13900KF ile NZXT Z63 yüksek hızda çalışıyor

alperenaksit

Hectopat
Daha fazla  
RAM
GSKİLL Trident Z 5600MHZ
SSD veya HDD modeli
Samsung Pro Evo 980
Ekran kartı
RTX 3080
Anakart
MSİ Z690 Carbon Edge
İşlemci
13900KF
Merhaba arkadaşlar. Intel 13900KF İşlemcili kasama NZXT Z63 280mm sıvı soğutma taktım. Sistemi sıfırdan topladığım için her detayına hakimim. CPU pompa fan hızı başlarda NZXT CAM yazılımı üzerinden sıcaklığa endeksli bir şekilde RPM değeri artıp azalırken ve kontrol edilebilirken son zamanlarda tam hızda çalışıyor, kontrol edilemiyor. Pompa sesini duymaktan psikolojim bozuldu. BIOS'a girip Smart Fan Control'ü açtım kapattım, NZXT CAM uygulamasını sildim yükledim fakat hiçbir şekilde önüne geçemedim. Bu problemin 2 haftalık proje sürecinde ağır render işlemlerim sırasında çıktığını düşünüyorum. Bu durumu nasıl kontrol edebilirim yardımcı olur musunuz?

BIOS'taki fan ayarında PWM mi seçtiniz DC mi?

Pompanın normalde tam devirde dönmesi gerekiyor. Zaten PUMP FAN çıkışı da varsayılan olarak tam çıkış verir.

@PALOT ELAMDAR yok hocam. Dediğim gibi anakartlardaki PUMP FAN da tam devirde çalıştırıyor. Bendeki de PUMP FAN'a bağlı. Radyatör fanları da CPU FAN'a bağlı.

Hocam PUMP fana bağlıydı en başından beri yükselip azalıyordu fakat şimdi tam devirde ve gürültü yapıyor bu durumdan çok rahatsızım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gezinirken gördüm, belki birilerinin işine yarar diye yazayım. Bu sorunla çok boğuştum. %100 takılıp kalıyor. 3000 devirde dönüyor sürekli ve rahatsız edici tiz bir ses çıkartıyor. Bu durum insanların söylediği aksine sorunsuz bir durum değil. Pompa ömründen yiyen bir durumdur bu arada.

Çözüm;
Bir sürü senaryo ile test yaptım. Sorun tamamen CAM ile alakalı. CAM sürümü şuan en stabil ve düzgün 4.72.1, bunu internetten nasıl kuracağını araştır. Bilgiler var. Burada anlatamam link paylaşımı vs yasak, veya bana özelden yaz anlatayım.

Eski sürümün tek dezavantajı yeni nesil işlemcileri tanımadığı için frekanslarını okuyamıyor. Ben 9800X3D kullanıyorum mesela frekans kısmı N/A yazıyor. Buda benim için çok sorun değil. Klavyemdeki mini ekranda görebiliyorum CPU frekansını cam okuyamasa da olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…