Intel 11. nesil neden alınmamalı?

Katılım
13 Haziran 2020
Mesajlar
18.790
Makaleler
15
Çözümler
39
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar şimdi ilk diyeceğim ben fanboy değilim. Burada kanıtı ile açıklaya açıklaya anlatacağım fanboy diyenleri iplemeyeceğim.

Biraz rehber niteliğinde olacak. Verdiği performansa göre ömürden ve daha bir sürü şeyden feragat etmek gerekiyor.

İlk önce önbellekten konuşalım.

11900k:

L1: (bilgi bulamadım)
L2: 4 MB.
L3: 16 MB.

5900X:

L1: 768 KB.
L2: 6 MB.
L3: 64 MB.

Önbellek(cache) nedir?

Önbellek 3'e ayrılır(l1, l2, l3)

l1 ön bellek (cache): önemli kodlar ve veriler bellekten buraya kopyalanır. İşlemci, bu kısma daha hızlı ulaşabilir. Kodlar için olan code cache ve veriler için olan data cache olmak üzere ikiye ayrılır. Kapasitesi 2 KB ile 256 KB arasında değişir.

l2 ön bellek (cache): l1 belleklerine göre kapasiteleri, 256 KB ile 2 MB arasındadır. Başlangıçta L2 önbellek, anakart üzerinde işlemciye yakın bir yerde yer almaktaydı. Daha sonra, slot işlemciler ortaya çıkınca işlemci çekirdeğinin üzerinde kartuş şeklindeki paketlerde yer aldı. Bununla beraber çekirdeğin dışında ve işlemciyle aynı yapıda kullanılmaya başlandı. Bu kısa geçiş döneminden sonraysa L2 önbellek işlemci çekirdeklerine entegre edildi.( R7 3700X ile 2 MB üzerine çıktı)

l3 ön bellek (cache): L3 ön belleklerinin kapasiteleri, 2 MB ile 256 MB arasında değişir. Yeni bir teknolojidir. Çok çekirdekli işlemcilerde bütün çekirdeklere tek bir bellekle hizmet vermek akıllıca bir yaklaşım olacağı düşüncesiyle geliştirilmiştir.

Bu konuda rakibi olmayan 5900X işlemciye yeniliyor. Önbellek edit ve Office programları için çok önemlidir.

İkinci mesele ise çekirdek.

11900k:

8 çekirdek 16 izlek(sanal çekirdek)

Ryzen 9 5900X:

12 çekirdek 24 izlek.

Çekirdek konusunda 4 çekirdek 8 izlek geride kalıyor. Edit konusundada zaten 5800X gibi rakibi olmayan bir işlemci ile neredeyse aynı performansı veriyor.

Çekirdek nedir?

Çekirdekler, işlemci tarafından yapılan işlemleri asıl olarak yapan bileşendir. Her bir çekirdek farklı bir işlemle eş zamanlı olarak görevlendirilebilir. Yani bir işlemci ne kadar fazla çekirdeğe sahipse o kadar hızlı çalışma kapasitesine sahip olur.

Bir sonraki konu ise TDP(thermal deisng Power)

11900k:

125W TDP.

5900X:

105W TDP.

Bu değer düşük olmalı. 5900X bu taraftan daha avantajlı.

TDP nedir?

TDP (thermal desing Power), kelime karşılığı olarak ısıl tasarım gücü olarak bilinen ekran kartlarında ve işlemcilerde ısı yayma kapasitesi olarak bilinmektedir. Bir işlemcinin birim zamanda yük altında çalışırken ortaya çıkardığı ısı enerjisinin Watt türünde değerini ifade etmektedir.

Bir sonraki ve en önemli konumuz nm(litografi)

11900k:

14 nm.

5900X:

7 nm.

Bu yılda 14 nanometre tam bir saçmalıktır. 2019 yılında AMD 7 nanometre yapabiliyor iken Intel bu yılda 14 devam etmesi gerçekten çok saçma.

Nanometre nedir?

Nanometre yani kısaca nm, matematiksel bir ölçü birimidir? Daha basite indirerek ifade etmek gerekirse; nasıl ki günlük hayatta mesafeleri ölçek için kilometre, metre ve milimetre gibi kavramları kullanırız, nanometre de mesafeleri ölçmede kullanılır. Ancak nanometre, oldukça küçük mesafeleri hesaplamada kullanılan bir ölçü birimidir? Bu nedenle bilişim sektöründe bu ölçü birimi çok kullanılır. Şöyle söyleyelim 1 milimetre, 1 milyon nanometreye eşittir.

Peki işlemcilerde bulunan nm değeri ne ifade ediyor?
Şu an kullanılan işlemciler içerisinde milyonlarca hatta milyarlarca transistör bulunuyor ve bunlar işlemcinin performansını doğrudan etkiliyor. Nanometre de bu transistörlerin arasındaki mesafeleri yani yan yana dizilmiş olan transistörlerin uzaklığını ifade etmek için kullanılır. Örnek verecek olursak 14nm teknolojisi ile üretilen işlemcilerdeki transistörler arasındaki mesafe 14 nanometre, 10 nm teknolojisi ile üretilen işlemcilerdeki transistörler arasındaki mesafe ise 10 nanometredir.
Örnek:

Eki Görüntüle 889788

Nanometrenin yüksek olmasının kötü yanları daha çok enerji harcadığı için daha fazla ısınır.

Bir sonraki konu ise ısılar. 11900k 360 mm AiO sıvı soğutma ile 98 derece görüyor OC yapmadan. 14 nanometre olması ile olacaklar bunlardı. 360 mm çoğu kişi daha alamıyor o soğutucu ile 98 görüyor ise 240 mm takmamak lazım. 360 mm ile çok bir OC'de yapılamayacaktır.

Kaynak:


(Bazı yalan haber diyenler var ama mantıken normal)

5900X gördüğüm kadarı ile 70 en fazla 80 derece görüyoruz.

Son konu ise bir Intel klasiği. Z490 dışındaki eski anakartlara destek vermiyor. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
11. nesilin tek alınası yanı zaten verdiği oyun performansı. Benim gibi oyuncular için ön belleğinin düşük olması veya çekirdeğinin az olmasının bir önemi zaten yok.

Render yapacak kişilerin Intel tarafına bakmasına pek gerek de yok.

Ayrıca 98 dereceye çıkan 11900K'nın mühendislik örneği olma ihtimal çok yüksek. İşlemci çıktığı zaman bunu doğrulayabiliriz.

Bir de testte 11900k %100 yük altına sokulmuş ve sıcaklık değerleri 98'e kadar çıkmış. Oyun oynarken bu işlemcinin %100'ü görmesi zaten pek mümkün değil. Sentetik testler anca işlemciyi bu kadar zorlayabiliyor.
 
Şu an resmi ve yasal olarak 11. nesil işlemcilerin test sonuçları ortaya çıktı mı bilmediğimden soruyorum?

Bugün bir Türk teknoloji kanalında 11. nesil işlemcili bir sistem toplandı ve sunucu arkadaş sistemin performansını paylaşamayacağını şu an intel tarafından yasak olduğunu söyledi. Durum böyleyken siz birkaç özelliğe bakıp bu sonuçlara nasıl vardınız tam anlayamadım. Bir çıksın rakipleriyle karşılaştırılsın ne oluyor ne bitiyor görelim daha iyi değil mi?
 
Şu an resmi ve yasal olarak 11. nesil işlemcilerin test sonuçları ortaya çıktı mı bilmediğimden soruyorum?

Bugün bir Türk teknoloji kanalında 11. nesil işlemcili bir sistem toplandı ve sunucu arkadaş sistemin performansını paylaşamayacağını şu an Intel tarafından yasak olduğunu söyledi. Durum böyleyken siz birkaç özelliğe bakıp bu sonuçlara nasıl vardınız tam anlayamadım. Bir çıksın rakipleriyle karşılaştırılsın ne oluyor ne bitiyor görelim daha iyi değil mi?

Oraya sıcaklıklar ile ilgili link attım. Zaten olası bir durum 14 nm ile bu kadar hız için bazı şeylerden vazgeçmek gerekir.
 
Oraya sıcaklıklar ile ilgili link attım. Zaten olası bir durum 14 nm ile bu kadar hız için bazı şeylerden vazgeçmek gerekir.

Bu konularda aşırı bilgi sahibi olduğumu söylersem yanlış olur fakat nitekim son kullanıcının bakacağı şey genelde testler olacaktır. 10400F 14nm iken 3600 7nm evet fakat 3200 mhz ram kullanıldığı taktirde 10400F'in 3600'ü rahatça geçebiliyor olması (Oyun açısından) ve benimde sistem toplama amacımın oyun oynama amacıyla olması ve ikisi arasında Türkiye şartlarında 400 500 lira fark olmasıyla birlikte benim Intel seçmem bu dünyada yapacağım en doğru hareketlerden biri falan olabilir mesela..

11. nesil için ise çıktıktan sonra konuşulur..
 
Oraya sıcaklıklar ile ilgili link attım. Zaten olası bir durum 14 nm ile bu kadar hız için bazı şeylerden vazgeçmek gerekir.
Ben sıcaklık olarak 98 derece göreceğini düşünmüyorum. Ayrıca 5900X'de 70-80 derece arasında olduğunu düşünmüyorum. AMD 5900X işlemcinin 80-90 derece olduğunu duydum ve gördüm forumlarda. Yani fark elbet olacaktır ama İntel'in ben 98 derece O.C. olmadan bu sıcaklıklara ulaşan bir işlemciyi piyasaya sunacağını ben düşünmüyorum.
 

Geri
Yukarı