12. nesil Intel işlemcilerde performans düşüklüğü

Cube

Femtopat
Daha fazla  
Meslek
Cg Artist
RAM
64 GB G-Skill Trident Z
Anakart
Gigabyte Z690 UD
İşlemci
i9-12900K
Herkese merhaba.
Şu an Intel ile çözüm aradığım bir sorunu sizinle paylaşmak istedim. Intel'in yeni nesil mimari ile tanıttığı 12. nesil işlemcilerde ciddi bir performans sorunu yaşıyorum. Bu işlemcilerde güçlü performans çekirdekleri (p-Core) ve verimlilik çekirdekleri (e-Core) bulunuyor. Sistemin durumuna göre bunlardan ihtiyacı olanı kullanıyor. E-Core olanlar düşük hızda ve Hyper-Threading özelliği yok. Dolayısıyla performans çok düşük. Şimdi gelelim soruna;
Ben 3D modelleme ve animasyon işleri yapıyorum. Bu sebeple işim işlemci ile. 12900k ve 12700k ile render alırken işlemcileri %100 kullanıyor. Problem yok ancak başka herhangi bir uygulamaya geçince bütün p-Core çekirdekleri kesiyor sadece e-Core çekirdekler ile işleme devam ediyor. Yani 30 saniyede aldığı render 120 saniyeye çıkıyor. Tekrar render penceresine tıklayınca %100 oluyor. Yani hangi işi yaparsam ona odaklanıyor sistem. Bu her iki işlemcide de aynı şekilde. İşletim sistemi Windows 11 Pro bu arada. Bununla ilgili örnek bir video çektim ve YouTube'a yükledim. Merak edenler daha net görebilirler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Belki daha çok kullanıcı 12.nesile geçince bu problemle karşılaşan sayısı artacaktır ama yurt dışında 1-2 forumda gördüm sadece onlar da çözüm bulamamış. Konuyu Intel'le de paylaştım. Hala yazışıyoruz ve üst seviyelere taşındı şu anda. Muhtemelen yazılımsal bir çözüm olacaktır. Aslında Intel thread director bu çekirdek yönetimini kendi yapıyor. Bunu kullanıcı denetimine de sunsa muhtemelen sorun çözülecektir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anladığım kadarıyla sistemin verimlilik açısından işleme yönelik hareket etme özelliği odaklanılması gereken arkaplandaki asıl işlemin önceliğini kaybetmesine ve işlerin uzamasına sebep oluyor.

Konuya dair bir bilgim yok, bende takipteyim ancak her derde devadır diyerek overclock öneriyorum. BIOS üzerinden bas overclocku, mayın tarlası bile açsan tüm çekirdekler tam gaz çalışsın. Bence mis gibi olur 😀

Burayı bul bak belki değişmiş olabilir.

1650418796213.png

Burayı bul bak belki değişmiş olabilir.

Eki Görüntüle 1365314
Maalesef denedim bir işe yaramıyor. Zaten bu eski bir işlev. 12.nesil ile ilgili değil.
Anladığım kadarıyla sistemin verimlilik açısından işleme yönelik hareket etme özelliği odaklanılması gereken arkaplandaki asıl işlemin önceliğini kaybetmesine ve işlerin uzamasına sebep oluyor.

Konuya dair bir bilgim yok, bende takipteyim ancak her derde devadır diyerek overclock öneriyorum. BIOS üzerinden bas overclocku, mayın tarlası bile açsan tüm çekirdekler tam gaz çalışsın. Bence mis gibi olur 😀
Peki ısınma sorunu ne olacak. Şu an 8 fan 360 mm radyatör sıvı soğutma var. Render anında 95 - 100 dereceleri görüyor sistem Overclock düşünemiyorum bile :)

Son düzenleme:
Maalesef denedim bir işe yaramıyor. Zaten bu eski bir işlev. 12.nesil ile ilgili değil.

Peki ısınma sorunu ne olacak. Şu an 8 fan 360 mm radyatör sıvı soğutma var. Render anında 95 - 100 dereceleri görüyor sistem Overclock düşünemiyorum bile :)
Dostum o zaman ya fan düzenin yanlış, ya kasanın hava akışı çok kötü yada kullandığın sıvı soğutma kötü. O saydığın şeylerde bir sıkıntı olmamasına rağmen bir işlemci bu sıcaklıkları görüyorsa at çöpe gitsin öyle mühendislik mi olur?

Bu arada overclock demek illa fazla sıcaklık demek değil sanırım böyle bir yanılgın var. Overclock'un sıcaklık artışına sebep olması için işlemciyi referans değerleri dışına hız aşırtıp voltajı yükseltmen lazım. İşlemcin zaten en güçlü işlemcilerden olduğu için referans aralığının dışına çıkmana gerek yok, hatta bu işlemi yaparken undervolt da deneyebilirsin eğer yapabilirsen sıcaklıklarda artma yerine azalma olur. Örneğin benim işlemcimin referans max hızı 4.2 ghz, stok ayarlarda ihtiyaca göre bu değerlere çıkıyor boost teknolojisiyle ve voltaj olarakta neredeyse 1.4 volta kadar çekiyor ve sıcaklığı 75 derecelere çıkıyor. Ben bunu referans üst limit olan 4.2 ghz değerine sabitletip overclock yaptım ve voltajı da 1.2 volta undervolt yaptım, şuan işlemcim eskiye nazaran her daim maksimum hızda çalışmasına rağmen sıcaklığı 75 derecelerden 60 derecelere düştü. Bence senin de overclock olmasa da en azından o sıcaklıkları düşürmek için undervolt yapmaya ihtiyacın var, bir kurcala bu konuları.

Yakın zamana kadar senin sisteme benzer bir şeyler almak hedefindeyim. Ama dediğin gibi son nesilde bu şekilde problem olması saçmalık. Belki alakasız bir yerden çözümü vardır. Umarım çözersin.
Not; sistem özelliklerini paylaşabilir misin? Standart soğutma ile çalışması durumunda çok mu kötü olur? Sisteminin ses düzeyi nasıl, rahatsız ediyor mu?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı