11700K işlemci 100 dereceyi görüyor

Makaleler
3
Selam. İşlemcimi güncel Prime 95 programı ile teste soktuğumda çekirdekler 100 dereceye çıkıp çalışmayı durduruyor. Geçen yıllarda 6600k işlemci kullanırken kullandığım AIDA 64 programı denk geldi yani eski versiyon bununla test yaptığımda ise 75 derece civarında kalıyor. Güncel programda bir sıkıntı mı var acaba?
Sistem;
İşlemci: Intel i7 11700K (4.8 GHz)
Anakart: MSI Z490 Carbon EK X
Ekran Kartı: Zotac 3070 Ti AMP
RAM: Kingston HyperX 16 GB DDR4 2666MHz
PSU: Corsair RMx 750W 80+ Gold
SSD: Adata XPG S40G 512 GB
Monitör: Asus MG278Q 1440P 144Hz 1Ms
İşlemci Soğutucu:

AIDA 64 programı ile sıcaklık değerleri ve 15 dakikalık stabilite testi;

Eski versiyon Prime 95 programı ile 15 dakikalık stabilite testi;

İşlemci 1.4 voltaj ile bütün çekirdekler 4.8 GHz hızında çalışacak şekilde hız aşırtılmıştır. Stok ayarlar ile 1.450 voltajlara kadar çıkıp 4.6 GHz hızında çalışıyor. Neredeyse sıcaklıklar bu değerlere yakın. Biraz sonra stok ayarlardaki testleri de paylaşabilirim.
Hız aşırtılmış hali ile şöyle bir de oyun testi yaptım;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İşlemcinin stok ayarları ile 11 dakikalık Aida 64 Testi

Yine işlemci stok halde. Program Eski versiyon Prime 95 stres testi 11 dakika;

Son düzenleme:
AIDA64'te sadece FPU'yu aktif edip testi başlatırsan yine 100'lerin üzerine çıkacaktır işlemci sıcaklığın. Daha iyi bir soğutucu alınabilir veya undervolt denenebilir.

Programların güncelliğinden çok AIDA64'te yaptığın ayarlarla işlemcin %100 olarak gözükse de işlemci maximum erişebileceği hesaplama yükünü elde edemiyorsun. Prime 95'te yapılan test AIDA64'teki FPU tesinin eş değer olduğunu varsayabilirsin.

AIDA64'te sadece FPU'yu aktif edip testi başlatırsan yine 100'lerin üzerine çıkacaktır işlemci sıcaklığın. Daha iyi bir soğutucu alınabilir veya undervolt denenebilir.
Aida64 testimde FPU aktif zaten. Mevcut soğutucumdan daha iyi bir soğutucu almak hayli zor bir şey.
Sistemde teknik bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. İşlemci stok halinde çok fazla voltaj alıyor ve güç tüketiyor. Bu bence gereksiz ısınma yapıyor.

Sadece FPUnun açık olması lazım. Diğer bütün tikleri kaldırmalısın. Daha iyi bir soğutucu derken belki 2. bir radiator belki de daha güçlü bir motor demek istedim.

Sadece FPUnun açık olması lazım. Diğer bütün tikleri kaldırmalısın. Daha iyi bir soğutucu derken belki 2. bir radiator belki de daha güçlü bir motor demek istedim.
Sistemde zaten 65mm kalınlığında 360'lık ve 240'lık 2 adet radyatör var. Kullandığım pompa D5 tipi bunun gibi 2 sistem kaldırabilecek güçte bir pompa. CPU blok olarak MSI Carbon EK X anakartının monoblock'u var.

Şimdi diğer tikleri kaldırdım. Sadece FPU tikli bir şekilde yeni bir test yapıyorum.

Süper hakim değilim bütün anakartı ayarlarına ama, Load-Line Calibration diye bir ayar var kendi ASUS anakartımda. O ayarı yükselttikçe işlemcin daha fazla voltaj istiyor.

2. radiatörü görmedim özür dilerim.

Unutmamak lazım Prime 95 ve AIDA64 fpu testi Extreme şartları gösteriyor. Oyun oynarken veya video işlenirken işlemci sıcaklığı 70'lerde kalıyorsa bence bir sıkıntı yok.

Unutmamak lazım Prime 95 ve AIDA64 fpu testi Extreme şartları gösteriyor. Oyun oynarken veya video işlenirken işlemci sıcaklığı 70'lerde kalıyorsa bence bir sıkıntı yok.
Shotcut ile çıktı almayı denedim şimdi. 77 veya 78 dereceyi gördüm. Rise of The Tomb Raider oynarken fanlar bile dönmüyor. İşlemci 45-50 derece civarında geziniyor. Hafif yüklerde veya ortalama oyunlarda bir sıkıntı yok. İşlemci gerçekten çalışmaya başladığı zaman bir anormallik var bence. Yüksek voltaj ve yüksek sıcaklık. Bu işlemciler için stok halde 1.460 voltaj almaları normal mi? Güç tüketiminde 325W gibi değerler normal mi acaba? Ben böyle bir soğutma ile 99-100 dereceleri görüyor isem standart bir soğutma kullanan kullanıcılar ne yapacak? Yani 100 derece aşırı fazla değil mi. Bence sistem kullanılama durumda 100 derece tehlikeli bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…