1.5 Milyar Piksel Çözünürlükte Andromeda [4k]

Emin Bozgeyik

Kilopat
Katılım
3 Ağustos 2014
Mesajlar
862
Makaleler
12
Yer
The Earth
NASA, insanlık tarihinin en yüksek çözünürlüklü fotoğrafını yayınladı: tam 1.500.000.000 (1.5 milyar) piksellik bir fotoğraf! Bunun ne demek olduğunu şöyle izah edelim: normalde genellikle 1920x1080 civarında ekranlar, duvar kağıtları, vs. kullanırız. Buradaki sayılar yatayda 1920 piksel, düşeyde 1080 piksele demektir. NASA'nın yayınladığı fotoğrafın ise yatayın da 69.536 piksel, düşeyinde ise 22.230 piksel bulunmaktadır! Ayrıca piksel kavramını daha iyi anlamanın bir diğer yolu, fotoğrafa yakınlaştırma yaptığınızda "kutu kutu piksellerin görünmesi" ve görselin bozulmasıdır. Ortalama bir fotoğrafa birkaç kat yakınlaştırma yaptığınızda pikselleri gözükmeye başlar. Çünkü yeterince yüksek çözünürlükte değildir ve ekranınıza o fotoğrafın sığabilmesi için, adeta fotoğrafın piksellerinin "esnetilmesi" gerekir. Bu da, görüntünün bozulması ile sonuçlanır. Ancak fotoğrafın çözünürlüğü arttıkça, sabit olan bilgisayar ekranınıza sığabilecek piksellerin sayısı da artmış olur. Böylece, örneğin yayınlanan 1.5 milyar piksellik bu fotoğrafa onlarca ve yüzlerce defa da yakınlaştırma da yapsanız, halen ekranınızda hiçbir bozulma görmezsiniz. Fotoğraf "müthiş detaylı" gibi düşünebilirsiniz.

Yayınlanan fotoğraf o kadar büyüktür ki, kaliteli bir kamerayla çekilmiş ortalama bir fotoğraf 4-10 megabayt yer tutarken, bu fotoğraf tek başına 4.3 gigabayt yer kaplamaktadır!

Fotoğrafın oluşturulabilmesi için NASA, komşu galaksimiz Andromeda' ya ait bugüne kadar Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş 411 fotoğrafı birleştirmiştir.

Burada ise, YouTube kullanıcısı daveachuk (Gigapixels of Andromeda [4K]) tarafından fotoğrafın kullanılması sonucu hazırlanan 4K çözünürlükte bir videoyu görmektesiniz. Video sizi 2,538,000 ışık yılı uzaktaki Andromeda Galaksisi içerisinde, yaklaşık 40.000 ışık yılı genişliğe yayılmış, yaklaşık 100 milyar yıldız arasında bir yolculuğa çıkaracak.
NOT: Alıntıdır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Fotoğrafı indirme şansı var. Yanlış hatırlamıyorsam bu geçen senenin haberiydi, o zaman araştırdığımda bulmuştum ama indirmedim. Çünkü 4.5 GB'lık tek bir dosyayı açmak için bir o kadar RAM lazım. :)
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı