10. sınıf matematik sorusu

5 tane dikine doğru çizin, ilkinden sonuncaya doğru yatay 45 derecelik açı ile gelin.
5 tane paralel doğru çizin demek oluyor sanırım ilk cümle. Üstüne onları 45 derece kesen bir doğru çizdik etti 6. Karışmadı mı biraz?

5 Tane paralel doğru çizin demek oluyor sanırım ilk cümle. Üstüne onları 45 derece kesen bir doğru çizdik etti 6. karışmadı mı biraz?

Hocam çok dikkatlisiniz ve haklısınız. Yeniden çözüyorum.
5 Tane paralel doğru çizin demek oluyor sanırım ilk cümle. Üstüne onları 45 derece kesen bir doğru çizdik etti 6. karışmadı mı biraz?

Hocam adınızı bilmediğimden vavien diğer hitap ediyorum lütfen yanlış anlamayın;

Vavien hocam ilk olarak 3 tane dikine doğru çiziyorum. Çizdikten sonra ilkinin sol üstünden olmak üzere sonuncusunun en sağ altına kadar uzatıyorum. Bu işlemin tersi olmak şartı ile bir tane de 3.den 1. ye doğru çiziyorum. Sonra noktaları belirleyip üçgen çiziyorum. Çizdiğim üçgenleri sayıyorum ve 6 çıkıyor. Ne yapsak hep 6'nın katı olacak. Çünkü başka doğru çizme hakkımız yok. 6'ya bölünebilen sayı olarak da şıklarda sadece 90 var.

Dosya Ekleri

• resim_2020-12-28_003221.png
    resim_2020-12-28_003221.png
    301,6 KB · Görüntüleme: 50
Beşgende bir nokta seçildiğinde onunla doğrusal gitmeyen 3 nokta oluyor. Bu 3 noktadan herhangi biri ile sorunsuz üçgen çizilir. Kalan 8 noktaya gidileceği için 24 üçgen cepte.
Böyle karışıyor ya. Google amcadan üçgen çizmeyi öğrenelim.
3'lü kombinasyon yapılıyormuş. Şimdi bizim V şeklinde bir şeklimiz var. Köşede bir nokta, o hariç doğrularda 3'er nokta, bir de doğrusal olmayan 3 noktamız daha var. Yani C(10, 3) - 2*C(4, 3) yaparsak çözülmeli. (Google'a kombinasyon hesaplayan site yazar.) 10'un 3'lüsü 120, o güzel de 4'ün 3'lüsü 4 imiş. 112 oluyor. Şıklarda yok. Yemedi.

Ama şundan eminiz ki en fazla 120 olabilir.

Bu arada sanırım olayı çözdüm. doğrusal olan 2 tanesini kabul ettim ben. Halbuki 5 kenarımızın hepsi için doğrusal 4 nokta var. Yani C(10, 3) - 2*C(4, 3) yerine C(10, 3) - 5*C(4, 3) olmalı. Buradan 100 gelir. Bunu amele hesabı ile de yapmaya çalışacağım.

Ben şeklin öyle değil, böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Öyle anladım ben.
5 doğru var. Her biri diğer 4'ünü kesiyor. Sizin şeklinizde 6 doğru var. Hatta ortada dik duran da var ise 7 oluyor. 4 tane dikdörtgen kenarları. 2 köşegen. 1 de ortadaki dik.
Adsız.png

5 doğru en fazla C(5,2) dersek 10 noktada kesişir. 10 noktadan 3 tanesini seçsek C(10,3) = 120 oluyor. Doğrusal olanlardan 3 tane seçilirse üçgen oluşamayacağı için C(4,3) = 4 deriz, 5 doğru olduğundan 5 ile çarparız. 120-20=100 diye düşündüm ben.

Şimdi köşe noktayı seçtim diyelim. Doğrusal olmadığı 3 nokta ile 24 tane yapıyor, o cepte. Doğrusal olanlarla da mecbur 6'şar tane yapıyor. Buradan 36 geliyor. Etti 60.
Şimdi o köşedeki var ya, o artık yok. Onu attım. Kaldı 9 nokta.
İkinci köşe seçtim. Doğrusal olmayan 2 nokta var, diğeri öldü. 14 yapar. Doğrusal olanlardan 30 geliyor. Etti 104.
Üçüncü köşeye geldik. Doğrusal olmayan 2 taneden 12 geldi. Doğrusal olanlarda 2 kol var, teki 3'lü, teki 4'lü. Ayrı ayrı yapacağım. 3'lü olanda 10, 4'lü olanda 12 geliyor. Etti 138.
Dördüncü köşeye geldik. Doğrusal olmayanlardan 10 geliyor. Doğrusal olanlar 3+3 şeklinde. 16 geliyor. Etti 164.
Beşinci köşeye geldik. Doğrusal olmayan tek nokta var. 4 oradan geliyor. Doğrusal olanlar 3+3 şeklinde. 12 geliyor. Etti 180.
Ortada beşgen kaldı. 5'in 3'lüsü 10 ediyor. Diğerlerini tek tek saydığımız için çifter saymış olduk. Bunu da çifter saysak 20 bulacaktık. Etti 200.
Çifter saydığımız için ikiye bölüyoruz ve 100.

İlk soruyu çizersen rahat yaparsın. İkinci soruya yardımcı olayım. 90 TL hangi İhtimallerle ödenebilir tek tek yazalım.

1 Tane 50 TL 2 Tane 20 TL
1 Tane 50 TL 1 Tane 20 TL 2 Tane 10 TL
1 Tane 50 TL 4 Tane 10 TL
4 Tane 20 TL 1 Tane 10 TL
3 Tane 20 TL 3 Tane 10 TL
2 Tane 20 TL 5 Tane 10 TL
1 Tane 20 TL 7 Tane 10 TL
9 Tane 10 TL

8 Tane ihtimalimiz oluştu. Bunların kaç tanesinde 20 TL geçiyor? 6 Tanesinde 20 TL geçiyor. Yani 6/8 olur cevap. Bu da 3/4 yapar.

Edit: İhtimallerin toplamını yanlış yazmışım. Düzeltildi.
Eyvallah kardeşim. Allah razı olsun.
Şimdi köşe noktayı seçtim diyelim. Doğrusal olmadığı 3 nokta ile 24 tane yapıyor, o cepte. Doğrusal olanlarla da mecbur 6'şar tane yapıyor. Buradan 36 geliyor. Etti 60.
Şimdi o köşedeki var ya, o artık yok. Onu attım. Kaldı 9 nokta.
İkinci köşe seçtim. Doğrusal olmayan 2 nokta var, diğeri öldü. 14 yapar. Doğrusal olanlardan 30 geliyor. Etti 104.
Üçüncü köşeye geldik. Doğrusal olmayan 2 taneden 12 geldi. Doğrusal olanlarda 2 kol var, teki 3'lü, teki 4'lü. Ayrı ayrı yapacağım. 3'lü olanda 10, 4'lü olanda 12 geliyor. Etti 138.
Dördüncü köşeye geldik. Doğrusal olmayanlardan 10 geliyor. Doğrusal olanlar 3+3 şeklinde. 16 geliyor. Etti 164.
Beşinci köşeye geldik. Doğrusal olmayan tek nokta var. 4 oradan geliyor. Doğrusal olanlar 3+3 şeklinde. 12 geliyor. Etti 180.
Ortada beşgen kaldı. 5'in 3'lüsü 10 ediyor. Diğerlerini tek tek saydığımız için çifter saymış olduk. Bunu da çifter saysak 20 bulacaktık. Etti 200.
Çifter saydığımız için ikiye bölüyoruz ve 100.
Kardeşim sana da çok teşekkür ederim.
İlk soru için 5 köşeli yıldız çizin. Sonra kenarlarını uzatın. Bahsedilen şekil o.
Doğrusal olma ve olmama muhabbeti ile kombinasyonla falan yapılıyor ama tam bilmiyorum.
Sınavdaydım, aklıma gelmedi. Sınavda zaman kaybetmemek için geçmiştim direkt soruyu.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00