Bir şey soracağım neden diğerleri Windows 10 kullanıyor? 12.nesil olmasına rağmen.
Bunun en büyük nedeni Windows 10 saf çekirdeklere önem vermesidir. Windows 11 işletim sistemin kernel mod çalışma biçimi kullanılan işlemcilerin tümü üzerinden kesintilere öncelik veriyor, Windows 10 ise kesintileri saf çekirdeklere bırakıyor daha çok. Örnek Intel işlemcilerde saf çekirdekler içinde performans çekirdekleri vardır. Bunlar genelde 1 ve 2. çekirdektir. Windows 11 bu çalışma modunu işletim sistemi üzerinde genele yayıyor. Dolasıyla benchmark yapan takıntılı insanlar aldığı skorlar ile kendilerini tatmin ediyor, bu fark da çok değil aslında. Normalde Windows gibi bir işletim sistemini kullanan kullanıcılar %90+ oyun odaklıdır, bu oyunlarda genelde yüksek FPS oyunlardır. Windows 11 özellikle yüksek FPS oyunlarda Windows 10 sisteme göre gecikme değerleri yüksek bir tık, FPS konusunda da kayıp oluyor. Ayrıca size "güncel kalın en iyisidir" diyen kimseye bodozlama inanmayın. Şimdi anlatacağım olaydan ders çıkarın;
Anakart'ım ASUS PRIME Z690 P D4 modeli. İlk satın aldığım zaman yüklü olan BIOS sürümü işlemcimin AVX-512 desteği vardı, daha sonra güncellemek gibi bir hata yaptım. Şimdi ise o sürüm ve onun altında ki sürümlere geri dönemiyorum

Çünkü sevgili ASUS için AVX-512 çalışması işlemciye zarar verebilirmiş. Kısacası tecrübesiz kullanıcılar yüzünden ben performans kaybı yaşıyorum. ASUS desteğe yazdım 10 gün oldu, benden video ya da ekran görüntüsü istediler, hala cevap bekliyorum kendilerinden. Kısacası "güncel en iyisidir" diye bir mantık yok. İşletim sisteminizin kurulumunu yaptıktan sonra gelen büyük güncellemeleri bence yüklemeyin, öncelikle bu güncellemelerin neye yönelik yapıldığını bir araştırın. Çünkü Microsoft güncellemeleri yazılımsal güncellemeler gibi görünsede kullanıcılarda donanımsal performans kaybı yaşatabiliyor. Windows 10 2025 senesinde gidecek ama bunca zaman çokta kötü değildi, Windows 11 ise hala kusurlarını kapatacak şekilde güncellemeler yapıyor ki yakın zaman sonra kernel mimarisi büyük değişikliği olan yeni sürüm çıkacak. Şimdilik bana göre Windows 10'da kalın.
Çok kabaca bir örnek vereceğim şimdi.
Bir oyun oynadığınızı düşünün, bu oyuna bağlı olan driverlar var, hizmetler var, Windows uygulamaları fln fln var. Kesintiyi oyunu ilgilendiren bu şeylere öncelik olarak yapmalı. Windows 11'de arka planda açtığınız bir uygulama, örnek Discord, Spotify gibi...Aynı zamanda bu uygulamalar da açık olduğu zaman Windows 11 kesintileri tüm çekirdeklere bölüyor, ve Discord Spotify gibi uygulamalarıda önemsiyor. Windows 10 ise hangi işlem daha çok kesinti yapıyorsa daha çok ona önem veriyor, tabii ki Windows 11 de bu şekilde ama Windows 10 kadar kararlı değil. Yani bir taraftan oyun oynuyorsanız arka planda Discord yayın veriyorsanız Windows 10 burada Windows 11'den çok iyi performans verir, o performansın önceliği siz olursunuz, verdiğiniz yayını izleyenlerde sorun yaşamaz. Windows 11 gereksiz yere bu yayın için kesintileri fazla kullanıyor

Hem Driver kesintileri, hem CPU. O yüzden her zaman güncel en iyisi değildir.
Şu ayrıntıyıda geçmeyelim. Şimdi AAA bir oyunda belki Windows 10'a göre 2-3 FPS daha fazla alırsınız, ama gidin bir araştırın çoklu çekirdek kullanımı olan bir sistemin gecikme değeri ile tekli çekirdek kullanımın gecikme farkları nasıl diye...Yani 2-3 FPS daha çok alırken bununla birlikte oyunun akıcılığı azalıyor. Şöyle kabaca örnek vereyim, Twitch yayın izlerken 60FPS + 4000Bitrate mi iyidir, yoksa 60FPS + 8000bitrate mi iyidir ? Yani bu anlatmak istediğim şey 2-3 FPS fazla aldığınız zaman oyunun işlevi yavaşlıyor. Tabii bu anlattığım göze batmayacak seviyede oluyor genelde, ama bazı oyunlarda hissediyorsunuz, özellikle Valorant ve CS:GO gibi oyunlarda ciddi ciddi hissediyorsunuz.