12V fanı dışarıda kullanmak

Hard2c

Centipat
Merhabalar,

İhtiyacım çok basit fakat bir karşılığı yok sanırım. Tüm araştırmalarım sonuçsuz kaldı. Şimdiden yardım edebilecek kimselere sonsuz teşekkür ederim. Bir koli içerisinde tropikal hayvan besliyorum. Bu koli 7/24 kapalı kalmalı ve aynı zamanda hava akımı olmalı. Bildiğimiz 120mm PC fanını, bu kolimin bir köşesini kesip monte edip çalıştırabilsem tüm sorunlarım çözülecek. Çeşitli fanları koli içine de alamıyorum, dışardan müdahale etmem gerekiyor. Bu fanları USB kablosuyla çalıştırabiliyorum fakat çok güçsüz oluyor. Çeşitli adaptör ve devre işlerinde de çok cahilim. PC fanını sağlıklı ve performanslı bir şekilde nasıl çalıştırabilirim?

Mesela bu ayarlanan adaptörler var istediğin Volt'ta veriyor onu alsanız olur nette bakın olmadı arduimo derim ama 12 Volt motor sürücü kartını ne yapar bilemem. @Alpha Centauri ben dışarıda o adaptör ile kullanıyorum masa fanı olarak arada.
Önüne bir tel koyun hocam sineklik gibi.

n11.com'dan 12V 3A 5A 10A 20A 30A 40A ŞERİT LED KAMERA ADAPTÖRÜ 12V TRAFO seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
Hocam bu tip bir adaptör ile kullanabilirsiniz.
İhtiyacınızı karşılar.

Öncelikle beslediğiniz hayvan nedir neden havalandırmayı fan ile yapmak zorundasınız?
Ayrıca bahsettiğiniz USB kabloya gücü bilgisayardan alıyorsanız bilgisayarın USB çıkışı 5V verdiği için fanın yavaş dönmesi normal.
Hayvanın zarar görmemesi için fana ızgara alıp, hatta bunuda sineklik gibi bir şeyle kaplayarak daha da güvenli hale getirmek gerekebilir.

Son düzenleme:
Prizden gelen voltaj çok yüksek olduğu için seri bağlarsanız fanları yakarsınız. Adaptör ya da trafo yardımıyla prizden gelen yüksek voltaj dengelenip sizin ihtiyacınız olan 12V'a düşürülüyor. Ayarlı adaptör ya da 12V trafo kullanabilirsiniz.

12V Adaptör
Trafo

Örnek olması için ilk önüme çıkan ürünleri paylaştım. Ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi olur.

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Biriciğimi elbette düşünüyorum, ızgara koyacağım önüne :)

n11.com'dan 12V 3A 5A 10A 20A 30A 40A ŞERİT LED KAMERA ADAPTÖRÜ 12V TRAFO seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
Hocam bu tip bir adaptör ile kullanabilirsiniz.
İhtiyacınızı karşılar.

fan'ın + - uçlarını buna mı bağlayacağım. bağladıktan sonra prizle kullanabilecek miyim?

bir de aşağıdaki ürünün kablosunu kessem, fan ile uc uca bağlasam iş görür mü? AC, DC işlerinden de çok anlamam, doğru bir yaklaşım olur mu?
Prizden gelen voltaj çok yüksek olduğu için seri bağlarsanız fanları yakarsınız. Adaptör ya da trafo yardımıyla prizden gelen yüksek voltaj dengelenip sizin ihtiyacınız olan 12V'a düşürülüyor. Ayarlı adaptör ya da 12V trafo kullanabilirsiniz.

12V Adaptör
Trafo

Örnek olması için ilk önüme çıkan ürünleri paylaştım. Ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi olur.

paylaştığınız 12V adaptörü kesmem gerekecek değil mi? bağlantıyı ancak kabloları birleştirerek yapacağım sanırım.

Bahsedilen Trafo adaptörünün pc fanıyla nasıl kullanılacağı hakkında bir kaynak var mıdır?

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Biriciğimi elbette düşünüyorum, ızgara koyacağım önüne :)

fan'ın + - uçlarını buna mı bağlayacağım. bağladıktan sonra prizle kullanabilecek miyim?

bir de aşağıdaki ürünün kablosunu kessem, fan ile uc uca bağlasam iş görür mü? AC, DC işlerinden de çok anlamam, doğru bir yaklaşım olur mu?
Hocam L ve N AC giriş 220 V. COM - , V ise + uç olacak şekilde bağlayın. L ve N yanında bulunan sembol topraklama girişi.

@Yener K. tarafından gerekli açıklama yapılmış. Zor bir işlem yok. Trafodan prize giden kablolar bağlanacak. Ardından 12V çıkışa fandan gelen siyah ve kırmızı kablo bağlanacak. Yapamayacağınızı düşünüyorsanız herhangi bir elektrikçiye giderseniz 5-10 TL’ye bağlantıları yapar.
Adaptör kullanırsanız çok daha kolay olur. Direkt prize tak çalıştır gibi bir şey. Tek yapmanız gereken fanı bağlamak. Prizle uğraşmıyorsunuz. Hem de daha portatif bir alet.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı