Havaların sıcak olduğu aylarda haklısın ama kışın bu işlemiyor zira yağ soğuk iken düşündüğün kadar hızlı bir yağlama yapılamıyor. İşte o 2-3 dakikalık bekleme seansı yağın viskozitesinin hızla azalmasını sağlayarak yağın daha akışkan hale gelmesi ve yağlanması gereken tüm yerlere hızlıca ulaşmasını sağlıyor.Zaten bazı araçlar çalıştırır çalıştırmaz hareket etmeyi öneriyor. İlk marşla birlikte yağ motorda dolaşıyor. Yağ motorda bir kez dolaştıktan sonra hareket etmemek için bir sebep kalmıyor.
Son kasa Mondeo sürdüm 1.5 Ecoboost, performansı güzeldi fakat yakıt olarak 10-11lt civarı idi. 1.0 hiç kullanmadım. Yakıt durumu nasıl bu motorların? Ecoboost motorlar ilk çıktığında çok yakıyor bunun neresi eco diyenler vardı. Karalama ya da kötüleme amaçlı değil bilgi amaçlı soruyorum. Mesela F/P olarak Puma bana mantıklı gelen bir araç ve 1.0 Ecoboost motor var üzerinde.Hocam bir Ford fanboyu olarak çok gücendim bu söylediğinize.Bir motor düşünün ki 5 sene ardarda ödül almış, litre başına ürettiği beygir anlamında Bugatti Veyron'a yakın (doğruluğu hakkında emin değilim). Üstelik 1.0 motordan stock halde 140 beygir çıkartıp bunu lineer şekilde devir bandına yaymışlar. İngiltere'deki çoğu Fiesta kullanıcısının stage 1 yazılım ve egzoz ile aşağı yukarı 50-70k mildir sorunsuz bir şekilde 165 beygir bindiğini de unutmayalım. Bir de Fiesta ST'ye parası yetmeyen tayfa var, onlarda hazır kitler ile 205 beygir civarı güçler alıp sorunsuz kullanıyorlar. 1.2 TSI motorlar bile stage 1 ile 130-135 beygir civarlarına ancak gelirken Ecoboost'ların performansı cidden göz doldurucu. Eski Twinchargered TSI'lar (160'lık ve 180'lik) da artık kalmadığına göre her halükarda Ecoboost tercih ederdim. Fanboy olabilirim ama gördüğünüz üzere sebeplerini açıklıyorum, yok öyle beleş destek.
Downsizing sonucu performans korunuyor, emisyon düşüyor ama yakıt pek düşmüyor. Babam da yakın zamanda Puma almayı düşünüyor ve araştırdığım kadarı ile 100 km'de 7-8lt civarı yakıyor. 1.0 Ecoboost verdiği performans itibari ile 1.6-1.8 atmosferik bir araç gibi haliyle yaktığı da aynı oluyor. 1.5 Ecoboost da 2.0 atmosferik bir araç gibi olduğu için bu kadar yakıyorlar. Her zaman böyle yakacaklar diye bir kaide yok tabii ki, uygun yollarda atmosferik araçlardan daha düşük veriler gören var. Mesela Fiesta 1.0 Ecoboost (140) ile uygun bir yolda 4.5-5 litre arası tüketim değeri görülebiliyor. Bence kesinlikle alınabilir motorlar, atmosferikler kadar yakıp da maksimum torku daha düşük devirde almak, güç artışının kolay olması itibari ile gayet mantıklı bir seçim olur.Son kasa Mondeo sürdüm 1.5 Ecoboost, performansı güzeldi fakat yakıt olarak 10-11lt civarı idi. 1.0 hiç kullanmadım. Yakıt durumu nasıl bu motorların? Ecoboost motorlar ilk çıktığında çok yakıyor bunun neresi eco diyenler vardı. Karalama ya da kötüleme amaçlı değil bilgi amaçlı soruyorum. Mesela F/P olarak Puma bana mantıklı gelen bir araç ve 1.0 Ecoboost motor var üzerinde.
En baştan alalım durumu;Peki sana samimi şekilde bunlara kaç kişinin dikkat ettiğini sorsam? Türkiye'de eğer araştırmayı seven bir insan değilseniz genelde araba bilginiz sahip olduğunuz motor hacmiyle sınırlı kalıyor. Atmosferik ve turbo ayrımını bilmeyip de trafikte yıllarını harcayan insanlar olduğunu kanıtlayamam ama yemin edebilirim.
Benim için ilk kalkışta 2-3 dakika rölantide beklemek, 30 dakikadan fazla araba kullandıktan sonra da 2-3 dakika stop öncesi rölantide beklemek sorun değil ama bunu yapmayan binlerce turbo kullanıcısı var. Turbo bakımından haberdar olmayan binlercesini katmıyorum bak. Sonra araba bir yere kadar dayanıyor ve en sonunda turbo yamuluyor.
Bizim vatandaş hacme bakar, km'de ne kadar yaktığına bakar, bakım giderine, bir de vergiye bakar. Ondan sonrası mühim değildir.
Havaların sıcak olduğu aylarda haklısın ama kışın bu işlemiyor zira yağ soğuk iken düşündüğün kadar hızlı bir yağlama yapılamıyor. İşte o 2-3 dakikalık bekleme seansı yağın viskozitesinin hızla azalmasını sağlayarak yağın daha akışkan hale gelmesi ve yağlanması gereken tüm yerlere hızlıca ulaşmasını sağlıyor.
Yağ soğudukça akmaya karşı direnci yükselir yani viskozitesi artar. Soğuk yağ --> kalın yağ, sıcak yağ --> ince yağ demektir. Yağlarda akma noktası diye bir değer var. Yağ ne kadar soğuk olursa veya soğursa akma kabiliyeti o kadar düşer, yani yağlaması gereken yerleri uygun şekilde yağlayamama anlamına gelir bu.Aslında motor yağı soğukken daha akışkan olan viskozite değerine sahip oluyor ilginç bir şekilde.
Ben 1.4 96 bg fiesta kullandım araç gidiyor ben 180 rahat bastım şimdi 1.6 135 bg tucson aracım var ağırlığa göre de değişiyor araç kıyasalamasında sadece motora bakılmaz ağırlığa sürtünme direncine falan da bakılır. Ben 190 bastım fazla da basamadım ağırdık 4 kişi ve bagaj azına kadar dolu idi.
Buradaki ana konu motor hacmi olduğu için bunları belirttik yoksa diğer etkenleri saymaya kalksak zaten konu bitmez, ağırlık, sürtünme direnci, kullanılan yağ tipi, aracın diğer aerodinamik yapısı, asfalt durumu, lastik yapısı, lastik havası, aracın kullanıldığı rakım, aracın kilometresi vb... yani o kadar çok etken var ki bu durumu değiştirecek.Ben 1.4 96 bg fiesta kullandım araç gidiyor ben 180 rahat bastım şimdi 1.6 135 bg tucson aracım var ağırlığa göre de değişiyor araç kıyasalamasında sadece motora bakılmaz ağırlığa sürtünme direncine falan da bakılır. Ben 190 bastım fazla da basamadım ağırdık 4 kişi ve bagaj azına kadar dolu idi