110.000 TL borcun sadece asgari tutarını ödemek 1 yılda ne kadar faiz bindirir?

rosefritz

Hectopat
Merhaba. Şu an İş Bankası kredi kartımda 9 taksitli yaklaşık 110 bin TL borç var. Aylık ekstresi yaklaşık 12 bin TL ve asgari ödemesi de yaklaşık 6 bin TL. Ben bu karta her ay 12 bin TL yerine sadece asgariyi ödesem, bir yıl boyunca asgari ödediğim için fazladan ödeyeceğim tutar ne kadar olur?

Araştırdığım kadarıyla bu tutarlara yakın borçlarda asgari ödendiğinde aylık yaklaşık 400 TL faiz işliyormuş; bu doğru mu? Eğer doğruysa, 1 yılda fazladan ödeyeceğim 6–7 bin TL dışında başka bir zararı olur mu? Yoksa asgari ödemenin faizi çok daha fazla mı? Kafama takıldı ve emin olmak istiyorum, her yerde farklı şeyler yazıyor. Teşekkürler.

copilotun cevabı altta.

• Toplam borç: 110.000 TL
  • Aylık taksit/ekstre: 12.000 TL
  • Asgari ödeme: 6.000 TL
  • Senaryo: Her ay sadece asgari ödeniyor, kalan borç faize giriyor.

🔢 Hesaplama Mantığı​

1. Normalde her ay 12.000 TL ödesen → 9 ayda borç kapanır, faiz işlemez.
  2. Sadece asgari (6.000 TL) ödersen → kalan 6.000 TL her ay faize girer.
    • Faiz oranı: %4,25 aylık.
    • Yani her ay ödenmeyen kısım üzerine faiz eklenir.
  3. Bu durum kart borcunu sürekli büyütür çünkü taksitler bitse bile faizli bakiye kalır.

📊 Yaklaşık Hesaplama​

• İlk ay: 12.000 TL borcun yarısını (6.000 TL) ödemedin → %4,25 faiz ≈ 255 TL eklenir.
  • İkinci ay: Yeni ekstre 12.000 TL + önceki faizli bakiye. Yine 6.000 TL ödenmez, faiz işler.
  • Bu şekilde her ay faiz katlanarak büyür.
Yaklaşık sonuç:

• 12 ay boyunca sadece asgari ödemeyle borç 110.000 TL’den 150.000 TL civarına çıkabilir.
  • Yani fazladan ödeyeceğin tutar ≈ 40.000 TL olur.

🧾 Özet​

• Düzenli ödeme (12.000 TL/ay): Toplam ödeme ≈ 110.000 TL.
  • Sadece asgari ödeme (6.000 TL/ay): Toplam ödeme ≈ 150.000 TL.
  • Fazladan maliyet ≈ 40.000 TL (1 yıl sonunda).

copilotun cevabı altta.

• Toplam borç: 110.000 TL
  • Aylık taksit/ekstre: 12.000 TL
  • Asgari ödeme: 6.000 TL
  • Senaryo: Her ay sadece asgari ödeniyor, kalan borç faize giriyor.

🔢 Hesaplama Mantığı​

1. Normalde her ay 12.000 TL ödesen → 9 ayda borç kapanır, faiz işlemez.
  2. Sadece asgari (6.000 TL) ödersen→ kalan 6.000 TL her ay faize girer.
    • Faiz oranı: %4,25 aylık.
    • Yani her ay ödenmeyen kısım üzerine faiz eklenir.
  3. Bu durum kart borcunu sürekli büyütür çünkü taksitler bitse bile faizli bakiye kalır.

📊 Yaklaşık Hesaplama​

• İlk ay: 12.000 TL borcun yarısını (6.000 TL) ödemedin → %4,25 faiz ≈ 255 TL eklenir.
  • İkinci ay: Yeni ekstre 12.000 TL + önceki faizli bakiye. Yine 6.000 TL ödenmez, faiz işler.
  • Bu şekilde her ay faiz katlanarak büyür.
Yaklaşık sonuç:

• 12 ay boyunca sadece asgari ödemeyle borç 110.000 TL’den 150.000 TL civarına çıkabilir.
  • Yani fazladan ödeyeceğin tutar ≈ 40.000 TL olur.

🧾 Özet​

• Düzenli ödeme (12.000 TL/ay): Toplam ödeme ≈ 110.000 TL.
  • Sadece asgari ödeme (6.000 TL/ay): Toplam ödeme ≈ 150.000 TL.
  • Fazladan maliyet ≈ 40.000 TL (1 yıl sonunda).
Bana da resimdeki cevabı verdi. DenizBank’ın sitesine baktığımda, “Asgari ödeme yapmak, kredi kartı borcunuzun tamamını ödemek yerine sadece minimum ödeme miktarını ödemeniz anlamına gelir. Bu durumda, kalan borcunuz üzerinden faiz uygulanır ve zamanla borcunuzun büyümesine neden olabilir.” yazıyor. Resimdeki doğru sanırım.

1765375610641.png

Kalan miktar dediğiniz ekstre değil mi? 15 bin TL ekstre'nin asgarisini, yani 6 bin TL’yi ödesem, geriye kalan 9 bin TL’ye faiz işlenmiyor mu? Karttaki toplam borca faiz işlenmiyordur bence.
Kalan toplam borca genelde ortalama olarak her bankada bu aynıdır diyebiliyorum %4 oranında faiz işlenir. Ki bu şekilde borcu bitirmeniz haliyle çok daha uzun sürecek onun için mantıklı değil çıkmaz bir döngüye girersiniz.

Merhaba. Şu an İş Bankası kredi kartımda 9 taksitli yaklaşık 110 bin TL borç var. Aylık ekstresi yaklaşık 12 bin TL ve asgari ödemesi de yaklaşık 6 bin TL. Ben bu karta her ay 12 bin TL yerine sadece asgariyi ödesem, bir yıl boyunca asgari ödediğim için fazladan ödeyeceğim tutar ne kadar olur?

Araştırdığım kadarıyla bu tutarlara yakın borçlarda asgari ödendiğinde aylık yaklaşık 400 TL faiz işliyormuş; bu doğru mu? Eğer doğruysa, 1 yılda fazladan ödeyeceğim 6–7 bin TL dışında başka bir zararı olur mu? Yoksa asgari ödemenin faizi çok daha fazla mı? Kafama takıldı ve emin olmak istiyorum, her yerde farklı şeyler yazıyor. Teşekkürler.
Hocam mantık çok basit, kredi kartının asgari borcunu ödediğinzde kalan ödenmeyen tutar için %4.25 olan faiz +%15BSMV +%15 KKDF eklenir. Bu kadar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı