14-15 bin TL motor önerisi

Hikaye şu şekilde. B sınıfı sürücü belgesine sahibim. 2012 yılından bu yana. Bugün 3 adet sürücü kursu ile görüşmeye gittim. 125 CC motor kullanmak istediğimi buna uygun olan ehliyeti çıkartmak istediğimi belirttim. Sağ olsunlar bilgilendirdiler. A1 ehliyet ile 450 CC'ye kadar olan tüm motorları kullanabileceğimi bunun üzerinde A2 ehliyete ihtiyacım olacağını öğrendim. A1 ehliyet için en düşük teklifi veren kurs yeri; 1500 TL kurs ücreti + 742 TL nufus müdürlüğüne + 160 TL Ziraat Bankası'na yatırmam gerektiğini belirttiler. Toplamda cebimden çıkacak tutar 2402 TL olarak kesinleşmiş oldu. Benim amacım şehir içinde yokuşlara takılmadan 60-70 km hızları görerek işten evime gidip gelmek. Yağmurlu havalarda, karlı havalarda zaten motor sürmek gibi bir niyetim yok arabam da var. Bu 2402 TL'lik tutar yerine 50 CC motorları 80 CC'ye çevirilmiş olarak almak daha mantıklı gelmeye başladı 125 CC istemişti gönlüm 7-8 bg güçle beraber yanında getirdiği torku yokuşları çıkarken takılmadan çıkmayı istemiştim. 80 CC olan bir motor ile yokuşları takılmadan çıkmak mümkün mü? 180 cm boyum 60 kg ağırlığım var. Motoru %80 tek başıma %20 iki kişi kullanma ihtimalim var. Ufak tefek market alışverişleri vs için. Bununla beraber 80 CC'ye çevirdiğim bir motor ile de hangi marka ve modeli tercih etmeliyim? Almak istediğim motor 125 CC ve 30 bin TL ücreti olan bir makine idi. Kabataslak 2500 TL de ehliyet ve harçlara gidince 32500 TL gibi bir masraf ve plaka çıkartma masrafları, sigorta, vergi derken 33-34 bin lira çıkacaktı cebimden. Bunun yanında b sınıfı ile kalayım. Aşağı yukarı aynı gücü torku hissedeceğim kaliteli bir motor ile tüm bu sigorta vergi olaylarından sıyrılıp ehliyet olayını da rafa kaldırıp paranın yarısını da cebimde bırakarak 14-15 bin TL'ye torku yüksek 60-70 km hızlara çıkan hangi motoru tercih edebilirim?

İlk öncelikle şunu söylemeliyim ki A1 ehliyet ile maksimum 125 CC ve 11 KW'yi geçen motor süremezsiniz. 125 CC üstünü kullanmak için kesinlikle A2 ehliyete ihtiyacınız bulunmakta. Motor önerisine gelecek olursakta benim önerim en az 125 CC ile başlamanız. 50 CC dediğiniz motorlar rahatlıkla gidebileceğiniz motorlar değildir. Çoğu zaman yokuşta zorlanırsınız. Ancak 50 CC sınıfında motor önereceksek Küba TK03 öneririm. Sizin isteğiniz üzerine fabrika tarafından 125 CC'ye dönüşüm işlemini sadece işçilik ücreti alarak yapmaktalar. Ruhsat olarak bir sıkıntı çıkmamakta ve 50 CC olarak gözükmekte. Ancak kesinlikle bu CC yükseltme işlemlerini önermemekteyim yasal değildir ve orijinali neyse öyle kullanılması gerektiğini savunmaktayım.
Not: Bu işler sadece ehliyet ve motorla bitmiyor sağlam bir ekipmana sahip olmalısınız. Tabii canınızın güvenliğini düşünüyorsanız.

14 15 bin TL'ye isteğinizi karşılayacak motor kaldımı bilmiyorum hocam kendimden örnek vermem gerekirse kısa bir süre önce yuki mojito aldım 50CC'lik motor 80CC'ye çevittirdim aldığım yerden ücretsiz bir şekilde yokuşta filan zorlanmadan rahat çıkıyor daha motor düzgün açılmamasına rağmen 70 75'i gördüm ama fiyat olarak bayağı pahalıya geliyor. Benim amacım zaten hız değil evden işe götürsün yeter ihtiyacımı karşılıyor.

14 15 bin TL'ye isteğinizi karşılayacak motor kaldımı bilmiyorum hocam kendimden örnek vermem gerekirse kısa bir süre önce yuki mojito aldım 50CC'lik motor 80CC'ye çevittirdim aldığım yerden ücretsiz bir şekilde yokuşta filan zorlanmadan rahat çıkıyor daha motor düzgün açılmamasına rağmen 70 75'i gördüm ama fiyat olarak bayağı pahalıya geliyor. Benim amacım zaten hız değil evden işe götürsün yeter ihtiyacımı karşılıyor.

Biraz önce YouTube'da yuki Mojito'nun videosunu izledim. Arora cappicino motora aşırı derecede benzettim özellikle sele kısmını ve ön tarafını. Jantlar 1E1 aynı zaten. Sanırım aynı banttan veya aynı kalıpdan çıkartılıyor motorlar. Bununla beraber 80CC'ye çevirme işleminiz hangi süreçten geçti sadece piston mu değişti yoksa üst kapak ve bagalarda değişiyor mu? Yeni bir piston taktıktan sonra dişli oranları değiştirilmeli mi sonuçta daha yüksek güç gelecek ve bu dişlilerin çaplarını değiştirmeye gerek var mı? Amacım evimden işime gitmek benim de sizin gibi pazar günleri de pazar alışverişine gideceğim olan bu aslında. Ara sıra da kafamı dinlemek için sahil kenarına kadar eşlik etsin beni istiyorum. Hem ekonomik hem ihtiyacı karşılayan bir araç olacak. 70-75 oldukça güzel hızlar. Benim için çokça yeterli aslında. Tork kısmı daha önemli ama buna istinaden çünkü yaşadığım şehir çok iyi olmayan yollar ve bol bol yokuşlar içeriyor. Bozuk yollarda sürekli dur kalk esnasında ivmelenmesi iyi. Yokuşta da takılmadan en azından 30-40 km hızlara olabildiğince erken ulaşması benim için avantaj olur.

Biraz önce YouTube'da yuki Mojito'nun videosunu izledim. Arora cappicino motora aşırı derecede benzettim özellikle sele kısmını ve ön tarafını. Jantlar 1E1 aynı zaten. Sanırım aynı banttan veya aynı kalıpdan çıkartılıyor motorlar. Bununla beraber 80CC'ye çevirme işleminiz hangi süreçten geçti sadece piston mu değişti yoksa üst kapak ve bagalarda değişiyor mu? Yeni bir piston taktıktan sonra dişli oranları değiştirilmeli mi sonuçta daha yüksek güç gelecek ve bu dişlilerin çaplarını değiştirmeye gerek var mı? Amacım evimden işime gitmek benim de sizin gibi pazar günleri de pazar alışverişine gideceğim olan bu aslında. Ara sıra da kafamı dinlemek için sahil kenarına kadar eşlik etsin beni istiyorum. Hem ekonomik hem ihtiyacı karşılayan bir araç olacak. 70-75 oldukça güzel hızlar. Benim için çokça yeterli aslında. Tork kısmı daha önemli ama buna istinaden çünkü yaşadığım şehir çok iyi olmayan yollar ve bol bol yokuşlar içeriyor. Bozuk yollarda sürekli dur kalk esnasında ivmelenmesi iyi. Yokuşta da takılmadan en azından 30-40 km hızlara olabildiğince erken ulaşması benim için avantaj olur.

Hocam sadece piston ve piston bloğu değişiyor diye biliyorum almadan değiştirilmesini istedim ertesi gün teslim aldığımda değiştirmişlerdi 50'lik pistonuda ne olur ne olmaz diye yedek olarak aldım bunun dışında işlem yaptıklarını düşünmüyorum. Motor incelemelerini izleyin isterseniz hocam bence işinizi görecektir ama moturu görürseniz kararınızı daha rahat verirsiniz.

reis merhaba bi aralar bios atarken pc dondu sorunu vardı çözebildinmi? benim bilgisayardada aynı şey olduda arıza verdi şuan çözmü nedir hocam?

Yaklaşık 2 aydır işime ve her yere rks azure 50 motorumla gidiyorum. Motor 80liğe çevrildi 1200km de iken aldım şuan 3200km de hala bakım yapmadım performansı gayet iyi. Bağcılar semtinden Zincirlikuyu semtine gidip geliyorum yokuşlar, otoban e5 vs. hiç sıkıntı yaşamadım diyebilirim. Trafiğin olması benim için avantaj haline geliyor. İş çıkışı saatlerinde gidip geldiğim için 20km yolu gidip gelebiliyorum. 50cc alacaksanız tereddüt etmenize pek gerek yok. Benim yaşadığım sıkıntılar oldu mesela kaza yaptım ayna kırıldı yenisi almak istedim tek parça satmıyorlar çiftini satıyorlar fiyatı haliyle daha fazla oluyor. Kazada fren kolu yamuldu dökme demirden yapıldığı için söküp düzeltmek istedim fakat dayanıksız çıktı kırıldı. Fren kolunu tekli almak istiyorum ama onu da çift olarak satıyorlar. Ayrıca 50cc japon markalar dışında tüm 50cc kategorisinde malzeme kalitesi beklemeyin herşey plastik herşey en ucuzundan.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı