1070 Ti düşük FPS sorunu

Can İşcan

Decapat
Merhabalar,
PUBG'de 55~ FPS, CS:GO'da da 140-220 FPS (bana yetmiyoR) aldığımdan ve yeni çıkan COD Black Ops 4'üde oynamak istediğimden dolayı ASUS GTX 950 STRIX ekran kartımı değiştirme kararı almıştım. Ucuza bulduğum için (3400TL) ASUS 1070Ti CERBERUS satın almaya karar verdim. Daha dün aldığım sıfır ASUS GTX 1070Ti CERBERUS'u kendi sistemime taktım, driverları kurdum (doğru kurduğumdan tam emin değilim), GPUTWEAKS 2'den son ayarlara baktım ve FPS testi için PUBG'ye girdim. İlk girdiğim zaman Ultra da FPS'im 70-115 arasında değişiyordu. Normalde youtube'den aynı ekran kartının testlerine baktığımda 90 FPS civarıydı ama benimki genelde 80'de çıkıp iniyordu ve FPS drop oluyordu. Daha yeni taktığımdan ve ekran kartının kendine gelmesi gerektiğinden düşündüm. Very Low'a aldığımda ise ilginç bir şekilde hiçbir şey değişmemişti, hala 80 civarı FPS alıyordum. Az önce yine PUBG girdim bazı ayarlar dışında her şey Very Low'da olmasına rağmen 70-80 FPS arası alıyorum. Hatta bazen 60'a kadar düşebiliyor. 75 Hz monitör kullanıyorum ve iyi bir FPS almak istiyorum. 3400TL verip sadece 20 FPS fark olmasını istemiyorum. Arkadaşımın GIGABYTE 1070 ekran kartında Very Low'a aldığında yaklaşık 100-120 FPS alırken ben neden 65-80 FPS arası alıyorum? Benim sistemime çok yakın sistemdeki FPS testlerine bakıyorum Youtube'den onlarda da 20-140 Very Low'da. Yani FPS öyle bir sıkıntılı ki 1050Ti alsaydım muhtemelen Very Low'da daha fazla FPS alacaktım. CS:GO'da da denedim bu sefer durum daha da rezil. 1080p low ayalarda bile 200 FPS alamadım. Eski ekran kartımla bu değer 2 yıl öncesine kadar 250-300'den inmiyordu. Derdim bu. Nasıl olması gereken FPS değerini alacağım? PC' de bazı sıkıntılar var galiba, onlardan ve sistemimden bahsedeyim:

İlk olarak galiba bilgisayarımın güç kaynağıyla ilgili bir problem var. Nadiren, herhangi bir oyundayken bir anda ekran donuyor, klavyemin ışığı gidiyor, sesler gidiyor ama PC çalışmaya devam ediyor (ekran siyah ekran olmuyor donuyor). Sonra bilgisayarı kapatıp açıtığımda ise açılırken bu ekran çıkıyor.

Ne olduğunu tam anlayamadım. Oyundaki FPS'imi düşürecek bir faktör müdür onuda bilmiyorum ama böyle oluyor işte. Her türlü bu sıkıntıyı da çözmem lazım ama ilk bu FPS problemini çözmem lazım.

Diğer bir sıkıntı ise Nvidia denetim masası bazen gözüküyor bazen gözükmüyor. PC'yi ilk açtığımda gözüküyor ama PUBG'yi açıyorum ve GPUTWEAKS 2'den bi şeyleri değiştiriyorum sonra yok oluyor bir anda. Acaba driverları mı doğru yükleyemedim? Ayrıca driverların yanlış yüklenmesi FPS'te bu kadar büyük bir fark yaratır mı? Ayrıca işlemcimi bilgisayarı topladığımdan beri stok fanla kullanıyorum. Bir sorun oluşmuş mudur?

Sistemim de bu. Ekran kartı dışındakileri 3 yıl önce toplamıştık.
  • Ekran Kartı: ASUS GTX 1070Ti CERBERUS
  • İşlemci: Intel Core i7 6700 Soket 1151 3.4GHz
  • RAM: CORSAIR 8GB Vengeance Kırmızı DDR4 2400MHz
  • Kasa: CORSAIR CHAMP/SPEC-02 80PLUS 650W
  • Anakart: ASUS Z170-P Intel Z170 Soket 1151 DDR4 3100MHz (O.C.)
  • Harddisk: WD 3.5" 1TB Caviar Blue 7200Rpm 64MB
  • SSD: Kingston 120GB HyperX FURY
  • Güç Kaynağı: KASANIN İÇİNDE VS650

Neden ekran kartımın performansı bu kadar düşük? Ürün defolu olabilir mi? Çözülebilecek mi?
Parçalarda bir uyuşmazlık mı var? Çok çaresiz hissediyorum. Şu an GTX 1070Ti'la 1050Ti performansı alıyorum ve PUBG gibi bir oyunda almam gerekenden yaklaşık 40 FPS düşük alıyorum (CS:GO'da zaten durum rezalet).

Umarım sizi bunları okutarak yormamışımdır. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Dostum anlatamıyorum galiba, nasıl oynarsan oyna, hangi ekran kartını alırsan al, sistemde istersen 700 istersen 5700 fps verildiği yazsın, monitörün sana 75 fps verebiliyor. Bu kadar basit, rakamlar yüzünden bu kadar uğraşmana değmez.

Bu olay 16mpbs’ye kadar destek veren bir modeme 100mpbs bağlatıp “neden download düşük arkadaşlar aboneliğim 100mpbs” diye sormak gibi bir şey

CS GO tarzı oyunları V-Sync ile 60 FPS sabitleyerek oyna bir de FPS sabitlemesi olmadan yüksek FPS'lerde oyna. Aradaki farkı anlarsın. Mouse kasıyor, oyun hantallaşıyor gibi oluyor. Geçmişte Osu diye bir oyunu oynuyordum ve belli bir yere geldikten sonra 120 FPS ile 1000 FPS arasındaki fark bile anlaşılıyordu. Bu arada Osu tarzı bir oyunu 60 FPS'te rahatça oynayabilene helal olsun. Ayrıca buradaki olay 16 Mbps modemim var 100 Mbps gelmiyor değil. Bu bahsedilen durumda 1000 Mbps destekli bir modemi olsa bile 100 Mbps'yi alamayabilir. 144 Hz monitör aldığında ne olacak? Eğer hala bu FPS'leri alırsa 144 Hz monitörün bir anlamı yok. GTX 1070 Ti gibi güçlü bir kart bu oyunlarda çok yüksek FPS alması gerekir fakat ekran kartı tam kapasite olarak çalışmıyor. 3 yıl önce bu sorunu League of Legends oynarken fark etmiştim ve çözümünü aramıştım bulamamıştım. Hala arıyorum hala çözümünü bulamadım. Bu kez bu sorunu yaşadığım oyunlar daha da arttı. Çözümünü arayan kişilere verilen yanıtlar genelde böyleydi. "120 FPS alıyorsun ya daha ne istiyorsun?" fakat ben League of Legends oyununda GTX 970 gibi güçlü bir karta sahip olmama rağmen savaşlarda nadiren 60 FPS'in altını gördüğüm oldu. Ekran kartı FPS düşük olsa bile nedense çalışmıyor. Nvidia tarafından mı sınırlandırılıyor oyun motorları eski olduğundan mı oluyor hala bilmiyorum.

Kardeşim Cs de aynı sıkıntı bende de var gpu max %70 kullanıyor işlemci de %30-50 arası ne yaptıysam çözemedim ben de. Bu gün yarın çözersen ulaş bana. 300 fps zorlamak istiyorum olmuyor bu yüzden.

Aslında neden aşırı yüksek FPS'lere ihtiyaç duymadığımızın, hatta zaman zaman çok yüksek FPS'lerin faydadan çok zararının olduğunun, bütün bu yanlış bilgilerin düzeltilmemesinin sebebinin işlemci ve ekran kartı satan firmalar olduğu hakkında yepyeni bir başlık açacağım, elimdeki kamera testlerini bitirir bitirmez. O yüzden şimdi başlık dışı diye o konuyu kenara bırakıyorum. Kullanın ya da kullanmayın, o FPS'leri istemek (en azından test amaçlı olarak) hakkınız, çünkü ekran kartınız ve işlemciniz bunu verebiliyor olmalı.

Genel olarak GTX 1070'lerin düşük FPS'ler almalarıyla ilgili biraz araştırma yapınca; ekran kartının hızını 50-60MHz düşürüp öyle deneme, güç faktörünü arttırma, bir önceki sürücüye geçip Nvidia Experience'i kurmama gibi tavsiyeler var. Sorunlar da çoğunlukla çözülmüş. Ancak size bu tavsiyeleri hiç birini vermeyi güvenli bulmuyorum, zira güç kaynağınızla ilgili bir problem var gibi görünüyor, o anakart o mesajı boşuna vermez. Böyle bir durumda, özellikle güç faktörünü arttırmak seçeneği çok pahalı sonuçlar getirebilir.

Bu arada MSI Afterburner çıktısında 1848MHz görünen ekran kartı mı? Çünkü GPU-Z'de 1607MHz olarak görünüyor.

MSI GE73 Raider RGB 8RF model oyun bilgisayarına sahibim. Oyunlarda 100 üstü fps alırken oynama esnasında sık sık fps 20-30 aşağı düşüp geri çıkıyor ve o düşme anında görüntü donmaları ve oyunda takılma yaşıyorum. Bu droplar anlık oluyor. Bilgisayarım daha yeni ve böyle şeyler yaşamak beni üzüyor. Konu açamadığım için bu postun altına yazıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Afterburner ile ilgili bir bilgim yok. Eğer 1848MHz ise bunun anlamı ne demektir? Ayrıca galiba benim ekran kartım %40 civarlarında kullanılıyor. Nasıl bu değeri %70-80'e çekerim. Çünkü gerçekten 130 fps üstü almam gerekirken 65 civarlarında dolaşması çok sinirimi bozuyor...

Yarın bi bilgisayarcıya götürmeyi planlıyorum. En azından durumun neden kaynaklandığını öğrenmem gerekiyor. Güç kaynağındaki sıkıntıdan dolayı yarı yarıya fps kaybı yaşayacağımı düşünmüyorum. Başka bir şeylerden de kaynaklanıyordur bence.

Ayrıca oyunlarda ve webte takılırken kullandığım GPUTWEAKS 2 ayarlarım da böyle:

Varsayılan modalarda kullanıyorum da bir şey mi yanlış? Çünkü burada 1683MHz gözüken değer sizin dediğinize göre 1848 yazıyor. Cevabınız için çok teşekkürler

İlk yazınızda paylaştığınız GPU-Z değerlerinde ekran kartınızın tanımlı olan değeri 1607MHz görünüyor yanlış okumadıysam. Şu anda ise 1683MHz'de. Şimdi Asus'un sitesinden baktım, 3 modu varmış. 1607 kendinden gelen, 1683 Gaming Mode, 1700 küsür bir değer de OC modu imiş. MSi Afterburner ile bunları devre dışı bırakıp düz 1600 MHz'e düşürüp bir kaç saat böyle dener misiniz? Şu anki güç kaynağı riskinizi düşününce önerebileceğim en güvenli deneme yolu bu.

Gaming moddaki değeri mi 1607'ye çekeyim? Çünkü bir de silent mod var ve 1657MHz ama onda Power Target %100 yerine %90. Yani Gaming Modun MHz sini 1607 ye çekeyim yoksa Silent Modununkini mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…