1.5V ve 1.35V RAM'ler bir arada çalışır mı?

AlihanCanli

Centipat
Notebookumun markası Casper C300 Celeron N3060 ve içerisinde 4 GB DDR3 1600MHz Crucial RAM var. Ben bu RAM'i 8 GB'a çıkarmak için 4 GB daha RAM sipariş ettim ama dikkatsizliğim şu an aklımı kurcalıyor. Sipariş ettiğim RAM 4 GB DDR3 1600MHz Kingston marka bir RAM. CPU-Z'nin SPD kısmından baktığımda bilgisayarımda şu an takılı olan RAM'in 1.35V olduğunu gördüm ve benim sipariş ettiğim RAM ise 1.5V. Tedirginliğimin sebebi hem RAM markalarının hem de voltajlarının birbirinden farklı olması. Merak ettiğim, RAM markaları ve voltajları faklı olmasına rağmen birlikte sorunsuz bir şekilde çalışırlar mı? Bu arada AIDA64 Extreme programının SPD kısmında ise birim voltajı bölümünde 1.35V / 1.5v yazıyor ve bunun ne anlama geldiğini anlamış değilim acaba boş yere mi dert ediyorum bu konuyu yoksa gerçekten bu durum bir soruna yol açar mı? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
İkisi de ddr3 olduğu sürece sıkıntı olmaz diye biliyorum.Voltaj değeri çektiği güçle alakalı.Bunun da olumsuz gözle görülür bir etkisi olacağını sanmıyorum. Tabi birebir aynı RAM olması her zaman daha iyidir.

İkisi de ddr3 olduğu sürece sıkıntı olmaz diye biliyorum.Voltaj değeri çektiği güçle alakalı.Bunun da olumsuz gözle görülür bir etkisi olacağını sanmıyorum. Tabi birebir aynı RAM olması her zaman daha iyidir.
Burada konu açmadan önce technopat ve farklı forum sayfalarından bu durum ile alakalı farklı konular okudum ve sizin gibi sorun olmayacağını söyleyenler ile birlikte bu durumun mavi ekran ya da RAM lerin birlikte çalışmaması gibi sorunların olabileceğini yazanlar vardı. Bende bu durum ile ilgili farklı cevaplar olduğu için kendi bilgisayarımın ve ürünlerimin markasını vererek burada bir konu açma kararı aldım. yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim.
Aldığım Kingston marka RAM bugün elime ulaştı ve bilgisayara taktığımda bilgisayar açılmadı. Daha sonra aldığım RAM'i tek başına denediğimde bilgisayar çalışmaya devam etti. Ve sonrasında yeni aldığım RAM'i iade edip 1.35V bir RAM almayı düşündüm fakat eski Ram'i taktığımda bilgisayarımın tekrar açılmadığını gördüm. Soketlere zarar vermiş olabileceğimi düşünerek yeni RAM'i tekrar taktım ve bilgisayar çalıştı.Yani sanırım elimde olan Crucial marka eski RAM'imi bozdum. Ve anladığım kadarıyla 1.35V ve 1.5V RAM'ler birlikte çalışamadığı gibi voltaj farklılıkları dolayısıyla düşük voltajlı RAM'in bozulmasına sebep olabiliyor. Bu durum bilgisayardan bilgisayara değişiklilik gösterebilir çünkü hem technopat sosyalde hemde farklı forumlarda bu durum ile ilgili çeşitli sonuçların alındığını görebilirsiniz. Sonuç olarak şuan hala 4GB RAM kullanıyorum ve elimde olan RAM'i dikkatsizce yaptığım bir alışveriş sonucu bozdum ama artık yapacak bir şey yok. Aynı RAM'den bir tane daha alacağım galiba. Sizde eğer böyle bir durumda iseniz AIDA64 Extreme gibi programlar kullanarak RAM markası, frekansı, voltajı, ana kartın kaç GB a kadar RAM desteklediği gibi özelliklere bakarak alışverişinizi yapabilirsiniz. Benim için can sıkıcı bir tecrübe oldu ama umarım bu konu benim gibi aynı sorunun cevabını arayan kişilerin kafasındaki soruları cevaplar nitelikte olmuştur.

Son düzenleme:
ve elimde olan RAM'i dikkatsizce yaptığım bir alışveriş sonucu bozdum ama artık yapacak bir şey yok.
Bunun sebebi RAM'inizi tanımlarken hata yapmanız.
ve içerisinde 4 GB DDR3 1600MHz Crucial RAM var.
İçerisinde DDR3 değil DDR3L var.
bilgisayarımda şu an takılı olan RAM'in 1.35V olduğunu gördüm ve benim sipariş ettiğim RAM ise 1.5V. Tedirginliğimin sebebi hem RAM markalarının hem de voltajlarının birbirinden farklı olması.
Sizde takılı olan RAM'in 1.35V olması onun DDR3L olduğunu gösterir. DDR3 sizin de yazdığınız gibi 1.5V'dir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı