100 Mbps fiber ve 100 Mbps VDSL farkı ne?

VDSL intenet kullanıyorum 10 upload geliyor.
Ama bunun bir garantisi yok. Bazı VDSL hatları var ki çok iyi, bazı VDSL hatları var ki kablolar resmen açık da oluyor bu yüzden hat değerleri değişiyor.

VDSL hattının VDSL2 hattı olması da gerek ki, normal durumlarda istenilen hızları alabilin. VDSL2 - Vikipedi

Anladım. Hem Superonline hem Türk Telekom fiber altyapısı var TurkNet ve Netspeed'in de fiber paketleri var. Hangi sağlayıcıyı önerirsiniz?
Eğer fiber sağlayıcınız Türknet ise tadından yenmez fakat Türknet'den başka bir operatör Fiber hat çok nadiren çektiğinden ya Türknet'dir veya Türk Telekom'dur fakat Türk Telekom'sa yine sorun değil. Yine makul mu diyelim bilmiyorum ama iyi hızlı internet yine alabiliyorsun.

Son düzenleme:
VDSL'de 100MBPS değer sana tam gelmezken, Fiber'de tam 100MBPS gelir. VDSL bakır hatları yağmır ve kar gibi etkenlerden etkilenebilirken, Fiber hiçbir şeyden etkilenmiyor. VDSL'de ping değerleriniz yüksekken, Fiber'de eviniz ile santral arasındaki ping değeri sıfır oluyor.
Ek bilgide benden olsun. VDSL'de 100Mbps hıza ulaşır. En iyi performansı kışın verir.

İşte en iyi performansı o zaman veriyor zaten. Sıcakta özellikle o öğle sıcağında dışarda olan kablolar resmen lastik gibi sünerek uzuyor. Haliyle direncide epey artıyor. İşlemci gibi düşün ne kadar soğuk o kadar iyi performans.
Ben eskiden ADSL hızmet alıyordum fakat kışın hiç veri gelmiyordu. Bilmiyorum fakat işte ortama göre değişiyor.

VDSL'de bakır kablo ile gelir yani bakır kablonun belirli hız limitleri varken fiber kabloda cam bulunur ve internet ışık ile gelir. Dolayısıyla alabileceğin bantgenişliği neredeyse sınırsızdır. Bakırda mesafe olayı vardır yani DSLAM'dan ne kadar uzaklaşırsan alabileceğin hız kapasitesi de bir o kadar azalır. Fiber altyapıda internet ışık ile geldiği için ne kadar mesafe olursa olsun asla mesafe derdi yoktur. Bakır kabloda ping olaylarına rastlamazsınız. İndirme ve yüklemeye abansanız dahi pinginiz neredeyse yükselmez. Bakır kabloda ise tam tersidir. Bazı altyapılarda indirme ve yükleme hızına abanırsanız pinginiz çıkabilir. Buna da bufferbloat denir. Bakır kablo tüm havai şartlardan (yağmur, kar vb.) etkilenirken fiber bunlardan asla etkilenmez. Fiber yine dolapta ve santraldaki yoğunluktan etkilenmez ama bakır altyapıda aman saha dolabının kapasitesi yoğun hızım az, DSLAM bana kilit koydu 88 Mbps alıyorum falan derdi yok.

Özetle fiber her türlü avantajlıdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı