Uzun uzun yazdım, sonra fark ettim ki hem sen hem Jira benim anlatmak istediğim konudan çok farklı bir açıdan yaklaşıyorsunuz. Benim savunduğum şeyi yanlış algılıyorsunuz, 2 kişi birden bahsettiğin noktayı kaçırmışsa kendi anlatımımda bir sorun vardır diyorum. Boşuna yazıyorum ama yine de son olarak yazayım.
Sen diyorsun ki basit 2 tane donanımı koysalar daha çok satılır, ben de diyorum ki alıcı grubu üzerinde yapılan anketlere göre satış profili ve donanımlar belirlenir. Bu tür anketlere yıllar boyu milyonlar harcayan bir distribütörün bu dediğin konudaki çalışmasını ya da açıklamasını bilmeden yorum yapmıyorum. Markalar bunlara göre baz paket için bir fiyat belirlenmiş ve dediğin fiyatlara göre bile olsa üstüne çıkmamak için bazı donanımları törpülüyorlar. Passat ve 508'in baz paketlerinin alım gücüne olan oranı fazla çünkü direkt %80'lik dilime giriyorlar ve kâr marjları alt markalarına göre daha yüksek.
Passat'ın ise bu ülkede bir avantajı var, distribütör de bunu sonuna kadar kullanıyor. Bu ülkede D sınıfının yıllardır lideri olan bir model var, ülke olarak farklı bir algıyla bakılan bir araç var ve o donanımların eksikliğinin satışa etki edeceğini düşünseler dediğini zaten yaparlar. O fiyat limitinde kalmak için bu defa rakibinde olmayan güvenlik donanımını arabadan çıkarsalar farklı kişiler de buradan laf edecek. Markalar ya da distribütörler değil, o arabaların alıcı kitlesi ürünleri (ve seçenekleri) şekillendiriyor.
Bu arada bu kadar gereksiz sert üsluplara da hiç gerek yok. Karşınızda çocuk da yok, ortada kavga eden biri de yok. Kendi kendinize kavga ediyorsunuz, benim bulunduğum konum ise sadece anlatmak istediğim noktayı anlatmaya çalışmak. Bu kadar tansiyon yükseltmeniz sağlığınız için iyi değil, bu kadar basit bir ortak nokta bulunamayan bir konuda böyle hitap edecek hale gelmeye gerek yok. Çoğu zaman aynı fikirde olan kişiler olarak ben nasıl sizlerin yaklaştığı konuyu anlamaya çalışıyorsam, haklılık paylarınızı düşünüyorsam sizden de beklerim. Fikir bağnazı olmaya gerek yok. Sizler sadece tek marka üzerinden bu durumu kötülüyorsunuz, ben de bu işin şu kısımları da var diyerek (farklı donanım tercihleri) bu segmentteki 2 araba için de sizin dediğiniz şeyi söylüyorum.
Size yaklaşık 3-4 defa çok şey yazarım ama cevap yazmayacağım çünkü anlatmak istediğimi anlamıyorsunuz konuyu başka yere çekiyorsunuz diye söyledim, örneklerle uzun uzun sizin gibi bende yazarım ama sabit fikrinizden vazgeçmiyorsunuz dedim. E şimdi bunların bir kısmını yazınca da tansiyona gerek yok, karşınızda çocuk yok diyorsunuz. Allah aşkına şu durumda defalarca cevap yazmayacağım diyen ben iken tansiyon yükselten de mi ben oldum? Üstelik kırıcı bir tane kelime kullanmadım.
Dediniz ki donanım koyunca maliyet yükseliyor. Bende dedim ki lüks donanımdan bahsetmiyorum, basit ucuz sensörler ve hız sabitleyici koyması lazım D segmentinde dedim. Sonra dediniz ki vergi dilimi yüksek işte bu nedenle koymuyor dediniz, bende dedim ki şu söylediğim 3-4 donanım fiyatı ne kadar etkileyecek 20 bin mi 50 bin mi? neyin maliyeti dedim.
Şimdi de işte distribütör firma anket falan diyorsun. Söyler misin seni arayıp sorsalar der misin bana 4 lastik jant olsun ama adı Passat olsun mu derdiniz? Kim hangi ankette bomboş olsun hız sabitleyiciyi bile çıkarın bana 379 yerine 375 bine Passat satın der? Anketi uzaylılara yapıyorlar da onlara soruyorlarsa onu bilemiyorum tabi. Bende sıfır araba aldım aradılar sordular aynı şekilde eleştirilerimi yaptım tabiki herkes gibi.
Malzeme kalitesi ve maliyetlerinden bahsettiniz bende birçok parçanın B sınıfı ile ortak kullanım olduğunu belirtim. Yalıtım farkı var diyorsanız davlumbazlar keçeler kaplamaları söyledim. Palstik kalitesi diyorsanız kronik soyulmalardan bahsettim. Motor şanzıman ise maliyet, aynı motor şanzıman Seat'ta da var, Skoda da.
Ha desen ki bana Skoda da kuru kavrama kullanıyor 1.0 TSI motor kullanıyor, Passatta ıslak kavrama ve 1.5 TSI motor var tamam deyim fark burada.
O kadar çok şey yazdım ama 2 satırımı alıntı yapıp ona göre olayı şekillendirdiniz o kadar.
Arkadaşım bir insan neden D sınıfı araba almak ister? En baş öncelik nedir? Konfor...Konfor'un ana unsuru nedir? İzolsyon ve kullanım kolaylığı. İzolasyonu söyledim yukarıda. kullanım kolaylığı için ise en azından far yağmur sensörü, hız sabitleyici olması lazım. Düşünsene D sınıfı arabanın hakkı uzun yoldur, En keyif alacağın noktasıdır ama hız sabitleyicin yok. 4 saat gaza basınca o bel ağrısı ile yemişim D sınıfını dersin... Hadi koltuk ısıtma, head up display falan eğlence ya da oyuncak tarafı diyelim. Ama yağmurda 3-5 snde bir sileceğe elimi atacak isem D sınıfı bana hiçbir şey ifade etmez.
İnan olsun o Passat'ı bugün C sınıfı araba parasına versinler ama hız sabitleyici takamıyoruz böyle alacaksın deseler, almam. Benim 2011 model B sınıfı Mitsubishi Colt aracımda bile hız sabitleyici, park sensörü, far sensörü, yağmur sensörü, soğutmalı torpido, otomatik klima, arka camlar lazerli siyah vs vs. gibi donanımlar standarttı. O gün bu gündür de hız sabitleyici olmayan araba ne alırım ne binerim. 1 kere hata yaptım 2007 yaris ile uzun yola çıktım 250km inan yol boyu sövdüm neden kendi aracımla çıkmadım diye.