13900KS ve DDR5 sistemde uygulamalar çöküyor, mavi ekran veriyor

Efe_Kentli

Femtopat
Daha fazla  
RAM
G.Skill Trident Z5 RGB 32 GB (2x16) 7600Mhz DDR5 CL36 F5-7600J3646G16GX2-TZ
SSD veya HDD modeli
Samsung 980 PRO MZ-V8P1T0BW PCI-Express 4.0 1 TB
Ekran kartı
Evga Geforce RTX 3080 12GB
Anakart
ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI DDR5 ATX
İşlemci
Intel Core i9 13900KS
RAM: G.Skill 7600MHz CL36 1.40V 2x16 (F5-7600J3646G16GX2-TZ5RS)
BIOS sürümü: 1202 (önceki sürümleri de yükledim ancak düzelmedi)
İşletim sistemi: Windows 11 Pro

Merhaba, bu sistemi mart 2023 tarihinde topladım ve son 1 aya kadar sorunsuz çalışıyordu. 1 aydır sürekli mavi ekran hataları almaya başladım. Defalarca format attım (20-25 defa), hatta format sonrası yeniden başlatma esnasında bile mavi ekran alıyorum. BIOS'u sıfırlama, XMP açık ve kapalı olarak denesem de hatalar düzelmiyor maalesef. Sorunun RAM kaynaklı olduğunu düşünüp RAM'leri garantiye gönderdim, gelmesini beklememek için aynı RAM'lerden 1 takım daha aldım. Sorunum hala devam ediyor. Yaşadığım sorunlar aşağıdaki gibidir:

1- Yeniden başlattıktan sonra ya da PC'yi ilk açarken mavi ekran hataları alıyorum. ("SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION", "SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED")
2- Format sonrasında ya da daha sonrasında NVIDIA Driver (v.536.40) ya da GeForce Experience yüklerken 7-ZIP error hatası alıyorum. Birkaç deneme sonrasında çıkarma işlemini yapıyor fakat yükleme ekranında sürücüler yüklenemedi hatası veriyor. Güvenli modda yükleme yapabiliyorum ancak orada da sadece grafik ve ses sürücüsünü yüklüyor diğer (NVIDIA PhysX, Shadow Play) sürücülerini yüklemiyor.
3- Yeni format atılsa bile Chrome, Edge, Opera gibi tarayıcılarda "Out of Memory", "Memory breakdown" ya da "System..." hataları alıyorum sayfalar çöküyor. RAM kullanımı %15 ile %35 arasında oluyor bu hatalar esnasında. (işlemci kullanımı ise %1 ile %3 arasında)
4- Windows Update esnasında bazı Update'leri yapıyor bazılarını yapmıyor. Örneğin; Windows 11 2307-X64 güncellemesini indiriyor, yüklüyor, %100 olduktan sonra tekrar dene diyor. (Aynı şey "22H2 07 Toplu Güncelleme" gibi Update'lerde de oluyor)
5- Discord, Battle Net vb. programları açtıktan sonra çöküyor. Hata vermiyor ancak program ekranı siyah oluyor içeriği gözükmüyor. Programı kapatıp açtığımda düzgün açıyor 5-10sn sonra yine aynı şey oluyor.
6- Intel Driver&Support Assistant.exe ve bazı intel*** .exe dosyalarını kurmak için tıkladığımda hiçbir işlem yapmıyor.

İnternette yazan çözümlerden aşağıdakileri denedim fakat sorunum çözülmedi:

1- Sanal bellek miktarını arttırdım, sistem karar versin yaptım. Çözülmedi.
2- Memtest86 ve Windows Bellek Tanılama aracı ile test ettim. Sorun bulmadı.
3- Intel işlemci test aracını kurdum, işlemciye test uyguladım. Sorun bulmadı.
4- 3080 ekran kartını takmadan onboard bağlantısı ile format attım. Yine aynı hataları almaya devam ettim. Ayrıca 3080 ekran kartını eski bir sisteme bağladım. Sorunsuz çalışıyor.
5- Sfc/scannow vb. çözümleri denedim, olmadı.

1 aydır kafayı yemek üzereyim. Yardımcı olabilecek birisi var ise çok sevinirim.

Dosya Ekleri

• ram_testi.jpg
    ram_testi.jpg
    356,8 KB · Görüntüleme: 74
Yeniden her başlattığımda aldığım mavi ekran hatası ve olay görüntüleyicisi görsellerini de gönderiyorum. Yardımlarınızı rica ederim.

Ekran kartının sürücüsünü DDU ile kaldırıp kurmayı deneyin, bu dosyaların sizin imternetinizle bozuk olduğunu gösteriyor.

Kullanımdaki sorunlar devam ediyor mu?
Daha önce DDU ile kaldırdım, yeniden yüklemek istediğimde yine aynı hatayı alıyorum, yüklemiyor. Bu sefer pc yi güvenli modda başlatıp o şekilde kurabiliyorum grafik ve ses sürücüsünü, diğer kurulması gereken dosyaları kurmuyor. Bugün tekrar kurduğum sürücüleri başka bir internet ve pc den indirdim ama yine aynı hatayı aldım.
Evet az önce görsellerini paylaştığım tüm sorunlar devam ediyor.

Dosya Ekleri

• hata-2.jpg
    hata-2.jpg
    145,8 KB · Görüntüleme: 57
  • hata-1.jpg
    hata-1.jpg
    103 KB · Görüntüleme: 46
  • olay-2.txt
    249 bayt · Görüntüleme: 37
Sorunun olay görüntüleyicisindeki hata ile alakalı olduğunu düşünmüyorum, daha doğrusu, bana kalırsa bu yazılımsal bir sorun değil, bu RAM'ler Memtest testinden geçmiş, ama RAM dışında bir sorun mantıklı gelmiyor.

Siz XMP'yi kapatıp düşük hızda, soldan 2. Slota tek RAM takıp sistemi açın, düzelme olmazsa, RAM'leri söktüğünüzle değiştirip tekrar deneyin.

Sorunun olay görüntüleyicisindeki hata ile alakalı olduğunu düşünmüyorum, daha doğrusu, bana kalırsa bu yazılımsal bir sorun değil, bu RAM'ler Memtest testinden geçmiş, ama RAM dışında bir sorun mantıklı gelmiyor.

Siz XMP'yi kapatıp düşük hızda, soldan 2. Slota tek RAM takıp sistemi açın, düzelme olmazsa, RAM'leri söktüğünüzle değiştirip tekrar deneyin.
XMP şuan kapalı, RAM leri tek tek denedim defalarca, malesef çözüm olmadı. Google chrome tarayıcısını bile yükleyemiyorum. Ekteki gibi hata veriyor. Benim anladığım şey şu oldu; herhangi bir program eğer yüklerken internetten dosya indiriyor ya da yüklemek için internet bağlantısı istiyorsa yüklemiyor. Nvidia driver ve google chrome dan yola çıkarak bu kanıya vardım.

Dosya Ekleri

• chrome.jpg
    chrome.jpg
    18 KB · Görüntüleme: 60
Dosyalar bozuk iniyor, bunu tespit ettik zaten, bu cepte, ama bağlantı sorunundan dolayı mı bozuk iniyor, RAM dolayısıyla mı, orada ikilemde kaldım.

Cihazın internet bağlantısı kesip, telefonunuzdan internet verip, NVIDIA sürücüsünü kurmayı dener misin?

Başka sistemde indirdiğiniz sürücüyü kurun.

Dosyalar bozuk iniyor, bunu tespit ettik zaten, bu cepte, ama bağlantı sorunundan dolayı mı bozuk iniyor, RAM dolayısıyla mı, orada ikilemde kaldım.

Cihazın internet bağlantısı kesip, telefonunuzdan internet verip, NVIDIA sürücüsünü kurmayı dener misin?

Başka sistemde indirdiğiniz sürücüyü kurun.
Nvidia sürücüsünü başka bir pc ve internetten indirip flasha atıp denedim 1 saat önce yine hata verdi. Az önce de dediğiniz gibi telefonun internetine bağlanıp denedim. Malesef yine hata verdi. Bu arada opera tarayıcıyı da indirdim kurarken onda da hata verdi.

@Efe_Kentli BIOS ayarlarınızda "memory context restore" hangi seçenekte ayarlı acaba? Eğer aktifse, pasif ve ya otomatik konuma getirip deneyebilir misiniz?
Dediğiniz ayarı bulamadım, ekteki gibi bir ayar var ama aynı şeyden bahsetmiyoruz sanırım. Şuan bios ekranından sonra windows loading ekraninda siyah ekranda kalıyor windowsa giremiyorum

Dosya Ekleri

• 20230718_202113.jpg
    20230718_202113.jpg
    275,6 KB · Görüntüleme: 51
Tam olarak o ayar mı bilyorum fakat. Kullanmış olduğum anakart: msi x670e carbon.
BIOS ayarlarından bu ayarı dün aktif etmiştim, herhangi bir sorun olmadan kullandım sistemi. Fakat bugün bilgisayarı açtığımda 2 defa BSOD yedim. Sonrasında bu ayarı normal otomatik ayarına aldığımda herhangi bir sorun olmadı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı