10. sınıf felsefe dersinde komünizmi açıklamak

Arkadaşlar komünizmi ve alt türlerini sınıfa nasıl açıklarım? Hocamız bununla ilgili 10 dakikalık bir konuşma istedi ama daha doğru düzgün bir kaynak bile bulamadım. Konuyu açıklayabilecek ya da kaynak önerebilecek biri var mı?

İdeolojiyi güzellemene ya da yermene gerek yok. Dünyada ve Türkiye'deki temsilcilerine, genel olarak ne vadettigine deginsen yeter. Komünist Manifesto okuyabilirsin yahut sadece Vikipedi sayfasından da yararlanabilirsin.

2 kelime ile anlatabilirsin.

Doğu perinçek.

Fikir babası Daskapital eserinin yazarı Karl Marx'tır. Marksizim de bu yüzden gelişmiştir.
Anarşist Komünizm, Marksizm, Troçkizm gibi ayrıştırılabilir. Bir de Ulusalcılık tam olarak Komünizm'e dahil olmasa da yakın bir düşüncedir.

Komünizm ile yönetilen günümüzde pek ülke yok. Zaten liberal dünyaya da başkaldırıp ben komünizmle yönetileceğim diyemezsin.

Komünizm temelde eşitliği savunur. Eşitsizlikten kaynaklanan şeylerin insanları ayrıştırdığını düşünür.

Küba en komünist ülkelerden birisidir. Hatta bağımsızlık için de çok mücadele etmişler ve kapitalist Amerika'ya baş kaldırmışlardır. Che, Castro gibi önderleri vardır ancak Castro dünyada en uzun süre hüküm sürmüş diktatördür.

Küba'da temel haklar eğitim, sağlık, barınma gibi sorunlar yoktur. Çünkü bunlar temel haklardır ve her insanın ihtiyacıdır. Sağlık tamamen ücretsizdir. Eğitim hakkında detaylı fikrim yok ancak paralı eğitime karşılar. Paralı eğitimin ülkemizde nasıl kolej çocuklarının şişirme notlarıyla bizleri ayrıştırdığını görüyoruz zaten.

Bir de Stalin var, Sovyetler Birliği'nin efsanevi lideri. Hakkında çok bilgim olmamasına rağmen diyebileceğim şudur ki: Çok kanlı İkinci Dünya Savaşı'nda kendisinin de eli kanlıdır.

Ülkemizde de Deniz Gezmiş önemli mensuplarındandır, idam edilmiştir. 78'de devrimciler kırlara çıkma eylemi göstermiştir. O dönem de dağda çatışmaya giriliyorlar yanlış bilmiyorsam ve Deniz Gezmiş'in yoldaşlarının çoğu zamanla idam ediliyor. İki kişi sağ kurtuluyor. Birisi halen siyaset yapan Doğu Perinçek diğeri de Ertuğrul Kürkçü.

Mesajı düzenleyip eklemeler yapıyorum, unuttuğum konular var.

Tüm alanların kamulaştırılmasını savunur. Hatta reels videolarında görmüşsündür muhtemelen. Devlet 2 ineğini de alır ve sana süt verir. O mantık. Ülkemizde TKP tarafından temsil edilmektedir. Sosyalizm de buna yakın bir ideoloji olmasına rağmen tamamen aynı ideolojiler değillerdir.

Fikir babası daskapital eserinin yazarı karl marx'tır. Marksizim de bu yüzden gelişmiştir.
Anarşist komünizm, marksizm, troçkizm gibi ayrıştırılabilir. Bir de ulusalcılık tam olarak komünizm'e dahil olmasa da yakın bir düşüncedir.

Komünizm ile yönetilen günümüzde pek ülke yok. Zaten liberal dünyaya da başkaldırıp ben komünizmle yönetileceğim diyemezsin.

Komünizm temelde eşitliği savunur. Eşitsizlikten kaynaklanan şeylerin insanları ayrıştırdığını düşünür.

Küba en komünist ülkelerden birisidir. Hatta bağımsızlık için de çok mücadele etmişler ve kapitalist Amerika'ya baş kaldırmışlardır. Che, castro gibi önderleri vardır ancak castro dünyada en uzun süre hüküm sürmüş diktatördür.

Küba'da temel haklar eğitim, sağlık, barınma gibi sorunlar yoktur. Çünkü bunlar temel haklardır ve her insanın ihtiyacıdır. Sağlık tamamen ücretsizdir. Eğitim hakkında detaylı fikrim yok ancak paralı eğitime karşılar. Paralı eğitimin ülkemizde nasıl kolej çocuklarının şişirme notlarıyla bizleri ayrıştırdığını görüyoruz zaten.

Bir de Stalin var, Sovyet'ler birliği'nin efsanevi lideri. Hakkında çok bilgim olmamasına rağmen diyebileceğim şudur ki: Çok kanlı ikinci dünya savaşı'nda kendisinin de eli kanlıdır.

Ülkemizde de deniz gezmiş önemli mensuplarındandır, idam edilmiştir. 78'de devrimciler kırlara çıkma eylemi göstermiştir. O dönem de dağda çatışmaya giriliyorlar yanlış bilmiyorsam ve deniz gezmiş'in yoldaşlarının çoğu zamanla idam ediliyor. İki kişi sağ kurtuluyor. Birisi halen siyaset yapan doğu perinçek diğeri de ertuğrul kürkçü.

Osmanlı örnek verilebilir mi? Çünkü son dönemlerine kadar toprak ve mal sadece devletin olduğu ve özel mülkiyete karşı çıkmışlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı