Çözüldü 13700KF boşta yüksek frekansta çalışıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Zagreuss

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İŞLEMCİ :Intel Core i7-13700KF, 3.4Ghz(Max 5.4Ghz)
Anakart: MSI MAG B760 Tomahawk WiFi DDR4 5333Mhz(OC)
RAM: GSKILL 32GB (2x16GB) RipjawsV DDR4 4400MHz CL19 1.50V
EKRAN KARTI: MSI NVDIA GeForce RTX 4070TI SUPRIM
DEPOLAMA: Samsung 1TB 980 NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3500MB /Yazma Hızı 3000MB)
Kingston 1TB FURY Renegade Serisi NVMe M.2 SSD (Okuma 7300MB / Yazma 6000MB)
SIVI SOĞUTMA: Corsair iCUE H150i Elite Capellix XT 360 mm
Windows11 Pro
RAM
Gskill ripjaws CL40 4400MHz 1.50v (2x16)
Anakart
MSI MAG B760 Tomahawk DDR4 Wi-Fi 5333MHz(OC)
Herkese merhaba,
Sistemi yeni aldım sistemi ilk açtığımda yüksek fan hızından rahatsız oldum ve bunun akabinde, MSI centara baktım. MSI Center'da sürekli yükselip düşen CPU sıcaklığı ve Max frekansta çalışması gözüme çarptı(anlık düşüşler oluyor), hemen Görev Yöneticisi'ni açtım %100 CPU kullanımı (düşük seviyeden anlık yükselip düşüş şeklinde) ve yüksek frekans değerleri burada vardı.
Buna ek olarak MSI 4070 Ti Suprim ekran kartı kullanıyorum ve bazen MSI Center'da onunda anlık Max frekansa çıktığını görüyorum ama sıcaklık stabil.

Windows sürümünü, BIOS'u ve sürücüler tamamen güncelledim ama değişen bir şey olmadı hiç BIOS üzerinden soğutucu fanlarını Smart fan moda çekiyorum BIOS'tayken gayet sessiz stabil, masaüstüne gelince bu sefer de anlık olarak arabaya gaz verip çeker gibi çalışıyor fanlar, kasa fanları stabil tamamen. Güç moduna girip baktım dengelide güç tasarrufuna aldım ama fanlar aynı hızda çalışıyor ve arada bir otomatik olarak kendini nihai performansa çekip geri güç tasarrufuna geçiyor.

İlk umursamak istemedim ama bazen masaüstünde donup kalıyor ve sessiz bir ortamda can sıkıyor sürekli yüksek fan sesleri duymak bu normal midir? Yoksa eksik yaptığım bir şey mi var anlamadım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2023-03-06 095606.png
    58,8 KB · Görüntüleme: 86
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sorunu çözdüm problem yazılımsal,
Güç seçenekleri ve MSI Center üzerinden oynamalar yaparken seçtiğim güç seçeneği kafasına göre değişiyordu, güç tasarrufu diyorum nihai performansa ve dengeliye geçiyordu sürekli,

Bilgisayardaki uygulamaları baktım bunu ne yapabilir diye ve sonuç en güvendiğim dağ olan MSI Center çıktı, uygulamayı kaldırır kaldırmaz restart dahi atmadan her şey normalde döndü. Güç modu'da seçtiğim modda kalıyor, bilgisayar gereksiz cpu kullanımı ve ısınma problemi yaşamıyor.

Ayriyeten soğutucunun pompa ve fan kabloları ters takılmıştı onlarında yerini düzelttim e tabi sonuca faydası olmamıştı ama onlarda yanlışmış düzeltmiş oldum.
NOT: Uygulamanın tam ismi MSI CENTER SDK.
Bir süredir AMD işlemciler kullanmaktayım. Her kullandığım AMD işlemcinin BIOS ayarlarında Turbo Boost adında bir seçenek görüyordum. Belki Intel işlemcilerde de benzer bir durum söz konusu olabilir. Bu Turbo Boost seçeneği kapatıldığında sistem daha düşük hızda çalışıyordu.

Ek olarak Windows'un sağladığı güç ayarları sayesinde de hızı düşürebilirsiniz. Oyun, render yapacağınız zaman güç planı değiştirebilirsiniz.

Hocam dediğiniz doğru Turbo Boost ve benzeri teknolojiler işlemcide mevcut ama bildiğim kadarıyla bunlar yük altında çalışmalı masaüstünde boş boş beklerken olması garip buna nazaran işlemcide ki çekirdekler performans ve ekonomik olarak ayrılıyor sürekli böyle maksimum performansta çalışması anlamsız.

Tahminimce bir yerde Turbo modu açık veya hız aşırtması gibi bir durum var ve bu en ufak işlemde bilgisayarın en yüksek performansını alıyor. Üsttede belirttiğim gibi güç tasarrufu moduna alıyorum ama ara ara nihai performans ve güç tasarrufu arasında otomatik geçiş oluyor aynı şekilde frekans yükselmeside gözledim.
Anakart veya BIOS'la mı ilgili ya da işletim sisteminden mi sorun var yoksa bu normal bir şey mi cidden anlamadım.

4-5 yıldır bilgisayar ve güncel teknolojilerden uzak kaldım internetten öğrenebildiğim kadarıyla ve kendimce bu anormal bir şey gibi geliyor.

Ben Turbo Boost işlemciyi her daim olabilecek en yüksek hızda çalıştırıyor diye biliyorum ama yanılıyor olabilirim.

Görev Yöneticisi'ni açıp resimde görülen uygulamayı kontrol eder misiniz? Ayrıca Smart fan mode yerine kendinizin manuel ayar yapmasını öneririm MSI anakartlar için bu daha iyi oluyor. İşlemci %100 de çalışma sebepleri bu resimde görünen uygulama sebep olabilir (bu uygulama MSI Center da baktığınız donanım izleme uygulamasıdır.) Ya da MSI Mystic Light bazen bunu yapıyor özellikle renk değişimi modunda.

Son düzenleme:

Tamam sorun bundan değil. Bir de MSI Mystic Light kullanıyorsanız onu kontrol edin. Eğer bu da sorunu çözmezse farklı bir Windows ya da uygulama hatası vardır mutlaka. Donanımsal bir sorununuz olduğunu düşünmüyorum. Görev yöneticisinde hangi uygulama aşırı kullanıyor işlemciyi bunu görmemiz gerekiyor.Görev yöneticisi/İşlemler (Yani ilk açılan bölüm) bölümünde CPU yazısına tıklayın buradan hangi program kullanıyor işlemciyi bunu görelim.

Son düzenleme:

Bilgisayar anlamsızca biraz daha düzenli hale geldi sanki CPU kullanımı %100'e fırlamayı kesti diyecek kadar azaldı.
MSI Center'da beni rahatsız eden tek şey CPU sıcaklığı genelde 37-39 derece olup,
Sıcaklıkların boşta olmasına rağmen yükselip düşmesi (80-50derece arasında).
Bu değerler farklı çekirdek sıcaklıkları olabilir ama.

CPU frekansında ise değişen bir şey yok, 5.2-3GHz değerlerinde çalışıyor arada bir anlık düşüyor sadece ve MSI Center üzerinden yaptığım değişiklikler herhangi bir sonuç vermedi.
CPU kullanımını Görev Yöneticisi üzerinde anlık olarak kullanım esnasında nadiren Chrome bunun yanı sıra arka planda Norton360 ve Hizmet Ana bilgisayarı: Dcom işlemlerinin bu sıçrayışlarda ön plana çıktığını gördüm.

Galiba bu durum normal bir şey, soğutucu fanlarının sürekli yüksek RPM de çalışıp sesli olmasıda marka model ile alakalı olabilir. (Cooler Master Masterliquid ML240 V2 240mm)
Çünkü ekran kartı oyun veya render esnasında ısınıp fan açma gereğinde bile bulunmuyor açsa da anlık soğutuyor sonra normal olarak geri duruyor. Sistemi kuralı bugün 2 gün oldu bunu da belirtmek istedim.
Teşekkürler farklı bir sorun olursa konuya ekleme yaparım, İyi günler.

Tamamdır. CPU frekansını yüksek görmen doğal bunda bir sorun yok MSI Center her zaman öyle gösterir. Fan ayarlarını BIOS üzerinden manuel ayarla ve 60-70 derece aralıklarına kadar %40-50'yi geçmeyecek şekilde ayarla ve ayrıca %100 CPU kullanımı muhtemelen yeni Windows yüklendiği için arka planda yeni güncellemeler yüklenmesi ile alakalı olabilir. İyi günler.

Tekrardan iyi günler,

Sorunun sebebini internet üzerinden yaptığım indirmeler olarak saptadım, dediğiniz gibi BIOS üzerinden Smart fan moda çekip manuel ayarlama ile fanları ayarladım sorunsuz çalıştı birkaç test ve oyun oynadım sonuç aynı şekildeydi.

Bugün ihtiyaç nedeniyle Microsoft Office indirirken indirmenin başlaması ile tekrar fanlar yüksek RPM ile çalışmaya başladı. İndirme bitince ise tekrar eski hale döndü bunun üzerine Steam üzerinden RDR2 indirmeye başladım indirme başladığı anda fanlar tekrar devir yükseltti.

İndirmeyi durdur dediğimde ise normale döndü, böyle birkaç tekrar yaptım sonuç aynı.
İndirme başladığında CPU kullanımı tavan yapıyor ve bunula beraber de CPU sıcaklığıda 39-40 dereceden bir anda 90 ve üstüne çıkıyor. Afterburner üzerinden bütün çekirdeklerin sıcaklığına baktım hepsi aynı düzeyde yüksek 88-96 derece arasıydı ortalama ise 91 derece oldu.

Bu şekilde 15-20 dk bekledim ama sıcaklıklar ve fan hızında değişen olmadı, 2 kez yeniden başlattım yine olmadı en son kapattım biraz bekleyip yeniden açtım şu an normal çalışıyor. Cidden çok garip bir durum indirme işlemi esnasında sıcaklıkların bu derece yükselmesi gibi anormal bir duruma ilk kez şahit oluyorum şu an iyi ama RDR 2 gibi yüksek boyutlu ve indirmesi uzun süren dosyaları indirirken bu kadar uzun süre işlemcinin bu kadar yüksek sıcaklıklarda çalışması işlemciye zarar verir mi? Ve son olarak da bunun çözümü için herhangi bir çözüm öneriniz var mı?
not: görseller arasında 3-5 saniye var

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…