Çözüldü 10. sınıf polinom sorusu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yusufars

Centipat
Makaleler
1
Daha fazla  

Çözümünü anlatabilecek var mı?

Çözüm
Yanlış hatırlamıyorsam x-3'e kalan için x yerine 3 yazmalısın. Bu durumda da -52 oluyor.

Şimdi elimizde bir P polinomu var. Bunu bir şeyle çarpıp başka bir şeye bölüyor.
Yani ben (x+1)*P / (x-3) işleminden kalanı arıyorum. Kalanı boş ver. Direkt bölme işlemini yapalım. Bölüm A, Kalan da B olsun. Bu durumda ben şunu diyebilirim: A*(x-3) + B = (x+1)*P. Bana B'yi soruyor. x yerine sıfır yazarsam A*(x-3) işlemi sıfır sonucunu verir, yani eşitliğin sol tarafı sıfır olur. Bu yüzden 3 yazıyoruz. 4*P(1) oluyor işlemimiz. Bize P(x+1) verildiği için x yerine sıfır koyup P(1) değerini -13 buluyoruz.
Yanlış hatırlamıyorsam x-3'e kalan için x yerine 3 yazmalısın. Bu durumda da -52 oluyor.

Şimdi elimizde bir P polinomu var. Bunu bir şeyle çarpıp başka bir şeye bölüyor.
Yani ben (x+1)*P / (x-3) işleminden kalanı arıyorum. Kalanı boş ver. Direkt bölme işlemini yapalım. Bölüm A, Kalan da B olsun. Bu durumda ben şunu diyebilirim: A*(x-3) + B = (x+1)*P. Bana B'yi soruyor. x yerine sıfır yazarsam A*(x-3) işlemi sıfır sonucunu verir, yani eşitliğin sol tarafı sıfır olur. Bu yüzden 3 yazıyoruz. 4*P(1) oluyor işlemimiz. Bize P(x+1) verildiği için x yerine sıfır koyup P(1) değerini -13 buluyoruz.

Çözüm
Teşekkür ederim. Ben de öyle düşündüm ama (X+1) polinomuyla çarpması bir şey değiştirmiyor mu?
Kendimce bir açıklama yaptım. Onu görmeden bunu yazdığınızı düşünüyorum. Tekrar okuyun. Anlamadığınız yer varsa sorun, anlatmaya çalışırım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…