1200 TL'ye sistem toplama

Bütçe
1200-1500
Hocam cevabın için teşekkür ediyorum. İlk bahsettiğin sistem uygun görünüyor o bi kenarda dursun.

İkinci sistem için ne kadar harcamam gerekir? Piyasayı hiç bilmiyorum. Sıfır alınır mı veya ikinci el almaya kalksam parçaların ortalama fiyatları nedir biliyorsan yazar mısın dolandırılmayayım :)
İki sistemi de parça parça açıklıyorum.

Ram iki sisteme de 100TL civarına alınabilir. Sıfır olarak da alınabilir 2. el de olur fiyata göre karar verebilirsiniz. 4GB 1600 MHz CL9 olması performans ve uyumluluk için en iyisi olur. Mümkünse aynı marka model alın ama mümkün değilse farklı marka model de büyük ihtimalle işini görür.

PSU olarak iki sistem için de 300TL civarına 500-550W 80+ sıfır ve kaliteli bir PSU öneririm. Daha uyguna 2. el kaliteli bir PSU bulursanız o da olabilir.
Uzak durulması gereken markalar: Power Boost, Everest, Rampage, Frisby, Gamepower ,İzoly ve bilinmedik birkaç marka. Gerisi tercih edilebilir.

İşlemci olarak ilk sistem için kendi işlemciniz 2. sistem için de dediğim gibi FX 8350 ve ona yakın işlemciler alınabilir. Sıfır alınmaz ama 2. el fiyatları 350TL bandında dolanıyordu.

Ekran kartı olarak da ilk sistem için 750ti veya RX 460 2. elde 300TL bandına bulunabilir. 2. sistem için ise 2. elde RX 470-570 veya GTX 970-1050ti 500-600 TL bandına bulunabilir.

Edit: Hatta şöyle bir ilan bile buldum 😀
(İlan ile bir alakam yoktur fiyatlara bakarken karşıma geldi atayım dedim.)

İki sistemi de parça parça açıklıyorum.

Ram iki sisteme de 100TL civarına alınabilir. Sıfır olarak da alınabilir 2. el de olur fiyata göre karar verebilirsiniz. 4GB 1600 MHz CL9 olması performans ve uyumluluk için en iyisi olur. Mümkünse aynı marka model alın ama mümkün değilse farklı marka model de büyük ihtimalle işini görür.

PSU olarak iki sistem için de 300TL civarına 500-550W 80+ sıfır ve kaliteli bir PSU öneririm. Daha uyguna 2. el kaliteli bir PSU bulursanız o da olabilir.
Uzak durulması gereken markalar: Power Boost, Everest, Rampage, Frisby, Gamepower ,İzoly ve bilinmedik birkaç marka. Gerisi tercih edilebilir.

İşlemci olarak ilk sistem için kendi işlemciniz 2. sistem için de dediğim gibi FX 8350 ve ona yakın işlemciler alınabilir. Sıfır alınmaz ama 2. el fiyatları 350TL bandında dolanıyordu.

Ekran kartı olarak da ilk sistem için 750ti veya RX 460 2. elde 300TL bandına bulunabilir. 2. sistem için ise 2. elde RX 470-570 veya GTX 970-1050ti 500-600 TL bandına bulunabilir.

Edit: Hatta şöyle bir ilan bile buldum 😀
(İlan ile bir alakam yoktur fiyatlara bakarken karşıma geldi atayım dedim.)
Harika açıklamışsın hocam 👍🏻

İlana baktım, Yanında Ram de veriyormuş çok uygun göründü. Bendeki Ram’i çıkarıp direkt ardakaşın verdiklerini takıp kullanabilir miyim? Anakarta uymama gibi bir durum söz konusu mudur?

Son düzenleme:
Harika açıklamışsın hocam 👍🏻

İlana baktım, Yanında Ram de veriyormuş çok uygun göründü. Bendeki Ram’i çıkarıp direkt ardakaşın verdiklerini takıp kullanabilir miyim? Anakarta uymama gibi bir durum söz konusu mudur?
Anakarta uyacaktır. Kendi belleğinizi çıkartıp direk onları takabilirsiniz.

Anakarta uyacaktır. Kendi belleğinizi çıkartıp direk onları takabilirsiniz.
Bir de şöyle bir şey düşündüm. İşlemciyi bir tık daha iyi alsam, ekran kartını da ilk önerdiklerinden alıp daha sonra yükseltsem nasıl olur? Ekran kartını ne alırsam alayım ileride yükseltmek isteyeceğim zaten. En azından ileride işlemciyi de değiştirmek zorunda kalmam?

Bir de şöyle bir şey düşündüm. İşlemciyi bir tık daha iyi alsam, ekran kartını da ilk önerdiklerinden alıp daha sonra yükseltsem nasıl olur? Ekran kartını ne alırsam alayım ileride yükseltmek isteyeceğim zaten. En azından ileride işlemciyi de değiştirmek zorunda kalmam?
O zaman anakartın da değişmesi gerekir. Bu da ek masraf çıkartır. Elindeki anakart için önerebileceğim en üst işlemcilerden birini önerdim. Yine bakarım ama 1500TL bütçeye de daha güçlü anakart ve işlemci ikilisi öneremem herhalde.

Edit: 2.el satış sitelerinde pek satan görmedim ama bulabilirseniz anakarta uyumlu en iyi işlemci FX 8370E modeliymiş. Dediğim gibi bulabilirseniz bu modeli tercih edebilirsiniz.

Son düzenleme:
O zaman anakartın da değişmesi gerekir. Bu da ek masraf çıkartır. Elindeki anakart için önerebileceğim en üst işlemcilerden birini önerdim. Yine bakarım ama 1500TL bütçeye de daha güçlü anakart ve işlemci ikilisi öneremem herhalde.
O halde fazla zorlamaya gerek yok.

500W PSU
FX 8350 işlemci
İşlemcinin yanındaki Ram’ler
750 ti veya Rx 460 (Daha sonra elime para geçince 1050ti)
1000 Lira civarına toplarım gibime geliyor

Bu şekilde ikinci el piyasasını araştırmaya başlıyorum uygun mudur?

Bence uygundur. Hem 2. el hem de AliExpress 2. el ürün fiyatlarına bakabilirsin. Tabi yüzde 20 vergiyi hesaba katarak 😀
İki tarafı da her ürün için araştırın nerede daha uygunsa oradan alın.
AM3 platformuna yatırım yapmamanızı tavsiye ederim.
Daha güncel bir platforma geçsin desem sadece anakart işlemci ve DDR4 RAM 1000TL barajını aşacak. İlerde en az 2K ya da 3K bütçesi olduğunda daha güncel bir sisteme geçebilir ama bu bütçeyle tavsiye edemiyorum.

Yarın bir gün ben Ryzen işlemci alacağım dediğiniz zaman anakartı değiştirmek zorunda kalacaksınız. FX serisine ve AM3 platformuna yatırım yapmaya gerek yok. Size tavsiyem biraz daha para biriktirmeniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı