Hikaye şu şekilde. B sınıfı sürücü belgesine sahibim. 2012 yılından bu yana. Bugün 3 adet sürücü kursu ile görüşmeye gittim. 125 CC motor kullanmak istediğimi buna uygun olan ehliyeti çıkartmak istediğimi belirttim. Sağ olsunlar bilgilendirdiler. A1 ehliyet ile 450 CC'ye kadar olan tüm motorları kullanabileceğimi bunun üzerinde A2 ehliyete ihtiyacım olacağını öğrendim. A1 ehliyet için en düşük teklifi veren kurs yeri; 1500 TL kurs ücreti + 742 TL nufus müdürlüğüne + 160 TL Ziraat Bankası'na yatırmam gerektiğini belirttiler. Toplamda cebimden çıkacak tutar 2402 TL olarak kesinleşmiş oldu. Benim amacım şehir içinde yokuşlara takılmadan 60-70 km hızları görerek işten evime gidip gelmek. Yağmurlu havalarda, karlı havalarda zaten motor sürmek gibi bir niyetim yok arabam da var. Bu 2402 TL'lik tutar yerine 50 CC motorları 80 CC'ye çevirilmiş olarak almak daha mantıklı gelmeye başladı 125 CC istemişti gönlüm 7-8 bg güçle beraber yanında getirdiği torku yokuşları çıkarken takılmadan çıkmayı istemiştim. 80 CC olan bir motor ile yokuşları takılmadan çıkmak mümkün mü? 180 cm boyum 60 kg ağırlığım var. Motoru %80 tek başıma %20 iki kişi kullanma ihtimalim var. Ufak tefek market alışverişleri vs için. Bununla beraber 80 CC'ye çevirdiğim bir motor ile de hangi marka ve modeli tercih etmeliyim? Almak istediğim motor 125 CC ve 30 bin TL ücreti olan bir makine idi. Kabataslak 2500 TL de ehliyet ve harçlara gidince 32500 TL gibi bir masraf ve plaka çıkartma masrafları, sigorta, vergi derken 33-34 bin lira çıkacaktı cebimden. Bunun yanında b sınıfı ile kalayım. Aşağı yukarı aynı gücü torku hissedeceğim kaliteli bir motor ile tüm bu sigorta vergi olaylarından sıyrılıp ehliyet olayını da rafa kaldırıp paranın yarısını da cebimde bırakarak 14-15 bin TL'ye torku yüksek 60-70 km hızlara çıkan hangi motoru tercih edebilirim?