Diğer 12. sınıfta sayısaldan dil bölümüne geçilmeli mi?

jjh

Femtopat
10. sınıfın sonlarında sayısal derslerim çok iyi olduğundan ve tıp okumak istediğimden sayısal seçtim. 11. sınıfın başlarında hiç pişman değildim aslında, fakat 2. döneme yaklaştıkça keşke dil seçseymişim diye sürekli mutsuzdum. Çünkü okuduğum bölümden hiçbir keyif alamıyorum. Sayısalım iyi olmasına rağmen gittikçe derslerde kötüleşiyorum ve strese giriyorum. Fakat çok geç kaldığımı düşünerek hiçbir şey yapmadım. Öyle devam ederken 11. sınıfın sonlarına doğru dersler bayağı zorlaşmaya başladı fakat gene de belge almayı falan başardım. Ama artık daha fazla bu bölümde kalamayacağımı düşünüyorum.

O zamanlar aklımda tıp var diye sayısalı seçmiştim. Şu an düşünüyorum ki aslında ben tıp istemiyormuşum, meğerse sadece ailemin istediği meslek diye kendimi kandırıyormuşum.

12. sınıfa geçtim, yaz tatilinde az da olsa üstümden stresi atmıştım. Fakat okul tekrar başlayınca, o sayısal derslere tekrar girince o stres tekrardan ortaya çıktı ve şu an hiçbir şeye odaklanamıyorum. Derslerde sürekli keşke o zamanlar böyle bir hata yapmasaydım diye düşünüyorum. Kendimden bu yüzden nefret ediyorum. O 1 seneyi boşuna okumuşum gibi geliyor. Keşke o zamanlar dil seçseydim. O zamanlar dil seçen işsiz kalır diye hocalar bizim beynimizi yıkamıştı. Fakat birkaç iyi hoca vardı, İngilizcem çok iyi olduğu için dile geçeceğimi sanan ve destekleyen.

İngilizcem ve ezberim çok iyi, dil seçseydim bütün derslerimde çok başarılı olurdum büyük ihtimal. Dil çalışırken kendimi çok mutlu buluyorum, eğleniyorum. Fakat şu an çok geç kaldım diye düşünüyorum. Ama böyle giderse ben sınıf tekrarına kalacağım büyük ihtimal veya bırakacağım. Ama bırakamam, okulu bırakamam. Ne yapmam gerekiyor? Gerçekten benim için çok stresli bir dönem.

Müdürümüz sakin ve anlayış gösteren birisi, ama gene de çok çekiniyorum. Sınıf arkadaşlarımdan da çok çekiniyorum, dile geçersem dilde ki insanları da pek sevmiyorum. Ama dilde 2-3 iyi arkadaşım var. Anksiyetesi olan biriyim ve içe dönüğüm, diyelim dile geçtim. Ne yapacağım? Hiç kimseyi tanımıyorum. Oradaki insanlar çok yargılayıcı, bunu düşündükçe stres oluyorum. Sınıftaki insanların ve hocaların tepkilerinden çok korkuyorum.

Bölüm değiştirmek için çok mu geç kaldım? Değiştirmek için ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
10. sınıfın sonlarında sayısal derslerim çok iyi olduğundan ve tıp okumak istediğimden sayısal seçtim. 11. sınıfın başlarında hiç pişman değildim aslında, fakat 2. döneme yaklaştıkça keşke dil seçseymişim diye sürekli mutsuzdum. Çünkü okuduğum bölümden hiçbir keyif alamıyorum. Sayısalım iyi olmasına rağmen gittikçe derslerde kötüleşiyorum ve strese giriyorum. Fakat çok geç kaldığımı düşünerek hiçbir şey yapmadım. Öyle devam ederken 11. sınıfın sonlarına doğru dersler bayağı zorlaşmaya başladı fakat gene de belge almayı falan başardım. Ama artık daha fazla bu bölümde kalamayacağımı düşünüyorum.

O zamanlar aklımda tıp var diye sayısalı seçmiştim. Şu an düşünüyorum ki aslında ben tıp istemiyormuşum, meğerse sadece ailemin istediği meslek diye kendimi kandırıyormuşum.

12. sınıfa geçtim, yaz tatilinde az da olsa üstümden stresi atmıştım. Fakat okul tekrar başlayınca, o sayısal derslere tekrar girince o stres tekrardan ortaya çıktı ve şu an hiçbir şeye odaklanamıyorum. Derslerde sürekli keşke o zamanlar böyle bir hata yapmasaydım diye düşünüyorum. Kendimden bu yüzden nefret ediyorum. O 1 seneyi boşuna okumuşum gibi geliyor. Keşke o zamanlar dil seçseydim. O zamanlar dil seçen işsiz kalır diye hocalar bizim beynimizi yıkamıştı. Fakat birkaç iyi hoca vardı, İngilizcem çok iyi olduğu için dile geçeceğimi sanan ve destekleyen.

İngilizcem ve ezberim çok iyi, dil seçseydim bütün derslerimde çok başarılı olurdum büyük ihtimal. Dil çalışırken kendimi çok mutlu buluyorum, eğleniyorum. Fakat şu an çok geç kaldım diye düşünüyorum. Ama böyle giderse ben sınıf tekrarına kalacağım büyük ihtimal veya bırakacağım. Ama bırakamam, okulu bırakamam. Ne yapmam gerekiyor? Gerçekten benim için çok stresli bir dönem.

Müdürümüz sakin ve anlayış gösteren birisi, ama gene de çok çekiniyorum. Sınıf arkadaşlarımdan da çok çekiniyorum, dile geçersem dilde ki insanları da pek sevmiyorum. Ama dilde 2-3 iyi arkadaşım var. Anksiyetesi olan biriyim ve içe dönüğüm, diyelim dile geçtim. Ne yapacağım? Hiç kimseyi tanımıyorum. Oradaki insanlar çok yargılayıcı, bunu düşündükçe stres oluyorum. Sınıftaki insanların ve hocaların tepkilerinden çok korkuyorum.

Bölüm değiştirmek için çok mu geç kaldım? Değiştirmek için ne yapmalıyım?

Hocam hayatınız boyunca sevmediğiniz işi yapmak kadar ağır bir yük olamaz bence aşk işleri falan çoğusu bu zamanlarda geçici ayrıca hiçbir şey için geç kalmadınız asıl şimdi tam zamanı istiyorsanız kendinize güveniyorsanız tamamsınız.

Biraz geç kaldığın doğru ama istemediğin bir şeyi niye yapacaksın ki? Şimdi biraz gerçekçi konuşacağım umarım anksiyetini uçurmam ama bu geleceğin ile ilgili o yüzden gerçekçi olalım:
  1. İşsiz kalacağına dair hocalarının uyarıları asılsız değil. Evet, yüksek ihtimalle sözel bir bölüme geçersen (özellikle dil ve bu dil İngilizce ise) işsiz kalacaksın. Ama kesin kalacaksın demek değil bu. "Okurken neler yaptın ve seni diğerlerinden ayıran şeyler neler?" diyecekler sana mezun olduğun zaman. Eğer bu soruya dolu dolu cevap verebilen bir birey olursan işsiz kalmazsın. Tabi ki üniversite kısmından bahsediyorum, lisede kimsenin senden bir beklentisi olmaz zaten.
  2. Geçmezsen daha mı iyi yaparsın? Bence bu sorunun cevabı hayır. Sevmeyeceğin bir işi yapıp anlam bulamayacağın bir hayatı mı tercih edersin, seveceğin bir işi tutkuyla yapıp sürekli çalışmak istediğin bir hayatı mı? Evet durumlar daha zor olabilir ama bu da senin göze alman gereken bir risk. Eğer işsiz kalırım, sürekli çalışmak zorunda kalırım gibi korkuların varsa ve tutkuna ağır basıyorsa alan değiştirmemen daha hayırlı gibi, sen ne dersin?
  3. Dil seçeceksen İngilizce dışında bir dil ile işler senin için çok daha kolay olabilir. Bunu da çok geç kalmadan araştırıp öyle karar ver bence. İngilizce olursa nasıl bir kariyer yapabilirim? İngilizcem var ama yanına hangi dili koyarım ve nasıl bir kariyer yolu izlerim? Ve benzeri sorular ile kendi kararını vermene kendin yardımcı ol ama lütfen gerçekçi ol.
  4. Bölüm değiştirirsem kim ne der? Ya bırak kim ne derse desin! Bir sürü salak saçma insan var. Herbirine cevap vereceğim, uğraşacağım dersen hiçbir şeye zamanın kalmaz. Senin hayatının geri kalanından ve kariyerinden daha mı önemli bu salakların ne düşünüp ne dediği? Herkes kendi işine baksın. Sen yapabileceğine inanıyorsan sıkı çalışıp farkı kapattığın zaman cevabın kralını bu arkadaşlara vermiş olursun.
  5. Geç kalmışlık; evet, cümlelerime başlarken de dediğim gibi geç kalmışsın ama dönülmez bir noktada değilsin hiçbir zaman için. Diyelim ki geçiş yaptın. Gerçekten çok sıkı çalışarak açıklarını hemen kapatman lazım çünkü 2 yılın var. E diyelim ki kazanamadın, ne olacak ölecek misin? Hayır, mezuna kalıp 1 sene full focus çalıştığın zaman kazanamayacağın bir yer olduğunu düşünmüyorum. Eğer sen gerçekten yapmak istiyorsan yaparsın. Kendini kandırıyorsan zaten en baştan bile dil seçmiş olsaydın yine yapamazdın.
  6. Ailenin hayalleri: önemli mi? Hayır, senin geleceğinden ve hayatından daha önemli değil. Eğer geçiş yapmaya karar verirsen oturup konuş. Seni desteklerlerse zaten daha ne isteyesin, desteklemezlerse de sen kafaya koyduysan yaparsın ama böyle çok kararsızlığın varsa olmaz. Ha ne olur mesela? Diyelim ki geçiş yapmadan mezun oldun ve hiçbir yeri kazanamadın. Eee öldün mü? Hayır, yine mezuna kalıp istediğin şekilde hazırlanabilirsin.
Daha uzun uzun da konuşabiliriz ama demem o ki sen gerçekten ne istiyorsun? Kendine güveniyor musun? Önünde upuzun bir hayat var, kendini neden darlayıp bunaltıyorsun? Hiç gerek yok. Sakin kafayla karar ver. 1. dönemin başındayız. Yukarıdaki sorulara yanıtlarını kendi kendine ver ve araştırmalarını güzelce yap. Gerekirse kendine bu iş için bir zaman tanı (atıyorum 2 hafta içerisinde araştırmalarımı bitirip kariyer hedefimi çizip ona göre bir karar vereceğim de.). Sonrasında da çok zaman kaybetmeden kararını uygula. Uzun bir ömrün olsa da şu an bir yarış var (sınavdan bahsediyorum.). Yarışa ne kadar az geç kalırsan o kadar iyi olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı