1 TB Harddisk Ne Kadar Dolu Olmalı?

Merhaba, bilgisayarımda 1 TB Harddisk mevcut, 930 GB'ını kullanabiliyorum. Ve şu an boş alan olarak 333 GB mevcut. Peki bu kadar az yerin olması, bilgisayarda bir yavaşlatma söz konusu yapar mı? Mesela 500 GB boş alan ile 300 GB boş alanın farkı olur mu? Ona göre bir çok oyunumu sileceğim çünkü.
2018 Yılında açılmış konu biraz eski fakat günceldir ve bu sebeple ve foruma biraz naçizane renk katmak isteyen bir teknisyen olarak net bir cevap verme ihtiyacı hissettim, verilen cevapların bir çoğu da doğru değildir.
Disklerin doğru çalışabilmesi için disklerde mutlaka boş alan olması gerekir (yeterli boşluk olmayan diskler yüzünden mavi ekran gibi çeşitli sistem çökmelerini de gördüm) yeterli boşluktan kasıt bu sistem diski olabilir veya depolama amaçlı diğer diskler olabilir diskin toplam boyutu mesela (teorik) 1 Terabyte (1000 Gigabyte) toplam boyutu üzerinden %10'u ile %20'si arasında yani en az %15 boşluk olmalıdır yani mesela 1 Terabyte diskte gerçek kullanım alanı atıyorum 800 Gigagabyte ise bunun %15'i en yüşük boşluk alanı olarak hesaplanır. Bir kişi disk göstergeleri kırmızı olana kadar demiş evet doğrudur ancak bu anlattığım hesaplama yöntemine dayanır. Disk göstergesi veya göstergeleri kırmızı olması bir uyarıdır aynı zamanda, yani Windows diyorki bu işletim sisteminiz ve disklerinizin ömrü ve sağlığı için uygun değildir. Bir çok kişi var film arşivi oyun arşivi yapıyor kimi satış maksatlı ve kimi kendisi için özel olarak oluşturmuştur, bunlar Terabyte larca oluyor ve boşluk göstergeleri de kırmızı, bu şu demek de olabilir arşivinizi bir anda kaybedebilirsiniz ve yıllarca harcadığınız emeklerde boşa gidebilir, çünkü siz disklerinizi arıza yapmayacak diye düşünebilirsiniz ama bence arıza yapma ihtimalini arttırmış oluyorsunuz disklerinizi bu şekilde kullandığınız için. Ha şunuda söyleyeyim yeterli boşluk olmayan disk bilgisayar hızını arttırmaz aksine bilgisayarın dengeli çalışmamasına sebep olabilir hatta çeşitli çökmelere de sebep olabilir, bir kişi 90 saniyede açılan (Sata 2 diskli bir bilgisayardan veya dizüstü bilgisayardan sözetmiş sanırım) bunlar dayanaksız yanlış bilgilerdir. Benim bilgisayarımın nasıl açıldığını soracak olursanız, ben işletim sistemimi m.2 ssd diske kurdum ve ssd sata 3 ve sata 2 ve 3 disklerim de var kullanıyorum, açılış süresi saymadım ama 9 - 10 saniye olmalı, 3 saniyede açılanlar var gereklimi değilmi bir şey demeyeceğim ama yüksek okuma ve yazmalı disk ihtiyacı da yatsınamaz bir gerçektir oyuncu bilgisayarı gibi bilgisayar için ancak burada en önemli konu bütçedir buna göre sisteminizi oluşturabilirsiniz. Sistem kurulu olan diskler için (genellikle C diskidir) %40 boşluk olursa sistemin rahat çalışabilmesi için yeterli olacaktır, malum Windows sanal bellek de kullandığı için hesaplamaları yaparak söyledim, %20 boşlukta olabilir ama daha yüksek olması ideal veya ideale yakındır, olması gereken budur.

Kendi disklerimin resminide ekledim, H diskime chkdsk disk taraması yaptığım için meşgul olduğundan ayrıntılı bilgi görünmez (2 Terabyte Sata 3) yanlış anlaşılmaması için söylüyorum. m.2 ssd diskimi C ve D olarak ikiye böldüm, D kısmında en güncel sürücü ve programlarım vesaire var bu yüzden C kısmına format da atabildiğim için kolaylıkla her türlü işimi yapıyorum. C kısmında olan boşluk 1 veya 2 oyunu da oraya yükleyebilmem için, şuanda 1 adet 90 Gigabyte civarında online oynadığım oyun burada yüklü durumda.
Not: H diskim için chkdsk sonuçlarınıda paylaşıyorum toplam 3 saat 8 dakikada (bad sector taramasıda olduğu için) tarama tamamlanmış durumda, göründüğü gibi herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    28,3 KB · Görüntüleme: 45
  • Ekran Alıntısı2.JPG
    Ekran Alıntısı2.JPG
    30,5 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı