10 Yıllık HDD ile Serüvenim

Bugün 10 yıldır aktif olarak kullanılan bir sabit diskin, şuanda ki performansının ne durumda olduğuna bakacağız.

Kullandığım Samsung HD105SI 1TB 5200RPM 32MB Önbelleği bulunan bir modeldi. 6 yıl sadece Microsoft Office Word'den yazılan dosyalar ve Fotoğrafları depolamak için kullanılıyordu. Ondan sonraki 4 sene içinde oyun amaçlı olarak kullanmıştım eski sistemimde. İlk 3 yıl oldukça iyi çalışıyordu Windows 7 ile, ama son yıla girdiğimizde takır tukur sesler ve GTA 5 gibi oyunlarda artık droptan geçilmez hale dönüşmüştü.

O dönemde aktif kullandığım sistem ise: i7-2600 4+2 6 GB DDR3 RAM GTX 1060 6 GB idi Aslında genel anlamda RAM konusunda sıkıntı çıkartacak bir sistem gibi gözükse de RAM kullanımlarım kabul edilebilir düzeydeydi. Bu yüzden Hard Disk kaynaklı bir problem olduğunu kaynak belli ediyordu. Dün bazı sağlık ve benchmark testlerinde de oldukça başarılı bir sonuç verdi. Lakin bad sector testinde 8 tane bad sector yakalayınca işin ciddiyetini kavradım. Gerçi ek bir şey ilave etmek isterim, ben o HDD'yi hor kullandım çünkü herhangi bir tecrübemde yoktu. Hem Windows yüklü hem de 1TB iki ayrı birim oluşturacak şekilde kullandığım için artık HDD'yi zorlamışım o dönem. Şayet 200GB HDD aldığımda Windows'u 200GB'lık HDD'ye kurdum. 1TB'lık olanı ise tek disk yapıp kullanınca muazzam farkı gördüm. Yazma ve okuma hızı 45'lerde gezerken, Tek disk ile birlikte bu değerleri en fazla 102 MB/s yazma değerlerini gördüğü söyleyebilirim. Droplar kesilmişti, ses sorunu da bir süreliğine ortadan kalkmıştı. O sistemi emekli edip bir de SSD alınca kız kardeşime hediye ettim. Lakin dün aşırı derecede ses geldiğini söyleyince kız kardeşim, tekrar bir kontrol ettim. Ve konu açtım. Sağlık durumuna ve bechmarklar da bir sıkıntı yoktu. Lakin ciddi bir ses sıkıntısı vardı. Bugün tekrar aklıma takılınca tekrardan test yapmaya karar verdim bu sefer daha detaylı yapmaya kalkıştım. Bir başka tuhaflık ise Diskin MBR olarak yazılmasıydı. İçinde veri olmamasını fırsattan istifade ederek hemen Diski MBR'den GPT düzenine çevirdim bu testleri GPT düzenine çevirdikten sonra yaptım.

Test de kullandığım sistem:
  • İ7-10700K
  • GIGABYTE Z590 AORUS ELITE AX
  • GSKILL TRIDENT Z 2x8 3200MHZ 16GB
  • UHD 630 ( Ekran Kartını 5 ay önce satmıştım.)
  • Intel 660P 1TB NVME M.2
  • SAMSUNG HD105SI 1TB 5200RPM 32MB Cache (Test edilen HDD)


İşte test sonuçları:




En ama en şaşırdığım ise HD Tune'da yaptığım bad sector testi idi. Daha dün 8 tane bad sector çıkan HDD'de bugün detaylı arama yapmama rağmen Bad sector vermemesiydi. Daha da garibini söyleyeyim ses problemi de gitmişti. Bu testler de aslında 5200RPM olmasına rağmen oldukça güzel değerler yakaladım. Sanırım hala bu koca oğlanın bir 3 senesi daha var gibi. Ama test sonuçları beni tam olarak durduğunu söyleyemem. Oyun performansını ve drop olacak mı diyede bir test yapmak istedim. GTA 5'i M.2 SSD'den HDD'ye aktardım. 5 dakikada verileri aktardıktan sonra birde oyun dosyalarını doğrulatmam gerekti. Doğrularken HDD'nin doğrulama hızı tam olarak 112MB/s sabit olarak ilerledi. Doğrulamayı 8 Dakika 34 saniyede bitirdiğinin de altını çizeyim.



GTA 5 Testi: Özellikle GTA 5 de online da yarış yapmak istedim. Nedeni ise eskiden en büyük droplar yarışlarda oluyordu çünkü. Story moddan hiç bir şekilde bağlanmadan direk GTA 5 online seçince tam olarak Online girme sürem 3 dakika 14 saniye olarak gözüktü. Kronometre tuttum. Tabii Story moddan geçseydim 1 dakika daha kazanacaktım buda aklınızda bulunsun. 1280X1024 en düşük ayarlarda test ettiğimde FPS değerlerim resimde ki gibiydi. Ortalama bu FPS'lerde devam ettiğini söyleyebilirim.



Oyun içi herhangi bir takılma olmadı. Gayet güzel sonuçlar elde ettim diyebilirim. (Keşke birincide olsaydım.)

10 yıllık bir HDD'den bile aslında oldukça güzel verim aldım. Şunu kesinlikle artık gönül rahatlığı ile diyebilirim Samsung cidden bu HDD'yi yapmış dostlarım. Bundan sonraki süreçte bu HDD'yi tekrar diğer bilgisayara aktarırsam ve ekran kartı alırsam. Bu HDD'yi oyun ve fotoğraf depolama amaçlı olarak kullanabilirim diye düşünüyorum. Halen gözümde aslında bir 4 yılı var.

Makalemi okuyan okumayan herkese de teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Şu an neredeyse 2 yıllık olacak, bir Samsung SSD sahibiyim. O kadar dikkatli kullanmama rağmen temizlik yapmayı geciktirdiğim zaman bile sistem HDD'den çöp oluyor. Yine sizinki iyiymiş. Umarım daha nice seneler yaşar HDD
 
12 senedir WD Blue 320GB'lık modeli kullanıyorum canı hala %100 ve Bad Sector hatası bile yok.
WD Blue serisi oldukça kaliteli hocam. WD ve Samsungdan şaşmamak gerek.
 
Bende de 10-12 yıllık WD HDD var garibim hala direnmeye çalışıyor.

Benim de bir tane Samsung marka vardı, şu an taşınabilir olarak kullanıyorum. 5400 RPM kendisi. 7-8, hatta belki 9 olmuştur kendisinin yaşama süreci. O kadar format atıldı, bir günde 3 kere format attık kendisine, kaç tane darbe gördü ancak kendisine uyguladığım ayarlar ile şu an kullandığım SSD gibi iyi çalışıyor kerata
WD Blue serisi oldukça kaliteli hocam. WD ve Samsungdan şaşmamak gerek.
Aynen, Seagate'de iyidir, her ne kadar bir WD olmasa da.
 
Seagate'de iyidir

Seagate'in baraccuda modelleri kronik sorunlu hocam. Seagate gibi marka nasıl böyle bir hata yapar akıl alır gibi değil. Forumda tonlarca konu var bununla ilgili.
 
Seagate'in baraccuda modelleri kronik sorunlu hocam. Seagate gibi marka nasıl böyle bir hata akıl alır gibi değil. Forumda tonlarca konu var bununla ilgili.

O modellerinden bahsetmiyorum zaten hocam. Eski laptoplardaki olan modelleri. Ne hard disklerdi be. Çok nefis çalışıyordu, dayımda vardı. Bir gece evlerine misafirliğe gitmiştik ve dayımdan o HDD'yi istemiştim. Vermemişti tabii
 
Bende de 1TB WD Blue 7200 RPM HDD var. 8 yıllık %99 sağlığı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…