13. Nesil Intel işlemcilerin ambargo yasağı kalktı ve incelemeleri yayınlandı

Sıfırdan sistem toplama evresinde birisi olarak ilginç bir durum var. 13700K için de Ryzen 7000'de olduğu gibi çeşitli ayar - undevolt ile güç tüketiminin düşürülebildiği senaryolar gördüm Reddit'te. 13600K'ya baltım ve o da güzel duruyor gibi.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ancak şu bir gerçek, ben bundan sonra çıkacak nesillerin Watt konusunda düşeceğini sanmıyorum. Watt başına daha fazla performans ile devam etmeyi tercih ediyorlar gibi. Elektriğin giderek pahalılaştığı bu dönemlerde ilginç kararlar.

@Recep Baltaş 13700K ve 13600K için yorumunuzu merak ediyorum doğrusu. Eğer test ettiyseniz.

der8auer'in videosu da güzel bir noktaya değinmiş:

Screenshot_20221020-184405_YouTube.jpg

Screenshot_20221020-184949_YouTube.jpg

@Recep Baltaş yeni nesil işlemcilerle böyle bir karşılaştırma yapmak bence çok mantıklı olacaktır.

Rocket Lake vakası tekrarlandı gene işte :D.

Çok farklı bir durum var. Bence erken yorum yapıyoruz. Mesela yukarıda paylaştığım ECO mode karşılaştırmasına göre iki taraf da tutarlı veriler veriyor.

Derbauer'in inceleme videosuna bakarsan E-Core'ları 2.2 Ghz'a underclock ediyor ama P-Core'lar gene 100 derecede :D

Aksine işlemci daha da verimli hale geliyor. Kendisi hem Ryzen 7000 hem de Intel 13. Nesil için TDP limitlerinin oldukça mantıklı olduğunu vurgulamış videoda.

Üzgünüm ancak yapılan yorumlar bana samimi gelmiyor.

Son düzenleme:
Tdp limiti belirleyince performans iyiymiş ama bu işlemciyi ekstra performans için aldığından pek verimli gelmiyor. Bir de ekstra tdp limiti ayarlamak veya undervolt falan için uğraşmak gerekiyor tak kullan varken.

der8auer'in videosu da güzel bir noktaya değinmiş:

Eki Görüntüle 1549085

Eki Görüntüle 1549086

@Recep Baltaş yeni nesil işlemcilerle böyle bir karşılaştırma yapmak bence çok mantıklı olacaktır.

Çok farklı bir durum var. Bence erken yorum yapıyoruz. Mesela yukarıda paylaştığım ECO mode karşılaştırmasına göre iki taraf da tutarlı veriler veriyor.

Aksine işlemci daha da verimli hale geliyor. Kendisi hem Ryzen 7000 hem de Intel 13. Nesil için TDP limitlerinin oldukça mantıklı olduğunu vurgulamış videoda.

Üzgünüm ancak yapılan yorumlar bana samimi gelmiyor.
5.1'e düşürmüş ama bütün çekirdek hızlarını o yüzden o sıcaklıklar. Büyük ihtimal M-core testi yapsa 12900K'dan daha düşük sonuç alacak. Keşke E + P corelar için farklı voltaj seçenekleri olsa çok daha güzel olurdu bu seri. Hem P hem E corelar tek voltaj üzerinden gittiği için çok kötü oluyor. 5.8 Ghz fabrika çıkışlı işlemciyi 5.1P 2.2E'de kullanmak çok kötü değil mi?

5.1'e düşürmüş ama bütün çekirdek hızlarını o yüzden o sıcaklıklar. Büyük ihtimal M-core testi yapsa 12900K'dan daha düşük sonuç alacak. Keşke E + P corelar için farklı voltaj seçenekleri olsa çok daha güzel olurdu bu seri. Hem P hem E corelar tek voltaj üzerinden gittiği için çok kötü oluyor. 5.8 Ghz fabrika çıkışlı işlemciyi 5.1P 2.2E'de kullanmak çok kötü değil mi?
Tdp limiti ayarlayınca kendisi frekans düşürüyor zaten olayı o.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı