13. Nesil Intel işlemcilerin ambargo yasağı kalktı ve incelemeleri yayınlandı

Tdp limiti belirleyince performans iyiymiş ama bu işlemciyi ekstra performans için aldığından pek verimli gelmiyor. Bir de ekstra tdp limiti ayarlamak veya undervolt falan için uğraşmak gerekiyor tak kullan varken.

Tek yapacağın BIOS'tan TDP limiti ayarlamak. der8auer'in yaptığı da bu. UV değil.

Görüldüğü gibi 90 Watt TDP limitiyle Ryzen 7000 ve Intel 13900K benzer performans gösteriyor.

Manuel yaptığı UV'ye gelmeden, elle koyduğu TDP limitleri bile kullanılabilir kılıyor işlemciyi.

Zaten oyun için almak mantıksız. Ancak benim gibi bilgisayarı uzun süre, render ve benzeri işler için kullanacak kişiler için altın niyetinde:

SFF sistem toplayan birisi olarak çok az performans kaybına karşılık çok ciddi bir enerji tasarrufu oluyor. Bu 12900K'da da vardı ancak AMD 5000 her koşulda az TDP tükettiği için o kadar ilgi görmedi.

Biraz performans kaybına karşılık maksimum verimlilik, birçok kişinin hayır diyemeyeceği bir şey. Bu Ryzen 7000 için de böyle, Intel 13. Nesil için de.

TDP limiti değil burada manuel olarak undervolt + underclock yapıyor.

Hayır TDP limiti yapıyor ilk etapta. Attığım grafikte de mevcut. Intel BIOS'unda AMD'de olduğu gibi limitler mevcut.

Tamam biz bu işlemcileri alıp uğraşıyoruz belki ama sadece tak-çalıştır yapan adam neden sıfır aldığı ürünü adam etmek için uğraşsın ki? Şimdi stok halde render açsa throttle yaşayacak yani. İki işlemcinin ECO 90W modundaki performansı da pek çoğumuzun umursamayacağı bir detay. Çünkü herkes maksimum performansta kullanıyor.

Bilakis umursayacağı bir detay. Aradaki performans düşüşüne karşılık azalan enerji tüketimi, yadsınamaz. İki işlemci ailesi için de tek tıkla ve kolay bir şekilde bunu yakalamak mümkün.

Ben burayı kastetmiştim.

Tak çalıştır değil hocam yine ben niye aldığım ürüne BIOS'tan ayar yapayım ki mesela.

Bilakis umursayacağı bir detay. Aradaki performans düşüşüne karşılık azalan enerji tüketimi, yadsınamaz.
Ben yadsırım, çünkü umurumda değil. Bir işlemci stok halde başarısız ise o işlemci başarısızdır. Elle düzeltmeye girdiğinde FX-9590 bile adam oluyor zaten. Olay burada işlemci üreticisinin ürününü üretebilme başarısıdır. Stok halde throttle yaşatacak kadar ısınan ve güç tüketen işlemci, başarısızdır.

Bu kısım asıl olayın döndüğü yer:

Olayı tartışmaya çekmene gerek yok. Sonuçta bu senin kişisel görüşün. Ki SFF kullanan birisi olarak bana da düşük TDP'de maksimumu veren işlemci önemlidir. Kişisel görüşler farklıdır.

400+mm radyatörle 13900K'yı sıfır throttlela da kullanırsın. Kaynama noktası yüksek sıvıyla da Ryzen 7000'i AIO'yu haşat etmeden uzun seneler kullanırsın.

Mantıklı bakmak gerek olaya.

Bu dönem hem AMD tarafı hem Intel tarafı başarısız görünüyor iki tarafta tatmin edecek bir şey sunmadı.

Olayı tartışmaya çekmene gerek yok bence.
Tartışmaya çektiğim yok, ECO 90W mode testini atıp Intel başarısını yadsıyamayız diyorsun. Mantıksız, çünkü 13900K alıp ECO mode kullanan adam 13900K almaz gider ECO mode kullanmayacağı aynı performansı daha ucuza veren bir işlemci alır.
Ona bakarsan 400+mm radyatörle 13900K'yı sıfır throttlela da kullanırsın.
360mm radyatörlerle 420mm radyatörlerin arasında 5 dereceden öte performans farkı olmuyor. Yani 360mm ile throttle yaşayan 420mm ile de yaşar. Bundan ötesi custom loop zaten. O işe girdiğimizde yine FX-9590 muhabbetine dönüyor. Custom loopa götürülüp ısınan bir işlemci yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…