13600K Turbo modda ısınıyor

Sienon

Megapat
Daha fazla  
İşlemci: 13600K.
Soğutucu: TH240 ARGB.
Anakart: B660 F-Gaming
RAM: G.Skill 6000MHz 2X16.
Kasa: Zalman Z11Neo. (2 önde 1 arkada toplam 3 Akasa Viper fan mevcut)
Ekran kartı: RX480 8 GB.
Selam herkese yakın zamanda sistemimi yeniledim ısınma sorunu yaşıyorum, rekabetçi oyunlarda FPS düşüklüğü yaşıyorum, tarayıcıyı açsam sistem bir anda ısınıp fanları son devire alıyor. Uzun zamandır devam ediyordu bu problemin elimden geldiğince veriler hazırladım değerlendirebilmeniz için. TH240 için Thermaltake'in ürettiği LGA1700 montaj kitini kullanıyorum. Soğutucu blok altında jelatini unutmadım. Macun Thermal Grizzly Kryonaut. Turbo mod kapalıyken ısınma yok ses yok kısaca bir problem yok ancak Turbo modu açtığımda olanlar bu şekilde canımı sıkıyor. Undervolt yapmayı denedim ancak çok beceremedim undervolt konusunda bana yardım edebilirseniz sevinirim. ThrottleStop konusunu okudum denilenleri yaptım ancak çalışmıyor PC'de nedenini bilmiyorum. AI Suite yazılımında bu ayarlar yapılabiliyor mu tam anlamadım BIOS üzerinden yaptığımda biraz daha iyi sıcaklıklar oluyor ama o zamanda FPS düşüyor oyunlarda mavi ekran almadan. BIOS'la ThrottleStop biraz farklı geldiği için tam beceremedim aslında.
Yakın zamanda sisteme bir de RTX 4080 takacağım ondan önce bu problemi çözmek istiyorum.

Testlerde bütün değerler Auto'da ya da varsayılanda yapıldı BIOS üzerinde.
XMP ve Turbo kapalı sistem boşta değerler.

gy t  kapalı boşta.png

hwm turbo kapalı boşta.png
XMP ve Turbo kapalı oyun değerleri.

hwm turbo kapalı cs2.png
XMP ve Turbo kapalı OCCT değerleri.

occt boşta.png

occt boşta2.png

occt test sonrası t kapalı.png

occt test sonrası t kapalı2.png
XMP açık Turbo kapalı sistem boşta.

gy t kapalı xmp açık.png

hwm xmp açık boşta.png
XMP açık Turbo kapalı oyun.

hwm t kapalı xmp açık oyunda.png
XMP açık Turbo kapalı OCCT.

hwm t kapalı xmp açık occtt testi.png

occt t kapalı xmp açık başlangıç.png

occt t kapalı xmp açık t sonrası.png

occt t kapalı xmp açık t sonrası2.png
XMP ve Turbo açık sitem boşta.

gy t açık xmp açık boşta.png

hwm t açık xmp açık boşta.png
XMP ve Turbo açık oyunda.

hwm t açık xmp açık oyunda.png
XMP ve Turbo açık OCCT değerleri.

hwm t açık xmp açık occt.png

occt t açık xmp açık başlangıç.png

occt t açık xmp açık test sırasında.png

occt t açık xmp açık test sonrası.png

occt t açık xmp açık test sonrası2.png

Dosya Ekleri

• aio fan.png
    aio fan.png
    610,8 KB · Görüntüleme: 52
  • cpu fan.png
    cpu fan.png
    610,6 KB · Görüntüleme: 50
Aynı dert bendede var. İşlemcim i7 13700f ağır oyunlarda 89 dereceyi görüyor. Cougar Aqua 280 mm takılı bende Kryonaut kullandım.

Hocam herkes voltajlar konusunda sıkıntılı olduğunu söylemiş PL1 ve PL2'yi 253W olarak ayarlattılar, minimum işlemci kullanımını %5 olarak ayarlattılar, CPU load line level 1 yaptım ısılar az düştü ama harika değil. Bana Allah rızası için birisi undervolt konusunda yardımcı olsun. Son halini yine yüklüyorum.
cine.png

cr23.png
R23 skorum da düşük millet 24K alıyor.

Hocam herkes voltajlar konusunda sıkıntılı olduğunu söylemiş PL1 ve PL2'yi 253W olarak ayarlattılar, minimum işlemci kullanımını %5 olarak ayarlattılar, CPU load line level 1 yaptım ısılar az düştü ama harika değil. Bana Allah rızası için birisi undervolt konusunda yardımcı olsun. Son halini yine yüklüyorum.
R23 skorum da düşük millet 24K alıyor.

Son durum nedir ne yaptınız son olarak ?

Kardeşim ufak biraz daha ince ayara ihtiyacı var en etkili çözüm microcode 0x104 ile değiştim BIOS'tan diğer detayları paylaşırım tekrar biraz uzun. Şu an 5.2 de çalışıyor en baba 80derece oluyor kabul edilebilir seviyelere indi.

Bende de aynı sorun var birkaç aydır işlemci i5 12400F her yöntemi denedim 2 farklı termal macun değiştirdim senin gibi bende 1700 kiti kullanıyorum kronik bir sorun sanırsam. Sorunu çözdünüz mü acaba?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı